Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Bacau a primit procedurile de acordare a ajutorului de minimis pentru infiintarea culturilor agricole in toamna anului 2008 si pentru sustinerea creditelor agricole pentru productie prin fonduri publice din volumul creditelor. Ambele forme de sprijin sint in concordanta cu Tratatul CE privind ajutoarele de minimis in agricultura, cu Legea creditului agricol pentru productie si cu alte acte normative specifice.
Conform noii scheme, se pot acorda ajutoare de minimis in sectorul agricol de maxim 7.500 de euro pe exploatatie. „Suma cumulata maxima a ajutoarelor de minimis pe care le poate acorda Romania – spune directorul executiv al DADR Bacau, Mihai Banu – este de 98,685 de milioane de euro, din care, pentru aceasta forma de sprijin se utilizeaza 64,8 milioane. Grupurile tinta sint producatorii care exploateaza terenuri arabile in acest an si care infiinteaza culturi de toamna”.
Se dau 200 de lei pe hectar
Pot primi acest ajutor producatorii agricoli care exploateaza suprafete de teren arabil individual sau in orice forma asociativa prevazuta de lege. Pentru a fi eligibili, solicitantii trebuie sa fie inscrisi in evidentele Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) cu suprafete de teren pe care le exploateaza si pe care infiinteaza culturi de toamna. In limita plafonului de 7.500 de euro, se acorda 200 de lei pe hectar, pentru suprafete de minim un hectar, pina la maxim 120 de hectare inclusiv, pe exploatatie. Termenul pentru depunerea cererii de sprijin financiar este, in acest caz, 15 noiembrie 2008.
Dosarul pentru solicitarea sprijinului
Solicitanti trebuie sa depuna cererile la directiile agricole pe raza carora se afla terenurile pe care se infiinteaza culturi. „Cererea – a precizat Mihai Banu -, trebuie insotita de o copie dupa actul de identitate, pentru persoanele fizice, sau dupa certificatul de inmatriculare si (sau) certificatul de inregistrare pentru persoanele juridice, dar si de adeverinta, in original, eliberata de centrele locale sau judetene ale APIA, care certifica suprafata expoatatiei conform cererilor de plata pentru schemele de sprijin pe suprafata pentru anul 2008”. Sint valabile si se iau in considerare adeverintele de la APIA depuse deja la Directia Agricola odata cu solicitarea sprijinului financiar pentru achizitia de motorina cu pret redus utilizata la infiintarea culturilor agricole in toamna anului 2008. Daca un producator detine teren in judete diferite, poate formula cereri de sprijin financiar prin incadrarea in plafonul de 200 de lei pe hectar (minim un hectar, maxim 120 de hectare).
Ajutorul vine direct in conturile agricultorilor
Directia Agricola intocmeste situatia centralizatoare cu sumele necesare pentru deschiderea sprijinului financiar pentru fiecare beneficiar. „Noi trimitem aceasta situatie, decadal, Directiei Generale Buget-Finante si Fonduri Europene din Ministerul Agriculturii – spune Mihai Banu. Ministerul alimenteaza conturile Directiei Agricole, care vireaza sumele cuvenite in conturile beneficiarilor. Evidenta sprijinului financiar se pastreaza la Directia Agricola pe o perioada de zece ani fiscali, de la data la care a fost acordat ajutorul”. Reprezentantii DADR verifica, in prezenta beneficiarilor de sprijin financiar, suprafetele infiintate in toamna anului 2008 si intocmesc, pina pe 15 mai 2009, inclusiv, procesul verbal de receptie, compensare si restituire. Daca se constata ca nu au fost realizate suprafele mentionate in cererea de sprijin financiar, beneficiarii vor restitui sumele aferente pe care le-au primit. In numarul de miine al ziarului vom reveni cu amanunte privind sustinerea creditelor agricole din fonduri publice.
Lasă un răspuns