• C.D. a fost oprit fiindcă a plecat în excursie fără soție • el este decis să dea statul grec în judecată, pentru că i-a încălcat dreptul la liberă circulație
C.D., un băcăuan de 52 de ani, a fost întors de la o vamă din Grecia de polițiștii de frontieră eleni datorită unui motiv pe cît de absurd, pe atît de revoltător. Polițișii greci de la vama Promachonas nu i-au dat băcăuanului drumul la vamă, pe motiv că nu este însoțit în excursie și de soție. Omul a plecat din România pe 21 mai cu un bilet de la o agenție pentru stațiunea Paralia Katerinis, în perioada 22 – 29 mai. Cum știa din presă că la vama grecească mulți dintre români sînt întorși în țară pe baza unor motive puerile și inventate de polițiștii de frontieră, el s-a asigurat mai întîi că are toate documentele în regulă. „Aveam pașaport, asigurare medicală, voucherul care atesta că aveam rezervare la un hotel din stațiunea Paralia Katerinis și, în plus, deși la grupurile organizate nu se cere așa ceva, aveam la mine și 300 de euro, bani de buzunar pentru această perioadă”, ne-a spus bărbatul.
Autocarul cu români a ajuns în vama grecească Promachonas în dimineața zilei de 22 mai, pe la 3.00 dimineața. Au coborît toți călătorii pentru controlul documentelor și, după ce vameșii au verificat bagajele, polițiștii de frontieră au venit cu pașapoartele și au început să discute cu călătorii. „Cînd au ajuns la mine, m-au întrebat cîți ani am, dacă lucrez. Eu le-am spus că sînt pensionar, apoi m-au întrebat și cîți copii am, iar eu le-am spus că am doi, majori. M-au chestionat de ce nu este cu mine soția. Prima dată cînd mi-a tradus ghidul, am crezut că nu aud bine. Nu înțelegeam ce legătură are nevasta mea cu excursia. I-am răspuns că soția nu s-a înscris în excursie și nu avea cum să vină și ea. Mi-au anulat viza de intrare și în ciuda insistențelor mele de a vorbi cu vreun șef, m-au condus în zona liberă”, ne-a povestit C.D, încă marcat de cele petrecute în urmă cu cîteva nopți. Odată cu el au mai fost întorși din vama grecească încă trei călători, tot pe baza unor motive imaginare. Unuia dintre ei, polițiștii greci i-au spus că are pașaportul prea nou și nu poate intra în Grecia cu un așa document.
A așteptat 24 de ore un autocar să revină în țară
Impresionat de pățania băcăuanului, ghidul de pe autocar i-a spus să aștepte în zona liberă cîteva ore, ca să plece cu același autocar în țară. Femeia l-a asigurat că pînă la Paralia Katerinis și înapoi autocarul nu face mai mult de 12 ore. Între timp, el a încercat să treacă a doua zi cu un alt autocar în Grecia, după ce se schimbase tura polițiștilor care i-au refuzat intrarea prima dată. Numai cît nu a fost luat în șuturi de oamenii legii de la vama grecească, așa că nu a mai insistat și s-a întors să aștepte autocarul.
Au trecut însă 24, și autocarul tot nu mai venea. În plus, banii de buzunar ai băcăuanului se duceau văzînd cu ochii. „Cînd a ajuns primul autocar romînesc în vamă, am mai dat 80 de euro ca să vin în țară. Am ajuns acasă după ce-am cheltuit pînă la vama grecească toți banii pe care îi aveam la mine. Ca să nu mai pun la socoteală faptul că banii dați pe bilet, 186 de euro, nu mi-i mai înapoiază nimeni. Pentru asta și pentru umilințele pe care le-am îndurat sînt decis să dau statul grec în judecată. Mi-au încălcat dreptul la libera circulație. Să reintroducă vizele, cel puțin să se știe o socotelă. Ca să nu mai vorbesc că, probabil, viza aceea de intrare anulată mi-ar putea pricinui necazuri și în alte țări din spațiul Schengen, dacă aș mai pleca cumva în vreo excursie. De asemenea, un alt motiv pentru care îi voi da în judecată este acela că mi-au încălcat dreptul la contestație, chiar acolo în țara care a introdus prima democrație din lume”, a precizat C.D. El are de gînd să ceară și daune morale pentru umilințele la care a fost supus, dar încă nu s-a gîndit la suma pe care o va cere în instanță. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns