Viticultorii vor primi bani pentru activitati precum promovarea vinurilor pe piete externe, asigurarea recoltei si folosirea mustului concentrat la cresterea tariei alcoolice. În urma reformei organizarii pietei viticole din UE, fiecare stat membru foloseste fondurile UE alocate anual, numite „plic national”, în functie de propriile necesitati, alegind dintr-o lista de posibile masuri pe cele pe care doreste sa le sprijine.
Astfel, programele care vor beneficia de finantare sint reconversia si restructurarea podgoriilor, masura care este deja activa pe piata, asigurarea recoltei, folosirea mustului concentrat la cresterea tariei alcoolice naturale, acordarea unei prime de defrisare, finantarea promovarii vinului pe piete externe si sprijinirea investitiilor. Sprijinul financiar este asigurat de la bugetul de stat, iar plata aferenta acestor masuri se efectueaza începind cu 1 ianuarie 2009. Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura este responsabila pentru gestionarea platilor si recuperarea platilor necuvenite. Conditiile de acordare a sprijinului vor fi detaliate prin ordine ale ministrului Agriculturii.
Masurile aprobate de Guvern au fost cuprinse într-un program national suport si reprezinta domeniile care vor beneficia de fonduri UE. Masura de reconversie si restructurare, cuprinsa în programul national suport, este activa deja, solicitarile depasind bugetul alocat. Activitatile finantate includ modificarea distantelor de plantare între rinduri în vederea mecanizarii si reamplasarea parcelelor în zone cu conditii climatice mai bune. Romania va primi în perioada 2009-2013 fonduri UE de circa 210,5 milioane de euro, iar cea mai mare parte din bani vor fi utilizati pentru reconversia si restructurarea plantatiilor, cu o alocare de 36 – 37 de milioane de euro anual, potrivit sumelor estimative cuprinse în programul national suport. (Petru DONE)
Lasă un răspuns