• mai multe instituții monitorizează în această perioadă, la nivel național, unitățile care produc substanțe toxice sau explozive
• inspectorii de muncă au descoperit numeroase abateri la Chimcomplex Borzești
Principalii producători de substanțe chimice toxice din județ se confruntă zilele acestea cu o adevărată avalanșă de controale din partea unor instituții precum Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), Garda Financiară sau Garda de Mediu. Verificările nu sînt întîmplătoare, fiind parte dintr-o acțiune națională, determinată, cel mai probabil, de tragedia petrecută recent la Mihăilești.
„ITM a încheiat luni, 14 iunie, prima etapă a campaniei de verificări, controlarea producătorilor, urmînd ca apoi să fie urmăriți importatorii, comercianții și beneficiarii acestor produse, precum și traseele rutiere și feroviare pe care sînt ele transportate. Producătorii vizați au fost Sofert, Exploatarea Minieră Comănești și Chimcomplex Borzești. În general, n-am întîmpinat dificultăți în descinderile la aceste unități, am constatat doar o stare de ușoară animozitate la Sofert, datorată cu siguranță numărului mare de verificări”, ne-a declarat Ioan Barbu, inspectorul-șef al ITM Bacău.
Cu toate că n-au fost acordate amenzi, ci doar avertismente la unitățile controlate, Inspecția Muncii a descoperit numeroase nereguli, pentru rezolvarea cărora s-au dispus măsuri imediate.
La Exploatarea Minieră din Comănești, de exemplu, transportul de dinamită a fost sistat deoarece mașina cu care era efectuat nu avea actele în regulă. La Sofert, dispensarul societății nu avea autorizație pentru deținerea și utilizarea de substanțe periculoase, stocul de măști de gaze era insuficient și lipseau lanternele speciale pentru mediile cu risc de explozie.
Însă cele mai multe probleme au fost descoperite la Chimcomplex. „În primul rînd, aici nu s-a făcut o evaluare a noxelor chimice din spațiile de muncă cu degajări. Nici apa caldă nu este asigurată, deși e strict necesară pentru intervenția în cazul contactului accidental al unui angajat cu anumite substanțe extrem de toxice. De asemeni, instalația destinată verificării recipientelor pentru clor este nefuncțională, în ciuda producerii și comercializării acestuia de către firmă. În plus, fabrica nu are o mașină de salvare pentru intervenție rapidă, atît de necesară avînd în vedere suprafața spațiului de lucru”, a precizat inspectorul-șef adjunct de la ITM, Ioan Andrei. (Alin LEANCĂ)
Lasă un răspuns