• inițiativa înființării grupului „Ca la noi” i-a aparținut Cameliei Roșu, o pasionată de tradițiile populare moldovenești • deși au fost invitați, nici unul dintre șefii instituțiilor de cultură din oraș nu a venit la spectacolul de debut al formației
Bacăul are de ieri un ansamblu folcloric particular. „Ca la noi” este primul grup folcloric privat creat la noi în județ după 1990 și cel de-al treilea reprezentant al tradițiilor populare din județul nostru, alături de „Plaiurile Bistriței” și „Busuiocul”. Inițiativa acestei acțiuni aparține Cameliei Roșu, o pasionată de tradițiile populare moldovenești. „Ansamblul a fost creat în luna aprilie, dar abia acum am hotărît să-l lansăm oficial”, ne-a declarat Camelia Roșu înainte de spectacolul de debut, care a avut loc ieri, la Teatrul de Animație „Vasile Alecsandri”, la ora 15.00. „Am dorit să facem ceva mai deosebit în spectrul muzical din Bacău și am reușit, datorită unui grup de tineri inimoși. Toți dansatorii au studiat folclorul încă din copilărie și au fost ajutați în activitate de George Sîrbu, fost component al „Plaiurilor Bistriței”, ne-a mai spus inițiatoarea ansamblului.
De la dansuri la costume, totul este original la „Ca la noi”. „Toate costumele purtate de membrii ansamblului sînt originare din zona Asăului. La confecționarea lor au lucrat bunicile noastre în zilele de șezătoare, uneori muncind pînă după miezul nopții”, ne-a explicat studentul Petrică Drăgan, unul dintre cei care au contribuit la înființarea ansamblului.
Deși lansarea oficială a grupului a reprezentat un eveniment important pentru cultura băcăuană, la evenimentul de duminică nu a fost prezent nici un reprezentat al instituțiilor de cultură din oraș. „I-am invitat pe toți cei de la cultură și folclor, însă nici unul nu a venit la spectacolul nostru de debut. Sperăm, totuși, să fim vizionați și cunoscuți mai bine în cadrul Festivalului Național «Ion Drăgoi»”, a încheiat Camelia Roșu. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns