• marți seară, doi copii și patru adulți au fost internați în Spitalul Județean intoxicați cu ciuperci otrăvitoare
În interval de numai cîteva ore, la servicul de Urgențe al Spitalului Județean au ajuns ieri nu mai puțin de șase persoane care acuzau tulburări de vedere, dureri de cap, de burtă, grețuri, vărsături și scaune diareice, toate acestea după ce au mîncat ciuperci culese de pe cîmp. Cinci dintre bolnavii intoxicați provin din aceeași familie, ciupercile gătite pentru masa de prînz fiind culese de cîțiva dintre copii. Constantin Iorga, de 50 de ani, Gheorghe Iorga, de 40 de ani, Rodica Iorga, 54 de ani, Ichim Petrică, 12 ani și Florin Chiriac, în vîrstă de 12 ani, toți din Lipova, și-au data seama că s-au intoxicat la cîteva minute după ce au mîncat ciupercile. „Copiii le-au cules de pe un islaz unde cresc așa zisele ciuperci de gunoi. Este locul de unde culegem de ani de zile și mîncăm fără să avem probleme. De data asta, la un sfert de oră după ce am terminat de mîncat, toți am început să ne simțim rău: dureri de burtă și de cap, după care au început vărsăturile și diareea. Nu-mi mai trebuie ciuperci cît o-i mai trăi de acum în colo”, se vaită Rodica Iorga, gospodina care a preparat masa familiei ajunsă la spital.
La scurt timp după internarea celor cinci intoxicați din Lipova, la spital a fost internat cu același diagnostic un alt copil, în vîrstă de 9 ani. Ciprian Vîjoaică din satul Antohești a fost adus la spital după ce familia lui a mîncat ciuperci culese de pe cîmp. Copilul era singurul din familie care avea simptome mai accentuate de intoxicație cu ciuperci otrăvitoare, dar și mama lui se simțea rău atunci cînd l-a adus la spital. „Întotdeauna culegem ciuperci de pe islaz și toată lumea din sat mănîncă din locul ăla. Marți, am mîncat la prînz o tocăniță făcută de soțul meu, care a fost la cules. Băiatul cel mare s-a simțit cel mai rău dintre toți, iar și eu am simțit că mă doare capul și burta după ce am mîncat. Noroc că nu i-am dat și băiatului mic de șapte luni”, spune Mihaela Toderiță, mama lui Ciprian. Toți cei șase bolnavi care s-au intoxicat cu ciuperci au avut norocul să prezinte o formă ușoară, dată probabil de faptul că ciupercile nu erau din soiuri otrăvitoare, ci din cele comestibile încrucișate prin mutații genetice cu ciupercile toxice.
„Toate cele 12 persoane intoxicate zilele acestea și internate în Spitalul Județean au declarat că au mîncat ciuperci albe, din cele care cresc pe gunoi de grajd. Ele sînt un soi comestibil, dar nici unul dintre culegătorii care le știu foarte bine după aspect nu pot ghici care dintre ele s-au încrucișat cu ciuperci otrăvitoare. După ploi mari, cum au fost cele din ultima perioadă, pericolul ca ciupercile să se încrucișeze între ele este foarte mare”, opinează dr. Angela Aflorei, directorul Direcției de Sănătate Publică. Spitalul Județean deține recordul intoxicațiilor cu ciuperci din această vară. La spitalele din Onești și Comănești, pînă la această oră nu au fost internați decît doi adulți intoxicați. La spitalele din Moinești și Podu Turcului pînă acum nu a fost internată nici o victimă a ciupercilor otrăvitoare.
Întrucît avalanșa de intoxicații a apărut în Spitalul Județean, conducerea DSP a hotărît ca astăzi să declanșeze un control în piețele orașului și la colțurile de stradă unde stau comercianții ambulanți. „Vînzătorii care vor fi prinși în piețe și pe trotuar vor rămîne fără marfă, pentru că o vom confisca”, a adăugat dr. Aflorei.
Reprezentanții DSP spun că populația se poate pune la adăpost de intoxicațiile cu ciuperci otrăvitoare doar cumpărînd bureți produși de societăți avizate fito-sanitar. „Există în comerț ciuperci de crescătorie care se vînd însoțite de etichete pe care sînt inscripționate numele societății producătoare, adresa și numărul avizului fito-sanitar. Astfel de ciuperci sînt sigure pentru consum”, a încheiat directoarea adjunctă a DSP. Alte cîteva sfaturi din tradiția populară prin care puteți recunoașate ciupercile otrăvitoare sînt cele cu usturoi și argint. În cazul în care cățeii de usturoi curățați puși la fiert cu ciupercile se înegresc, înseamnă că ciupercile nu sînt comestibile. Și dacă argintul pus în fiertura de bureți se închide la culoare este dovada că ciupercile sînt otrăvitoare. (Cezara DUȚĂ)
pe raster:
Nu consumați ciuperci!
Direcția de Sănătate Publică (DSP) din Bacău atrage atenția cetățenilor să evite pe cît posibil consumul de ciuperci. Din cauza numărului extrem de mare de intoxicații cu ciuperci otrăvitoare, instituția avertizează populația să nu cumpere și să nu consume ciuperci decît de la comercianții care pot prezenta pentru marfa respectivă un aviz fitosanitar. „Este necesar să se evite culegerea și consumul de ciuperci sau bureți din pădure, chiar dacă credeți că le cunoașteți ca fiind comestibile. Multe ciuperci comestibile din flora spontană a țării noastre au suferit mutații genetice, devenind otrăvitoare”, se arată în faxul trimis de DSP Bacău la redacție. În cazul în care, după ce ați mîncați ciuperci aveți dureri de burtă, vărsături, diaree, transpirați din abundență, vă simțiți deshidratați sau aveți o sete neobișnuit de mare, crampe musculare sau tulburări de vedere, mergeți de urgență la medic. Reamintim că în ultima perioadă în spitalele din județ s-au prezentat foarte mulți bolnavi care s-au intoxicat cu ciuperci otrăvitoare. (E.A.)
Lasă un răspuns