Magazinele din județ sînt ticsite de produse expirate
• inspectorii de la Protecția Consumatorului au găsit dulciuri expirate, vinuri cu reziduuri și carne ținută în frigidere care nu funcționau • ei au dat 50 de amenzi în valoare de peste 115 milioane de lei și au retras foarte multă marfă de pe piață
Băcăuanii au dat năvală în aceste zile în magazine, ca să cumpere cele necesare de Paște, iar agenții economici au scos pe tarabe toate produsele, mai mult sau mai puțin bune pentru consum. Tocmai pentru că se știe că unii comercianți vînd și marfă stricată, inspectorii de la Protecția Consumatorului au verificat magazinele alimentare.
Ei au găsit nereguli la carne, ouă, vinuri și dulciuri, adică cam la tot ce cumpără omul de rînd pentru Sărbători. Societatea Heracom SRL Buhuși, de exemplu, depozita pasta de mici și mușchiul de porc refrigerat în același frigider cu zarzavaturile și bidoanele de smîntînă. AF Sfîcă Maria din Buhoci depozita carnea de pui într-un frigider murdar de sînge. La măcelăria firmei Quatro SRL Neamț, cu punct de lucru în Bacău, vitrinele frigorifice nu funcționau, deși în ele era depozitată carne. Firma Treb Com SRL Mărgineni depozita carnea de pui alături de pește congelat vrac. Inspectorii OPC Bacău au găsit și abateri legate de modul de informare al clienților. AF Andonie Mariet din Motoșeni vindea pastă de mici și carne tocată refrigerată fără nici un fel de element de identificare privind producătorul, ingrediente, termen de valabilitate și condiții de păstrare, la fel ca și la SC Lotis Com SRL Moinești.
Nereguli majore s-au descoperit și în ce privește ouăle vîndute. Controalele au continuat și la ouă. Inspectorii OPC au găsit la Rapid Com SRL Huruiești ouă expirate. „Am găsit abateri și la etichete. Acestea nu aveau specificate data ouatului, termenul de valabilitate, clienții neștiind dacă ouăle sînt proaspete. În ceea ce privește vopseaua de ouă, spre deosebire de alți ani, nu am găsit probleme”, a afirmat Sorin Elisei, inspectorul șef al OPC Bacău. Precizăm că inspectorii chiar au cumpărat două cofraje de ouă și le-au vopsit la sediu. Culoarea de pe ambalaj s-a regăsit pe coaja ouălor după vopsire, așa că acestea vor fi ciocnite de Paște de inspectori.
Bomboane de ciocolată expirate și vin cu mizerii
Inspectorii au verificat și calitatea dulciurilor, dat fiind că acestea sînt cumpărate de părinți copiilor. Cu excepția SC Balgreci SRL Vaslui, cu punct de lucru în Bacău, la care s-au depistat bomboane din ciocolată „Anda” cu termenul de valabilitate expirat de cinci zile, nu s-au constat abateri decît în ceea ce privește modul de informare a clienților. SC Meola Com SNC Bacău comercializa ciocolată menajeră vrac fără nici un element de identificare, iar ciocolata „cuvertură-fistic” produsă de SC Midar Grup SRL nu avea, de fapt, fistic în ea.
Și la vin s-au găsit probleme. SC Moraru Anca SRL Bacău și SC Magazin Extra SRL Adjud, cu punct de lucru în Bacău, vindeau vin de masă „Podgoria Odobești”, produs de Vinalcool Neamț, care prezenta sedimente la baza ambalajului și vin de calitate superioară produs de „Vincon” Vrancea cu reziduri pe fundul sticlei. Rovimex SRL Bacău, AF Gavriloiu Constantin din Comănești, PF Mocanu Anișoara Buhoci vindeau vin vrac fără nici un element de identificare privind categoria de calitate a vinului, marca, producătorul, îmbuteliatorul, tăria alcoolică și data ambalării. „În urma controalelor s-au aplicat 50 de amenzi în valoare de 115,5 milioane de lei. Acțiunile de control privind produsele specifice sărbătorilor pascale vor continua și în zilele următoare. Recomadăm agenților economici să nu pună pe piață produse ce pot pune în pericol viața și sănătatea consumatorilor”, a precizat directorul de la OJPC Bacău. Inspectorii au retras definitiv din consum produse în valoare de 2,6 milioane de lei. La acestea s-au adăugat produse alimentare, de aproape 60 de milioane de lei, care au fost scoase din comerț pînă cînd patronii vor informa corect clienții. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns