• ei consideră încheierea de ședință prin care li se prelungește mandatele de arestare drept un abuz • de cum au intrat în posesia motivării, ei au trimis-o prin fax la cabinetul ministrului justiției Rodica Stănoiu • apărătorii nu exclud posibilitatea unei sesizări a Consiliului Superior al Magistraturii
Modul în care și-au motivat judecătorii de la Tribunalul Bacău decizia de a prelungi măsura arestării cu încă 30 de zile pentru inculpații din dosarul „Petrol” a stîrnit un val de proteste din partea avocaților. Ei susțin că cel puțin patru pasaje din această motivare (pe care orice judecător este obligat să o facă în scris după fiecare decizie pe care o ia în instanță) demonstreză că, în opinia lor, magistratul băcăuan s-ar face vinovat de abuz. Drept urmare, au făcut sesizare la ministrul justiției, Rodica Stănoiu. Prin aceasta, ministrului i se cere să ia cunoștință despre încheierea judecătorului băcăuan să facă o analiză și să dispună „cuvenitele măsuri”.
„Iată care sînt pasajele pentru care am înaintat adresa către ministrul justiției: «Înainte de arestarea preventivă este obligatorie ascultarea inculpatului. Pe cale de consecință, înainte de a se dispune revocarea arestării preventive, este necesară audierea inculpatului de către instanța de judecată, pentru a se asigura o egalitate de tratament». Acest lucru nu este stipulat în nici o lege, nu există un asemenea temei legal. Un alt citat spune așa: «Dacă admitem ipoteza susținută de către inculpați, prin apărătorii lor, că a avut loc o revoluție juridică prin modificările aduse noului Cod de procedură penală, se știe că în orice revoluție, mentalitățile se schimbă cel mai greu. Monitorul Oficial, prin care a fost publicat noul Cod de procedură penală a apărut de cîteva ore, astfel că este prematur a se obține schimbarea de mentalitate așteptată de inculpați». Cu alte cuvinte, trebuie să așteptăm să se modifice mentalitatea românilor ca să aplicăm legea?”, ne-au declarat avocații Maria Lauruc, Aneta Ciobanu, Cornel Bădoiu, Marius Bîrgăuanu, Mihai Cliveti și Viorel Spînu.
„Deliberat nu a aplicat legea, deși o cunoștea”
Avocații spun că o asemenea motivare este incalificabilă și neprofesională. „Costat cu stupoare că Silviu Brucan a avut dreptate atunci cînd a spus că românilor le trebuie 20 de ani ca să-și schimbe mentalitatea. Președintele completului de judecată de la Tribunalul Bacău și-a însușit această opinie deși nu era adresată magistraților”, a arătat avocatul Maria Laururc. „Te uimește, te revoltă, te consternează din punct de vedere profesional. Nu este posibil așa ceva. În 40 de ani de meserie, iar eu am fost și procuror și judecător, nu am mai întîlnit o asemenea motivare a unei decizii”, a spus și Aneta Ciobanu, avocatul a trei inculpați din același dosar. Nici avocatul Mihai Cliveti nu este mulțumit de încheiere: „Sînt surprins de motivare. În ea există elemente care ar putea să ducă la concluzia că magistratul și-a format deja convingerea asupra vinovăției celor trimiși în judecată, situație de neconceput în orice sistem juridic”.
Cel mai vehement a fost avocatul Cornel Bădoiu, care este și membru al Comisiei juridice, de disciplină și imunități din Camera Deputaților. „Mă lasă fără replică această încheiere. Prin aceasta se face demonstrația că, deși cunoaște legea, judecătorul deliberat nu o aplică și face un abuz. Ca orice cetățean, și un magistrat care face un abuz poate fi tras la răspundere, mai ales că toți sîntem egali în fața legii. Am trimis deja, prin fax această încheiere la cabinetul ministrului justiției, doamna Rodica Stănoiu, și analizăm posibilitatea unui sesizări a Consiliului Superior al Magistraturii”, ne-a declarat Bădoiu. „Aștept cu nerăbdare să se producă schimbarea de mentalitate la care face referire doamna judecător în încheierea de ședință. Cu cît va trece mai mult timp pînă se va produce această schimbare, cu atît va fi în defavoarea actului de justiție”, ne-a spus și avocatul Viorel Spînu, fost procuror general al României. (Mirela ROMANEȚ)
pe raster:
Inculpații din dosar așteaptă decizia judecătorilor de la Curtea de Apel
Judecătorii de la Curtea de Apel se vor pronunța în cursul zilei de astăzi cu privire la recursul înaintat de inculpații din dosarul „Petrol” împotriva deciziei de prelungire a mandatului de arestare cu încă 30 de zile. Cei zece inculpați au fost prezentați ieri judecătorilor de la Curtea de Apel, cu o zi mai devreme față de programare, din cauza unei greșeli a funcționarilor instanței. „Pur și simplu au confundat dosarele și ne-au spus că procesul are loc azi (ieri, n.r.). Noi, la rîndul nostru, am anunțat pe toți colegii din țară, de la Ploiești și de la București, care pledează în acest dosar să vină în Bacău. Abia cînd ne-am adunat cu toții la Curte am descoperit că de fapt dosarul era programat pentru mîine. Însă incidentul a fost rezolvat amiabil, în sensul că instanța a înțeles că foarte mulți avocați au venit atîta drum din țară și a programat procesul în această după amiază”, ne-a declarat Mihai Cliveti, apărătorul unuia dintre inculpații din dosar. Toți avocații au cerut eliberarea clienților lor și înlocuirea măsurii arestării preventive cu obligația de a nu părăsi localitatea. Ei au motivat aceste cereri pe modificările aduse Codului de procedură penală. Printre acestea se numără cea portrivit căreia măsura arestării preventive nu poate fi luată pentru faptele care prevăd o pedeapsă alternativă cu amenda. De asemenea ei au mai invocat și prevederea că procurorii trebuie să aducă probe certe, nu să se bazeze pe supoziții ca pînă acum, că lăsarea în libertate a inculpaților ar prezenta un pericol concret pentru ordinea publică. După ce i-au ascultat pe avocați și pe inculpați, judecătorii de la Curtea de Apel Bacău au decis să se pronunțae cu privire la recursul înaintat de inculpați astăzi, în jurul prînzului. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns