• medicii neurochirurgi se plîng că nu-l găsesc pe medicul care face analize la tomograf cînd au nevoie de el • conducerea spitalului susțin că medicii de la tomograf răspund solicitărilor ori de cîte ori este nevoie și că nu au cum sâ asigure permanență la acest cabinet
Medicii neurochirurgi de la Spitalul Județean se plîng că niciodată atunci cînd au nevoie nu-l găsesc pe doctorul care trebuie să facă examenul la computerul tomograf. „Marți, în jurul orei patru după amiaza, a venit la Urgențe un pacient de la spitalul din Onești, victimă a unui accident rutier. Bărbatul a suferit un politraumatism, fractură gambă dreaptă, dar și un traumatism cranio-cerebral grav, pentru care trebuia examinat la tomograf. Pacientul era în comă de gradul doi. Am solicitat să i se facă un examen tomograf, dar nu era nici un doctor. L-am sunat pe doctorul Dumitrescu să vină și să facă examenul, dar mi-a spus că nu poate veni decît peste două ore, așa că pacientul a fost trimis la Iași. Este scandalos că nu se poate asigura asistența medicală de urgență la tomograf, aparat atît de necesar neurochirurgiei”, ne-a declarat medicul neurochirurg Sebastian Hriban.
Vasile Buzinschi, de 70 de ani, din Tîrgu Ocna a fost rănit de o mașină și adus cu salvarea de la spitalul din Onești la Bacău. De aici a fost transferat pentru tomograf la Iași, în condițiile în care unitatea medicală băcăuană are și ea un astfel de aparat. Problema personalului medical care să asigure funcționarea permanentă a tomografului în cazuri de urgență este veche. „Explorările la aparatul tomograf sînt asigurate de doi medici: unul cu normă întreagă, și unul cu jumătate de normă. Nu putem asigura permanență, pentru că nu avem specialiști. Ar trebui minim cinci doctori pentru ca aparatul să funcționeze non-stop. În plus, nu ar rezista să meargă atîta timp. Cînd este o urgență, medicul este solicitat, dar nu este obligat să asigure permanența în cazurile din afara orelor sale de lucru. Atunci cînd apare o urgență este sunat, și medicul vine. Cred că este o exagerare din partea medicului Hriban”, a afirmat medicul Leonard Roșu, directorul Spitalului Județean.
În prezența noastră, directorul spitalului l-a contactat telefonic pe medicul Sorin Dumitrescu, cel care a fost solicitat de Sebastian Hriban să examineze pacientul la tomograf. „I-am spus doctorului Hriban că nu am cum să ajung urgent în spital, pentru că eram la distanță. I-am zis că într-o oră și ceva voi fi acolo, iar medicul Hriban s-a înfuriat și mi-a închis telefonul”, ne-a declarat telefonic medicul Sorin Dumitrescu.
Examenul tomograf este absolut necesar pentru un neurochirurg în stabilirea cu exactitate a diagonsticelor pacienților cu leziuni la cap. Medicii neurochirurgi mai spun că astfel de cazuri, cînd pacienții sînt trimiși la Iași pentru că medicii de la tomograf nu pot veni sau nu sînt de găsit, au fost mai multe. Conducerea spitalului neagă însă acest lucru. „Nu s-a întîmplat niciodată ca bolnavii să fie trimiși la Iași pentru că unul dintre cei doi doctori a refuzat să vină. Sînt cazuri, dar foarte rare, cînd nu răspund solicitărilor din motive justificabile și atunci pacienții sînt îndrumați la Iași. În plus, un examen tomograf, la care este necesară substanța de contrast, cum sînt cazurile medicilor de la neurochirurgie, costă între cinci și șase milioane de lei, ori transportul la Iași este circa trei milioane de lei”, a precizat medicul Leonard Roșu. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns