• scandal în jurul taxelor și impozitelor locale iscat în Consiliul Local • „Bacăul este, într-adevăr, orașul cu cele mai mari impozite și taxe din Moldova, dar are și o putere economică mai mare față de alte localități”, le-a răspuns ieri primarul Dumitru Sechelariu consilierilor care au contestat mărimea birurilor la bugetul local pe care trebuie să le achite băcăuanii
O adevărată furtună s-a iscat ieri, în timpul ședinței Consiliului Local Bacău, în urma unei interpelări adresate de doi reprezentanți ai unui partid de opoziție, care a avut la bază valoarea taxelor și impozitelor locale plătite la această oră de băcăuani. Printr-o scrisoare înaintată Consiliului Local, Liviu Miroșeanu și Adrian Taraș au încercat să demonstreze că taxele și impozitele din municipiul Bacău sînt cu mult mai mari decît cele pe care trebuie să le plătească locuitorii oricărui alt oraș din țară. Drept argument, ei au atașat la scrisoare și o comparație făcută între cît trebuie să plătească impozit un bucureștean care locuiește într-un apartament cu trei camere situat în zona A a municipiului și cît trebuie să plătească un băcăuan care locuiește în condiții similare. Astfel, conform analizei făcute de cei doi consilieri, un băcăuan care locuiește într-un apartament cu trei camere situat în zona A a orașului are de plătit un impozit de 1.762.000 lei, la care se adaugă și taxa de salubritate, comparativ cu un bucureștean, care ar avea de plătit, tot pentru un apartament de trei camere din zona A, un impozit pe clădire numai de 955.000 de lei.
„În urma discuțiilor repetate avute cu locuitorii municipiului Bacău, am constatat faptul că un număr mare de cetățeni nu dețin informații referitoare la mărimea bugetului local, care, în anul 2003, a fost în valoare totală de 1.557 de miliarde de lei, aproximativ 47 de milioane de dolari. Analizînd modul în care au fost cheltuiți acești bani, considerăm că o administrare pentru interesul cetățenilor ar putea duce la o reducere a impozitului pe clădiri și terenuri și chiar la eliminarea totală a taxei de salubritate pentru persoanele fizice, avînd în vedere faptul că aceste taxe și impozite sînt cele mai mari din țară”, se mai arată în adresa înaintată Consiliului Local de către Miroșanu și Taraș.
Întreg conținutul acestei scrisori a produs, însă, o adevărată isterie în rîndul liderilor administrației publice locale. S-au spus cuvinte grele, s-au adus acuzații dinspre reprezentanții puterii spre cei aflați în partidele de opoziție, iar preț de mai bine de un ceas și jumătate, tunetele și fulgerele au răsunat în toată clădirea. Cel mai vehement s-a dovedit a fi primarul Dumitru Sechelariu, care și-a pus la bătaie toată puterea de convingere la care a putut apela în acele momente pentru a le demonstra celor doi consilieri că se află într-o mare eroare. „Bacăul este, într-adevăr, orașul cu cele mai mari impozite și taxe din Moldova, dar are și o putere economică mai mare față de alte localități. În urmă cu opt ani am luat un oraș plin de mizerie și l-am adus pe drumul pe care se află astăzi. Acuzați-mă pe drept, dacă vreți, că aveți cu ce să mă acuzați! Fiți corecți, nu fiți mojici și mizerabili!”, a strigat din răsputeri primarul Sechelariu.
Cît privește modul în care au fost cheltuiți banii din bugetul local pe anul 2003, primarul Bacăului a primit un ajutor substanțial și din partea viceprimarului Dragoș Benea. „Cei 1,557 de miliarde din bugetul pe anul 2003 nu au fost reprezentați în totalitate din bani proveniți din surse proprii. Trebuie reținute trei cifre: aproape 800 de miliarde de lei care au reprezentat venituri proprii și pentru care am putut fi ordonatori de credite, alte aproape 800 de miliarde care s-au întors înapoi de la bugetul de stat cu destinații precise pentru învățămînt sau subvenții la căldură și alte 156 de miliarde care au fost obținuți prin lobby”, a explicat viceprimarul Dragoș Benea.
După mai bine de jumătate de oră de discuții pe această temă, timp în care atît asupra celor doi consilieri locali, dar și a tuturor reprezentanților partidelor de opoziție, în general, au fost aduse acuzații virulente, a intervenit consilierul Constatin Antoniu, care a spus că trebuie văzut, cu creionul pe hîrtie, ce s-ar întîmpla în municipiul Bacău dacă ar fi eliminată taxa de salubritate. Pentru o viitoare întîlnire a consilierilor locali, primarul Bacăului a dat asigurări că va arăta, cu cifre concrete, cam la cît se ridică valoarea taxelor și impozitelor plătite și de alți locuitori ai unor orașe similare cu Bacăul. „Vă aduc dovezi. O să vă spun cît se cheltuie în alte localități cu același număr de locuitori ca Bacăul și cu ce eficiență”, a mai spus primarul Sechelariu. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns