• zeci de kilometri de drumuri comunale urmează să fie asfaltate cu bani de la UE
Mai multe primării din județ așteaptă, în această perioadă, să primească finanțări pentru proiectele de infrastructură înaintate către Agenția SAPARD. La nivelul județului Bacău, numărul total al proiectelor SAPARD de infrastructură declarate eligibile este de ordinul zecilor. Cele mai multe, adică 17 din 24, sînt direcționate spre reabilitarea și modernizarea drumurilor comunale. Pe locul următor sînt cele care urmăresc realizarea sau modernizarea rețelelor de apă în sistem centralizat, iar cîteva vizează și înființarea și reabilitarea canalizărilor comunale. Este vorba despre proiecte înaintate de comunele Balcani, Cașin, Lipova, Răcăciuni, Poduri, Faraoani, Filipești, Hemeiuși, Răchitoasa, Orbeni, Roșiori, Oncești, Găiceana, Filipeni, Asău, Agăș, Traian, Parincea, Plopana, Parava, Vultureni, Corbasca etc. În primă fază, a apărut piedica finanțării inițiale a lucrărilor, întrucît finanțările SAPARD sînt nerambursabile, dar întîi trebuie să demarezi lucrările cu bani proprii, iar agenția rambursează banii pe măsură de lucrările înaintează. Totuși, este
vorba de sume de ordinul sutelor de mii de euro, iar susținerea
locală inițială este de cel mult 25% din valoarea proiectului, după
care, pe baza facturilor, europenii returnează banii. Dacă este să se
respecte graficele, în cel mult trei luni de zile încep să apară banii
europeni, așa că primăriile nu trebuie să se înglodeze în datorii. Într-
un astfel de proiect trebuie însă o gospodărire judicioasă a banilor și
nu numai ai celor proveniți din programul SAPARD, ci și cei proprii.
Printre comunele care se află pe „lista de așteptare” se numără Berzunți, Palanca, Strugari sau Tamași. „Știu că proiectul pe care l-am înaintat încă de acum aproape un an a întrunit numărul maxim de puncte însă nu pot spune și cînd va veni finanțarea. De astă toamnă tot sper că vom intra în programul de finanțare, inițial, a studiului de execuție. Este vorba de un proiect în valoare de aproximativ 1,1 milioane de euro, bani cu care urmează să se astfalteze în jur de zece kilometri de drum comunal, de la Hanul lui Matei pînă aproape de centrul comunei”, ne spune Neculai Ifrim, primarul comunei Strugari. Bani de la UE așteaptă și edilii comunei Palanca. Viceprimarul Constantin Spanache spune că, dacă proiectul pe care l-au înaintat Agenției Sapard se va dovedi eligibil, în lucrări de reabilitare vor intra drumurile comunale de pe raza localității Ciugheș, precum și zona aflată în centrul comunei.
Drumarii nu încep lucrul pînă nu primesc banii
Cea mai afectată comună pare a fi Balcani, unde drumul ce leagă centrul comunei de satul Schitu Frumoasa a fost modernizat în proporție de 60%, dar lucrările au fost oprite în luna septembrie pe motiv de nevirare a banilor de către Agenția SAPARD. „Am terminat primele două etape ale lucrării, adică 5,2 kilometri din totalul celor 8,8 kilometri cît măsoară drumul în cauză, în speranță că Agenția SAPARD va trimite banii, dar acest lucru nu s-a întîmplat nici pînă acum. Am cerut agenției o hîrtie prin care să ne confirme că banii vor veni, dar am fost refuzați. Acum am aflat că banii vor veni undeva în jurul datei de 7-8 mai. Dacă se va întîmpla așa, reluăm lucrările și mîine, dar dacă nu avem banii pentru ambele etape, nu începem treaba”, ne-a declarat Ștefan Șerbu, directorul SC „Drumuri”, firma care a cîștigat licitația de execuție a drumului Balcani – Schitu Frumoasa. SC „Drumuri” mai are adjudecate alte patru lucrări de acest gen în comunele Traian, Poduri, Hemeiuși și Roșiori, în timp ce pentru alte două proiecte din comunelel Parincea și Găiceana licitațiile vor fi reluate. Toate cele patru proiecte sînt în stadiul de preluare a amplasamentului de către drumari și, în ciuda pățaniei de la Balcani, directorul Șerbu spune că, în circa o săptămînă, vor demara lucrările. Cel puțin pentru prima etapă, care este plătită de către consiliile locale. (Elena SOLOMON, Eduard CUCU)
Lasă un răspuns