• cîteva zeci de mii de băcăuani s-au spovedit în bisericile din Bacău • doar timpul va arăta dacă se consemnează o întoarcere la tradiția religioasă creștină sau se tinde către superficialitate și fariseism
Creștinii ortodocși au umplut pînă la refuz bisericile în perioada sărbătorilor pascale. În cele două săptămîni de post, rugăciune și bucurie duhovnicească (săptămîna Patimilor și săptămîna Luminată), băcăuanii au dovedit că au rămas apropiați de sfintele lăcașuri și de preoți. Nimeni nu a făcut și nu va putea face vreodată un bilanț exact al numărului celor care au ajuns la biserică pentru a se spovedi și a trăi bucuriile pascale în spirit creștin. Sînt chestiuni ce țin de conștiința și sufletul fiecăruia, însă atît preoții, cît și Biserica, în general, rămîn cu bucuria faptului că lumina lui Hristos ajunge la toși credincioșii. „N-aș putea să spun, dar ținînd cont de faptul că în noaptea de Înviere mulțimea se întindea pînă la stradă, cred că erau vreo 4.000 de oameni. În ceea ce privește spovedania, în ultima săptămînă s-au spovedit în jur de 2.000 de suflete”, ne-a declarat preotul Vasile Radu, de la biserica „Sfîntul Gheorghe” din Bacău. Afluență de băcăuani s-a înregistrat și la biserica „Sfîntul Nicolae”, din centrul orașului. „N-am stat niciodată să contabilizăm numărul celor care au trecut pragul bisericii. Acest lucru îl fac îngerii lui Dumnezeu din ceruri, nu noi, aici, pe pămînt. Din cîte au spus credincioșii, în noaptea Învierii au asista la slujbă în jur de 5.000 de credincioși, iar de-a lungul Postului Mare s-au spovedit, cu siguranță, peste două mii de oameni”, ne-a declarat preotul Nicolae Hurjui. Nici la biserica „Învierea Domnului”, nu s-a putut afla cîți oameni au participat la slujbele bisericești. Acum, cînd s-a încheiat și săptămîna Luminată, dar Hristos încă nu s-a înălțat la cer, preotul Petru Dinu este mulțumit că biserica din zona Miorița a fost plină. „Cine mai știe cîți oameni au venit? Biserica a fost plină în permanență”, a declarat preotul Dinu. Cu siguranță, cel mai mare număr de credincioși ortodocși s-a înregistrat la „Sfîntul Dumitru” în zona Narcisa. Aici, preotul Ioan Pleșcău nu a putut aproxima numărul celor prezenți, însă în opinia unor oameni din zonă, în noaptea de Înviere au fost prezenți în jur de opt-zece mii de oameni. Iar marea bucurie din cartierul din sudul Bacăului a fost aceea că „au ajuns la spovedanie oameni care nu s-au mai mărturisit de multă vreme”, după cum ne-a spus preotul Pleșcău.
Chiar dacă nu contează numărul celor prezenți la bisericile din Bacău, rămîne important faptul că băcăuanii și-au amintit și în acest an că sărbătoarea înseamnă în primul rînd rugăciune și apoi mîncare. Poate, anul viitor, de sărbători, oamenii vor zăbovi mai mult la bisericile în care au fost inițiați în taina credinței. Poate un an agonisit în suflet va atrage după sine și înțelepciune mai multă. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns