• de ieri, 85 din cele 95 de asociații deservite de CET primesc apă caldă • programul de furnizare a agentului termic a fost extins pînă la 16 ore pe zi, în fiecare zi a săptămînii • față de luna aprilie, prețul pentru o gigacalorie consumată a crescut cu peste 70 la sută
De ieri sau, cel mai tîrziu, astăzi, 90 la sută dintre asociațiile de locatari și proprietari deservite de CET Bacău vor primi apă caldă. Probele tehnologice au fost deja încheiate, iar de miercuri s-a început, treptat, procesul de umplere a instalațiilor sistemului de termoficare de la CET către punctele termice și de aici, mai departe, spre locuințele băcăuanilor. „Nu am avut probleme deosebite, iar acolo unde s-au înregistrat, totuși, defecțiuni, le-am remediat în timp util. Astfel, de ieri, apartamentele racordate la sistemul nostru de termoficare beneficiază de apă caldă”, ne-a declarat Vasile Drăgușanu, director al CET Bacău.
Nu toate asociațiile deservite cu agent termic de CET au primit, însă, apă caldă de joi, 10 octombrie. Excepție face punctul termic 30, la care sînt arondate asociațiile 42A și 46, care vor beneficia de apă caldă de sîmbătă. O altă situație deosebită s-a înregistrat la punctele termice 9 și 11, unde s-a constatat că schimbătoarele pentru încălzirea apei calde sînt inutilizabile. În aceste condiții, conducerea CET a hotărît să înlocuiască schimbătoarele, mult mai performante. Lucrările vor demara zilele următoare și se speră că vor fi finalizate pînă pe 30 octombrie, cînd se va relua furnizarea apei calde către beneficiarii casnici. Vor fi afectați locatarii din Asociațiile 24, 35, 82 și 92 (arondate la PT 9), precum și cei din asociațiile 25, 36, 63 și 78 (arondate PT 11).
În luna aprilie, cînd apa caldă furnizată de CET a fost întreruptă pentru toți locuitorii Bacăului în scopul recuperării datoriilor, programul de livrare era la fiecare două zile, cîteva ore pe zi. Alte asociații, cu debite foarte mari, au solicitat Sucursalei Termoelectrica Bacău să furnizeze apă caldă doar două- trei zile pe săptămînă, deoarece locatarii nu făceau față facturilor foarte mari care trebuiau plătite. Conducerea CET a hotărît, însă, acum, să schimbe radical acest sistem de livrare. „Vom furniza apă caldă în program non stop, adică 16 – 18 ore pe zi, cît furnizează și RAGC. Nu va mai fi vorba despre livrarea agentului la fiecare două zile, ci în fiecare zi”, a adăugat Vasile Drăgușanu. Decizia de furnizare în permanență a apei calde a fost luată, potrivit directorului CET, din considerente tehnice, dar și pentru a furniza servicii de calitate băcăuanilor. „Agentul termic necesar preparării apei calde este produs de un turbogenerator de aburi de 50 MW. În cazul în care am fi nevoiți să-l oprim și să-l pornim de cîteva ori pe zi, la un moment dat nu va mai face față. Vor apărea defecțiuni și, inevitabil, întreruperi în programul de furnizare, ceea ce nu dorim să se întîmple. Oamenii au dreptul să beneficieze de servicii de calitate”, este de părere direcorul CET Bacău.
Directorul Vasile Drăgușanu a mai spus că acest program de furnizare a apei calde va fi menținut pînă în momentul în care se va începe furnizarea căldurii. Atunci ar urma să fie pus în funcțiune un cazan de 420 de tone, care va produce agent termic, în paralel, și pentru încălzire, și pentru apă caldă. „Pînă atunci, toate asociațiile vor avea același program de furnizare, adică non stop”, a încheiat Drăgușanu.
Din luna august, prețul gigacaloriei este de 800.000 de lei, creșterea față de luna aprilie, cînd s-a furnizat ultima dată apă caldă pentru jumătate dintre băcăuani, fiind de peste 70 la sută. În aceste condiții, pentru un metru cub de apă consumat, băcăuanii ar trebui să scoată din buzunar între 40 și 60.000 de lei, diferența fiind dată de numărul persoanelor înscrise într-o asociație. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns