• facturile imense la întreținere ar putea deveni amintire dacă toate caloriferele vor fi dotate cu robinete cu termostat
Băcăuanii care sînt racordați la sistemul public de termoficare ar putea plăti doar agentul termic pe care îl consumă. Reprezentanții Ministerului Economiei și Comerțului lucrează în prezent la un proiect de lege care are în vedere introducerea obligativității contorizării individuale a consumului de energie termică. Noul act normativ ia în calcul un termen de maximum doi ani pentru finalizarea contorizării blocurilor, precum și montarea robineților termostatați la fiecare calorifer, care să permită reglarea consumului de fiecare proprietar în parte.
Actul nomativ care se discută în prezent la București nu reprezintă o noutate absolută pentru consumatorii băcăuani. CET Bacău, principalul furnizor de agent termic din oraș, a demarat de mai mult timp o campanie de montare a contoarelor și a gigacalorimetrelor la blocurile racordate la punctele termice de cartier. Deși scopul acestei acțiuni a fost acela ca locatarii să achite doar cît consumă, facturile pe care trebuie să le plătească în prezent sînt foarte mari. În ciuda campaniei demarate, nici măcar jumătate dintre branșamentele racordate la CET nu au propriile aparate de înregistrare a consumului, principalul motiv invocat de furnizor fiind lipsa banilor.
Cît privește situația celor cîteva mii de apartamente racordate la Termloc, procentul de contorizare este destul de mic. Practic, doar locatarii care au avut bani să-și monteze la scară contoare pentru apă caldă și agent termic plătesc doar agentul termic care le intră în bloc. Banii le-au fost decontați de furnizor doar în măsura în care datoriile asociațiilor către Termloc nu aveau o vechime foarte mare, iar valoarea era una acceptabilă. Cît privește montarea de robineți termostatați la fiecare calorifer, acest lucru ar reprezenta o noutate absolută pentru băcăuanii din sistemul centralizat de încălzire. În prezent, un singul bloc din oraș are montați robineți termostatați, investiția fiind realizată de Termloc la un bloc din zona Cornișa. Montarea robinetelor termostate va permite sistarea furnizării de energie către consumatorii rău platnici, fără întreruperea sistemului de alimentare la nivelul întregului imobil, cum se întîmpla pînă acum. Marele avantaj al acestei investiții este că valoarea facturilor s-ar putea reduce cu circa 30%.
Același proiect elaborat recent de Ministerul Economiei și Comerțului are în vedere încheierea contractelor individuale între beneficiar și furnizor. În municipiul Bacău, CET Bacău încearcă de aproape doi ani să treacă la facturarea individuală, însă trecerea la acest nou sistem de plată a fost amîantă de mai multe ori din cauză că firma nu avea realizată logistica și baza de date cu toți consumatorii rămași racordați la sistemul de termoficare al punctelor termice de cartier. „Facturarea individuală dă rezultate foarte bune, pentru că în felul acesta se stabilește o relație directă între furnizor și beneficiar. Noi așteptăm intrarea în vigoare a proiectului, pentru a vedea care va fi modalitatea concretă de facturare”, ne-a declarat Vasile Drăgușanu, directorul CET Bacău.
În judepțul Bacău, singurii beneficiari care au încheiate contracte de prestări servicii dirent cu furnizorul de agent termic sînt locuitorii din municipul Onești. Acest sistem de facturare a fost introdus în urmă cu cîtțiva ani, iar rezultaetel au fost foarte bune, datoriile către firma de ultilități termice fiind foarte mici. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns