Directorul executiv al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Bacau, Mihai Banu, a inaintat Guvernului citeva propuneri referitoare la proiectul legii camerelor agricole, care se afla acum in dezbatere publica. Propunerile sustin infiintarea de structuri organizatorice care sa tina cont si de componenta „dezvoltare rurala” a activitatii din mediul rural agricol si de integrarea regionala a unitatilor administrativ teritoriale.
Proiectul de lege are in vedere infiintarea de camere agricole, ca organizatii neguvernamentale pentru dezvoltarea spatiului rural prin promovarea unei agriculturi durabile si competitive, prin valorificarea potentialului agricol local si prin consolidarea parteneriatului între cei interesati prin promovarea
dialogului si a obiectivelor comune. Aceasta este formularea din proiect. „Se constata, din capul locului – spune Mihai Banu -, ca nu se ia in calcul si dezvoltarea rurala, esentiala pentru evolutia comunitatilor din acest mediu. De asemenea, structurarea acestei noi forme de organizare tine mai putin cont de nivelurile locale, unde sint adevaratele interese ale celor din mediul rural, si merge pina la nivel national, o structura care ni se pare greoaie si, deci, putin functionala”.
Birouri tehnice teritoriale
Astfel, propunerile care au ajuns, de la Bacau, pe masa secretarului general al Guvernului, Gabriel Berca, inlocuiesc denumirea „Camera agricola” cu „Camera pentru agricultura si dezvoltarea rurala”. „Pe teritoriul Romaniei – a mai spus Mihai Banu -, am propus infiintarea a opt camere pentru agricultura si dezvoltare rurala regionale, organizatii neguvernamentale, de utilitate publica, nonprofit, cu personalitate juridica si ordonatoare principale de credite, pe scheletul celor opt regiuni de dezvoltare economica existente. Regiunea de dezvoltare Nord-Est, de exemplu, ar urma sa aiba propria ei camera”. Structura unei astfel de camere ar trebui sa cuprinda aparatul tehnic-operational si organele alese. Aparatul tehnic ar trebui sa fie reprezentat, la nivel local, de Biroul tehnic teritorial, organizat pe mai multe unitati administrativ-teritoriale care insumeaza minim 10.000 de hectare de teren (circa 1.500 de exploatatii agricole inscrise in Registrul exploatatiilor agricole). „Intr-un astfel de Birou teritorial – a precizat Mihai Banu – ar putea fi angajati patru-cinci specialisti, care sa lucreze dupa principiul activitatii medicului de familie, adica un specialist la 400 de fermieri”. Judetul Bacau ar putea avea, astfel, 21 de birouri teritoriale.
Structura regionala simplificata
La nivel judetean, ar trebui sa functioneze Serviciul de specialitate, dimensionat pentru cinci-sapte persoane, care sa aiba in componenta un compartiment juridic, unul administrativ si altul de resurse umane. De asemenea, la nivel regional a fost propusa functionarea unei Directii de coordonare a Corpului tehnic, structurata pe Departamentul de coordonare a birourilor tehnice teritoriale si a serviciilor de specialitate judetene, Departamentul de relatii interne si internationale si Departamentul economic si administrativ. Cit despre organele alese, propunererile venite de la Bacau se refera la Colegiul Biroului Tehnic Teritorial – singurul organ ales al Camerei pentru agricultura si dezvoltare rurala, la Colegiul Serviciului Judetean – alcatuit din cite doi reprezentanti desemnati de colegiile Birourilor tehnice teritoriale si la Adunarea generala a camerei – alcatuita din reprezentantii colegiilor serviciilor judetene. „Cit despre alegerile acestor organe – a spus directorul, executiv al DADR Bacau -, am propus infiintarea de circumscriptii electorale la nivelul fiecarui colegiu al Biroului tehnic teritorial, cu sectii de votare pentru minim 200 de exploatatii agricole”.
Comitet national de initiativa
Structurile propuse penrtru infiintare trebuie sa aiba si o reprezentare nationala. „M-am gindit la o structura simplificata, pentru ca scopul nostru nu este acela de a crea locuri de munca pentru niste functionari de la Centru” – a spus Mihai Banu. Astfel, la nivel national se poate constitui Camera pentru agricultura si dezvoltarte rurala nationala, prin asocierea camerelor regionale, Camera nationala poate functiona cu o directie de expertiza in relatiile cu autoritatile publice nationale si cu una pentru expertiza in relatiile internationale. „Pentru elaborarea notei de fundamentare a proiectului legii si a normelor de aplicare, cu simulari la nivelul fiecarei regiuni, este necesara o hotarire de guvern care sa infiinteze Comitetul national de initiativa. Iar hotarirea trebuie sa precizeze ca vor functiona opt camere regionale, pe structura actualelor regiuni de dezvoltare” – a mai precizat Mihai Banu.
Lasă un răspuns