• din bugetul alocat pentru tot anul la gratuite și compensate au mai rămas circa două miliarde de lei • criza de medicamente a fost atenuată prin deblocările de fonduri și rectificarea bugetară, însă spre sfîrșitul anului e foarte probabil să reapară o criză a medicamentelor
Locuitorii din județul nostru se vor confrunta, spre sfîrșitul acestui an, cu o criză serioasă de medicamente gratuite și compensate. Și asta nu pentru că farmaciile nu au medicamente în stoc, ci, pur și simplu deoarece în primele șapte luni ale anului s-a consumat aproape tot bugetul alocat de la București pentru medicamentele gratuite și compensate. Chiar dacă responsabilii din fruntea Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) din Bacău nu recunosc nici o clipă că sistemul este deficitar, situația pe care o resimt băcăuanii pe propria lor piele este alta. La începutul fiecărei luni, oamenii asaltează farmaciile pentru a-și ridica rețetele prescrise de medici pentru gratuite sau compensate. Stau la coadă nu pentru că le place, ci fiindcă, dacă nu merg în primele zile, apoi nu mai găsesc medicamentele prescrise de medici. Chiar dacă cei de la CJAS Bacău nu au ratat nici o clipă prilejul să arunce pisica în ograda presei, motivînd că aceasta are un rol important în motivarea oamenilor să stea în farmacii, realitatea este mereu alta. Oamenii stau la cozi doar ca să își ridice medicamentele. Mulți dintre ei au rămas fără medicamente, iar din luna următoare s-au învățat minte.
Veștile pentru ei nu sînt deloc îmbucurătoare, pentru că fondul alocat medicamentelor pe 2004 este pe terminate. Criza a fost mascată pînă în prezent de deblocările de fonduri de la București și de banii veniți după rectificarea bugetară. Pentru farmacii s-a alocat în acest an un buget inițial de 172 de miliarde de lei, din care au fost scoasă efectiv la bătaie suma de 127 de miliarde de lei, pentru că 45 de miliarde s-au dus pe datoriile mai vechi. Ori, în primele șapte luni ale acestui an s-au consumat medicamente gratuite și compensate aproape cît bugetul alocat inițial de CJAS Bacău celor 94 de farmacii aflate în relație contractuală cu instituția. „În perioada ianuarie-iulie a acestui an s-au eliberat 317.000 de rețete, din care pentru medicamente gratuite 142.773, iar pentru compensate 174.000 de rețete. Valoarea acestora este de 125,4 miliarde de lei. Cu ceea ce am mai primit se pare că se va asigura necesarul pînă la sfîrșitul acestui an”, ne-a declarat medicul Florina Buzdugan, purtător de cuvînt la CJAS Bacău.
Acest lucru este însă puțin probabil să fie realizat, în condițiile în care, la șapte luni, din bugetul alocat la început de an au mai rămas mai puțin de două miliarde de lei. De la București s-a mai primit în acest an bani, veniți prin deblocarea rezervei de zece procente reținută la centru la început de an și prin care s-au alocat alte 17 miliarde de lei și alte fărîme de bani, pe care instituția băcăuană le-a mai primit de la București.
Conducerea CJAS Bacău a evaluat necesarul de bani pentru sistemul sanitar băcăuan și a solicitat pentru toate serviciile medicale din județul nostru 100 de miliarde de lei la rectificarea bugetară, dar s-au primit doar 70 de miliarde de lei. Din acești bani, 46,5 miliarde au revenit farmaciilor. „Pentru medicamente s-au alocat 46,5 miliarde de lei, dar există posibilitatea să se contracteze un supliment pînă la 61 de miliarde de lei. Acești bani vor fi decondați în trimestrul I al anului 2005”, a mai spus Florina Buzdugan. Rămîne de văzut dacă acești bani vor reuși să stăvilească cozile din farmacii de la orice început de lună, mai ales că pînă la sfîrșitul anului mai sînt încă cinci luni. La acestea se mai adaugă și compensarea de 90 de procente pentru pensionarii cu venituri mai mici de șase milioane de lei, precum și medicamentele foarte scumpe pentru persoanele care au necesitat transplanturi, care își iau medicamentele tot din fondul comun alocat farmaciilor. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns