• suma este cea mai mare înregistrată ca datorie vreodată, în timpul verii, de CET și Termloc • chiar dacă la asociațiile de la Termloc apa caldă a fost oprită, iar CET a furnizat apă caldă pentru a cîștiga încrederea beneficiarilor, băcăuanii nu au plătit în această vară decît 30 de miliarde din totalul de aproape 200 datorate la ieșirea din iarnă • motivația asociațiilor pentru datoriile imense pe care trebuie să le achite o constituie sărăcia în care trăiesc majoritatea băcăuanilor, dar și delăsarea
Datoriile populației la întreținere rămîn, în continuare, imense, lucru care face ca nici vara aceasta să nu fie lipsită de griji pentru societățile publice care asigură în Bacău furnizarea agentului termic. Ieșite din iarnă cu datorii de sute de miliarde de lei, CET și Termloc, cele două societăți care asigură căldura și apa caldă în Bacău, au sperat că vor recupera o parte din datoriile acumulate de populație în sezonul cald. Ideea de la care pleacă cei care au de încasat sume imense de la populație este că în timpul verii facturile sînt mai mici la întreținere, iar oamenii vor stinge o parte din datoriile pe care nu le-au putut achita integral în lunile de iarnă, cînd costurile cu utilitățile au fost mai mari. Raționamentul lor s-a dovedit în acest an eronat, dacă avem în vedere încasările realizate în ultimele trei luni.
În luna iunie, Termloc avea de recuperat de la cele 60 de asociații pe care le deservește 41,6 miliarde de lei, datoria populației diminuîndu-se substanțial după ce în luna mai firma a transferat la CET un număr de 11 centrale termice și asociațiile deservite. Cele aproximativ 50 de asociații ar fi trebuit să plătească societății, în contul apei calde și căldurii furnizate de-a lungul anilor, aproximativ 50 de miliarde de lei. Firma a scăpat de marile asociații datorinice, dar nici cu cele cu care are încheiate acum contracte de furnizare nu îi merge mai bine. După două luni de vară, timp în care apa caldă a fost mai mult oprită decît a curs la robinetele băcăuanilor racordați la centralele termice de cartier, facturile neachitate au ajuns la doar 33,3 miliarde de lei. Cele aproximativ opt miliarde plătite din urmă de băcăuani reprezintă mult prea puțin în comparație cu așteptările firmei. „Este o adevărată criză ceea ce se întîmplă acum. Dacă nici vara, cînd facturile sînt mai mici, populația nu plătește, nu știu cînd o să mai plătească. Vin pregătirile pentru începerea școlii, pregăturile pentru iarnă, cu murăturile și zarzavaturile, iar bani vor fi și mai puțini. Sînt asociații care nu achită integral nici factura curentă, iar de cele restante nici nu se pune problema. Așa nu se mai poate”, afirmă, vizibil îngrijorat de soarta societății pe care o partonează, Dumitru Crîșmaru, acționarul majoritar de la Termloc Bacău. Din cauza datoriilor pe care le au de achitat, 46 de asociații din totalul de 60 deservite de Termloc au avut toată vara apa caldă oprită. Directorul Crîșmaru a afirmat că la sfîrșitul acestei luni va reanaliza situația datoriilor și că este foarte probabil ca apa caldă să fie oprită și la cele 14 asociații care în prezent beneficiază de această utilitate.
La CET situația este și mai dramatică, întrucît firma are de recuperat de la băcăuani nu mai puțin de 131 de miliarde de lei. Față de începutul verii, firma nu a recuperat de la populație, în contul facturilor restante, decît circa 20 de miliarde de lei, sumă apreciată foarte mică în comparație cu suma record datorată de populație. În timp ce anul trecut societatea abia preluată de Consiliul Local a sistat jumătate de an apa caldă, pentru ca oamenii să își achite facturile restante, în acest an apa caldă a curs non stop la robinetele băcăuanilor racordați la punctele termice de cartier. Chiar dacă pare greu de crezut, dată fiind valoarea incredibilă a datoriei acumulate mai ales în lunile de iarnă, cînd tarifele utilităților au fost extrem de mari, băcăuanii racordați la CET nu vor rămîne fără apă caldă, întrucît societatea vrea să cîștige încrederea beneficiarilor. „Nu vom sista apa caldă, pentru că am promis beneficiarilor noștri că în această vară vor beneficia non stop de apă caldă. Doar în caz de forță majoră, dacă nu vom avea încotro, vom trece la întreruperea furnizării agentului termic”, preciza, la începutul venii, Vasile Drăgușanu, directorul CET Bacău. Pentru că a devenit obișnuință ca o parte a populației să fie constrînsă să plătească utilitățile, și CET va folosi astfel de metode. Nu întrerupînd apa caldă, operațiune care ar aduce pierderi financiare firmei, ci aplicînd penalități de întîrziere a facturilor. Zilele trecute, contabilii de la CET au calculat penalizările, iar pe lîngă cele 131 de miliarde, băcăuanii mai trebuie să achite alte 7,4 miliarde, în contul majorărilor de întîrziere.
Arătate cu degetul de furnizorii de utilități termice, care îi acuză pe administratori că plătesc prima dată facturile la gaz și apă rece, în loc să repartizeze încasările proporțional, administratorii asociațiilor se disculpă. „În acest cartier 80 la sută din locatari sînt șomeri și pensionari. Îi înțeleg și pe ei că nu pot să plătească și atunci le recomand să-și vîndă apartamentele. Decît să-i dea asociația afară, din cauza dotoriilor, mai bine se mută de la patru la trei camere, achită datoria și mai rămîn și cu ceva bani”, ne-a declarat Paul Baciu, administratorul unei asociații de locatari din cartierul Gării. Sărăcia cruntă în care trăiesc este și în opinia altor administratori principala cauză a imposibilității de plată a băcăuanilor. Sînt însă și destul de multe familii pentru care factura la întreținere nu reprezintă o prioritate nu din lipsă de bani, ci din delăsare. Micii afaceriști sau profesorașii de oraș au preferat să plece în concedii sau să-și vadă de treburile lor decît să achite apa sau gazul pe care le-au consumat.
Privită din perspectiva băcăuanilor de rînd, cea mai mare problemă în lanțul vicios al datoriilor nu este că firmele furnizoare au de recuperat sume imense de bani, ci că din cauza acestor datorii trec la sistarea serviciilor. Ca întotdeauna, cei care au de suferit sînt locatarii buni platnici, cărora din cauza sistemului sovietic de termoficare nu li se poate asigura furnizarea separat de vecinii care nu pot sau nu vor să-și achite întreținerea. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns