• listele vor fi trimise la bucurești, pentru a se stabili suma necesară pentru stingerea datoriilor cetățenilor • sangajații Direcției Sociale din primărie vor face anchete sociale la toți cei care au cerut ajutor bănesc de la stat
Astăzi este ultima zi pe care administratorii asociațiilor de locatari și de proprietari din municipiul Bacău o mai au la dispoziție pentru a depune situațiile preliminare privind recensămîntul datorinicilor la întreținere. La întîlnirea desfășurată săptămîna trecută, conducerea Primăriei le-a cerut șefilor asociațiilor să întocmească liste cu locatarii care au datorii la întreținere mai vechi de trei luni, a căror valoare este mai mare de cinci milioane de lei. Aceste liste vor fi trimise la București, în vederea întocmirii unui necesar privind fondurile care ar trebui asigurate.
Unii administratori au spus din start că șansele de a termina în timpul solicitat aceste liste sînt destul de mici, întrucît volumul de muncă este foarte mare. „Administratorii trebuie să colaboreze cu noi, pentru că este un schimb de informații reciproc avantajos. În timp ce noi obținem la timp datele de care avem nevoie, administratorii pot să-și mai diminueze datoriile pe care le au la furnizori”, ne-a declarat Elena Șova, directorul Direcției Sociale din cadrul Primăriei Bacău.
Cîțiva administratori au depus aceste liste încă de la începutul săptămînii, însă este foarte probabil ca Primăria să nu poată centraliza astăzi toate datele. Datele parțiale referitoare la marii datornici la întreținere din Bacău vor fi cunoscute abia spre sfîrșitul acestei săptămîni. Informațiile sînt necesare pentru punerea în aplicare a prevederilor Ordonanței 6, care oferă facilități pentru datorinicii cu debite mai vechi de trei luni și cu valoare mai mare de cinci milioane de lei. Pentru familiile ale căror venituri pe membru sînt de 1,8 milioane de lei, legea prevede ștergerea datoriilor, iar cei cu venituri pe membru de familie cuprinse între 1,8 și 2,5 milioane, care au datorii mari la asociație, pot debenficia de un credit fără dobîndă, rambursabil în doi ani, din care să fie plătite facturile la agentul termic. Cei ale căror venituri sînt mai mari de 2,5 milioane pe membru de familie și au și datorii imense vor fi executați silit. Pentru primele două categorii menționate mai sus este obligatorie depunerea cererilor la ghișeele asociațiilor de care aparțin. Cererile sînt tip și au fost deja trimise de primărie spre cele circa două sute de asociații din Bacău.
Angajații primăriei vor bate la ușa tuturor datornicilor
Strîngerea cererilor de la cei cu datorii foarte mari la întreținere reprezintă doar un prim pas pentru soluționarea acestei probleme. Cei care au solicitat ajutor vor fi verificați de angajații de la Direcția Socială a Primăriei. O armată întreagă de funcționari ai municipalității a fost mobilizată în aceste zile pentru efectuarea anchetelor sociale la care vor fi supuși toți restanțierii. „Anchetele sociale se fac pe măsură ce administratorii de asociații înregistrează cererile primite de la restanțierii la întreținere ce solictă acordarea acestor ajutoare. Pînă acum, 186 de salariați de la primărie au primit dispoziție de la primar pentru efectuarea anchetelor sociale la domiciliile solicitanților”, ne-a declarat Elena Șova Gîțu, directorul Direcției Sociale. Ea a precizat că, alături de salariații primăriei, din comisiile de anchetă vor mai face parte administratorii și președinții asociațiilor de locatari, iar în anumite zone ale orașului va fi solicitat chiar și sprijinul gardienilor. Persoanele chestionate vor trebui să declare, printre altele, veniturile fiecărui membru din familie, să prezinte actele de proprietate asupra imobilului și copii după impozitul pe venitul global din ultimii doi ani. Cetățenii vor mai trebui să declare dacă au rude de gradul I care lucrează în străinătate. „Administratorii și președinții de asociații sînt primii interesați de succesul acestei acțiuni, pentru că în acest fel scapă de povara marilor restanțieri la plata întreținerii”, este de părere Elena Șova Gîțu. Persoanele care fac parte din comisiile de anchetă vor avea asupra lor dispozițiile de primar, dar și legitimațiile de serviciu. (C. BREAHNĂ, E. SOLOMON)
Lasă un răspuns