Prezentarea raportului pe Justitie, la Bruxelles, pentru Romania si Bulgaria a provocat, in presa internationala, reactii dintre cele mai ciudate. Majoritatea comentatorilor sint surprinsi de bunavointa aratata noua in comparatie cu fermitatea sanctiunilor aplicate vecinilor de la sud de Dunare. Deja au aparult zvonuri despre posibila cumparare a ingaduintei raportorilor prin diverse mijloace, inclusiv prin acordarea de contracte publice unor mari companii (extrem de influente!) din Occident, fara respectarea tuturor normelor comunitare. N-am de unde sa stiu ca chiar asa stau lucrurile. Pare incredibil! Cum sa accept ca tocmai cei care ne mustruluiesc pentru actele de coruptie din Romania s-ar prela la o mica spaguiala?!!…
In acelasi timp, realitatea pe care o traim zi de zi pe aceste meleaguri mioritice ma face sa ma indoiesc de corectitudinea concluziilor raportului. In ultimul an, de exemplu, nu s-a inaugurat nici macar un kilometru de autostrada, insa constructorul american a fost platit la zi cu sute de milioane de euro. De asemenea, s-a pierdut sirul contractelor de consultanta incheiate pe bani publici cu firme de prestigiu (?!) de prin Paris, Berlin, Viena sau Londra. Ce-au facut acei specialisti pentru sumele incasate (alte sute si sute de milioane de euro…) este greu de cuantificat. Palpabil, nu ne-am ales nici cu drumuri mai bune, nici cu investitii productive sau din domeniul serviciilor, nici cu locuinte mai ieftine sau salarii mai mari. Atunci la ce se refera liderii europeni cind spun ca „Romania s-a inscris pe calea cea buna”? Birocratia este infernala, iar relatia dintre cetatean si institutiile statului este intr-o continua deteriorare. Oriunde mergi pe cuprinsul patriei, afli despre procese interminabile, mafioti eliberati si reabilitati de catre Justitie si Politie, despre retele de cumparare a carnetelor auto, a pasapoartelor, a documentelor de proprietate (inventate prin arhive, stampilate si legalizate), despre retrocedari cu cintec, despre blocuri ridicate in curtile muzeelor si spitalelor cu autorizatii eliberate de primarii si alte institutii, despre comisioane grase platite la contractele publice… Si-atunci cum de sta mult mai prost Bulgaria?!
In urma cu vreo doi ani, am inceput sa scriu despre faptul ca la sud de Dunare se misca lumea. Oricite vesti despre criminalitatea organizata veneau dintr-acolo, orice turist vedea ca s-au construit sute si sute de kilometri de autostrada, ca periferiile marilor orase nu s-au umplut cu case de neam prost (ca pe la noi), ca turismul merge din ce in ce mai bine si ca investitiile productive infloresc. Acum am si dovada: romanii, ca sa ajunga mai repede si in siguranta pe frumosul nostru Litoral, ocolesc pe la Giurgiu – Ruse, merg pe autostrada bulgareasca pina la Vama Veche si apoi urca spre nord, catre Neptun sau Mamaia! Ce concluzii „europene” ne mai trebuie dupa o asemenea pleasna pe care soferii autohtoni o dau guvernantilor nostri din ultimii 18 ani? Probabil ca bulgarii, dupa aderarea la Uniune, s-au luat in serios: chiar au crezut ca au intrat intr-un select club al corectitudinii si cinstei si au incetat sa mai mituiasca firmele si organismele occidentale. Daca n-au mai platit obolul la casele mari, iata ca s-au ales cu sanctiuni drastice. Noi – ca de obicei – se pare ca ne-am descurcat. Pentru cita vreme?…
Lasă un răspuns