• PSD a instaurat monopol asupra primăriilor din județ • aproape 76 % din primăriile din județul Bacău sînt conduse de reprezentanți ai partidului de guvernămînt • cifra reprezintă o creștere cu mai bine de 50% față de numărul de primari pe care fostul PDSR și actualul PSD i-a avut imediat după alegerile din 2000
Începînd de astăzi s-a dat startul campaniei electorale. Preț de vreo patru săptămîni, mulți dintre băcăuani vor putea avea senzația că le-a pus Dumnezeu mîna în cap. Drumuri pe care nu au s-a putut circula pînă acum decît cu căruța vor fi asfaltate peste noapte, trotuarele care dimineața erau pline de gropi vor fi netede ca în palmă pînă seara. Oameni importanți care au fost văzuți mai mult pe la televizor, dar și politicieni pe care nu i-a întîlnit nimeni pînă acum, își vor coborî atenția asupra băcăuanului de pe stradă. Dacă nu va avea bani nici de pîine, îi vor promite că va avea mai mult dacă îi vor pune ștampila pe numele de pe buletinul de vot. Toate aceste minunății vor ține o lună de zile, după care lucrurile își vor reintra pe făgașul normal. Drumurile se vor strica și autoritățile vor da din umeri, spunînd că nu au nici un leu în buget ca să le repare, trotuarele rămase nerenovate vor rămîne ani buni brăzdate de crăpături și pensionarii își vor număra mult și bine mărunțișul din buzunar pentru pîine fără ca nimeni să vină să îi bată pe umăr și să le promită un trai mai bun. Toate aceste lucruri s-au întîmplat acum patru ani și cu siguranță se vor repeta și în această campanie electorală. Singurul lucru diferit față de atunci este culoarea politică a celor care conduc destinele localităților din județ. În anul 2000, imediat după alegeri, fostul Partid al Demicrației Sociale din România (PDSR), devenit acum aproape trei ani Partidul Social Democrat (PSD), avea 40 de primari, Partidul Democrat (PD) – 14, Partidul Național Liberal (PNL) – 6; Partidul Național Român (PNR) – 7, Alianța pentru România(ApR) – 8, Partidul Socialist al Muncii (PSM) – 3; Partidul Socialist (PS) era reprezentat de un primar, iar opt lideri de administrație publică locală erau independenți. După patru ani de mandat, reprezentanții PSD conduc destinele a 66 din cele 87 de localități ale județului, 12 primari sînt liberali, șase democrați iar trei sînt reprezentanții umaniștilor. Cît despre independenți, nici unul dintre cei opt care erau înainte de alegeri a reușit să își păstreze calea pe care a urmat-o în urmă cu patru ani și să nu intre în nici un partid politic.
PSD – creștere forțată cu 50%
Mai bine de jumătate dintre primarii din județul Bacău și-au schimbat înregimentarea politică, în cei patru ani care au trecut de la alegerile locale din 2000. Experiența de la Bîrsănești, din vara anului trecut, cînd PSD a făcut tot ceea ce i-a stat în putință pentru a-și sprijini candidatul la primărie, a fost mai mult decît grăitoare. În plus, mulți dintre primarii care au părăsit partidele de opoziție pentru a intra în PSD s-au jurat cu mîna pe inimă că au făcut cu mult mai multe lucruri pentru comunitățile lor de cînd au intrat în PSD.
Față de anul 2000, cînd social democrații aveau reprezentanți în aproximativ 46% din localitățile județului, PSD deține acum un procent de acoperire teritorială de peste 75%. Cifra reprezintă o creștere de 50% față de numărul de primari pe care fostul PDSR și actualul PSD i-a avut imediat după alegerile din 2000. „Nu știu dacă este mult sau puțin. Sper, însă, să rămînem cu același procent și după alegeri”, speră subprefectul Gabriel Vlase, șeful de campanie al Partidului Social Democrat la aceste alegeri.
PD a mai rămas cu șase primari
Singurul oraș băcăuan în care PSD nu are primar este Slănic
Moldova. Mircea Mihai Ionel, candidat pe listele PD și-a păstrat în
continuare culoarea politică. Consecvența lui l-a constat, însă,
destul de scump. Nu odată, Mircea Mihai Ionel a fost ținta multor
atacuri, mai mult sau mai puțin fondate. În aceeași barcă a partidului din care face parte primarul Slănicului au mai ramas doar alți cinci primari din județ, față de 14, cît au fost în urma alegerilor din 2000. „Ni s-au dus cu toții la partidul stat. Ultimul dintre ei a fost primarul din Urechești care, cu două săptămîni înainte de alegeri, ne-a întors spatele și a plecat la PSD”, spune Constantin Drăgănuță.
PNL și-a dublat numărul de primari pe care i-a avut în 2000
Dacă în urma alegerilor din 2000 PNL era reprezentat în șase
comune din județ, numărul primarilor liberali a crescut, acum, la
nouă, chiar dacă între timp au mai plecat din partid membri din vechea gardă. PNL are acum primari în Dămienești, Gîrleni, Hemeiuși, Horgești, Lipova, Negri, Oncești, Parince, Poduri, Traian, Colonești și Măgura. „Creșterea este de sută la sută, însă dacă în anul 2000 am fi avut doar un singur primar, iar acum ar fi avut doi, ar fi fost vorba despre același procent. Oricum, într-un județ cum este Bacăul, 12 primari liberali sînt destul de puțini. După calculele noastre, după alegeri putem avea reprezentanți în cel puțin 20 de comune din județ”, este de părere deputatul Valeriu Gheorghe, omul care se află în fruntea liberalilor băcăuani.
Trei umaniști în tot județul
Revigorat acum aproape cu trei ani, cu o infuzie importantă de oameni veniți mai ales în urma scindării Alianței pentru România, Partidul Umanist Român (PUR) se vede acum reprezentat în trei localități din județ. „Este vorba despre Găiceana, Dealu Morii și Helegiu. Poate vom fi mai bine reprezentați după alegeri”, se arată optimist vicepreședintele umaniștilor băcăuani, Gabi Berca.
Independenții
Cîțiva dintre băcăuanii care au candidat pentru functia de primar al
vreunei comune s-au declarat, la momentul alegerilor din 2000,
independenți. Nu au trecut bine cîteva luni și „independența” le-a trecut, așa că au ales, rînd pe rînd, să intre în partidul condus de Adrian Năstase. În acest moment nu există primar în județ care să nu fie înregimentat într-o formațiune politică. În afară de cîteva excepții, cum ar fi cea a primarului comunei Traian, care, de ceva vreme, a devenit liberal, marea majoritatea foștilor independenți au trecut în barca partidului de guvernămînt. „Este mai bine așa, sîntem mai mult sprijiniți”, spune Dumitru Balcan, primarul comunei Ghimeș Făget, care a ales să fie sprijinit în continuare de PSD și în candidatura pentru cel de al treilea mandat la cîrma comunei.
(Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns