• Ion Chiriac, vicepreședintele consiliului Județean Bacău, cunoaște cel puțin patru feluri de mîncăruri din urzici • în schimb, Gheorghe Huluță, președintele CNSLR, nu cunoaște decît unul, dar a uitat cum se numește și acesta
Tradiția moldovenească spune că, pînă de Paște, orice muritor trebuie să mănînce urzici de nouă ori „pentru a-și înnoi sîngele”. Altfel spus, se recunoaște puterea tămăduitoare a urzicilor, mai ales dacă vrem să scăpăm de grăsimile adunate în timpul iernii. Bărbații abordați de noi cu privire la tradiția aceasta aproape uitată și la modul de pregătire a urzicilor spun că nu au auzit niciodată de numărul obligatoriu de mese pe bază de urzici, dar au declarat că le mînîncă cu plăcere. Mai ales pe cele gătite de alții.
Ion Chiriac, vicepreședintele Consiliului Județean Bacău, nici măcar nu le culege, pentru că pîrdalnicele, deși bune la gust, au o armă de temut: țepii cu care pișcă al naibii de tare. „În privința asta eu am rezolvat problema. Le culeg salariații mei de la fermă. Nici la gătit nu mă bag, am menajeră pentru asta, dar știu că se spală în apă rece pentru a diminua efectul urzicăturilor”, ne-a declarat Ioan Chiriac. El a mai adăugat că nu știa de tradiție, dar o va respecta, pentru că îi plac mult urzicile. Iar ca să ne demonstreze că are cunoștințe în domeniu, ne-a înșirat vreo patru feluri de mîncăruri cu urzici. „Pasate cu ochiuri, cu hrean, făcute pilaf cu orez, ciorbă de urzici și mai cunosc și o rețetă pentru întreținerea părului pe care am să v-o împărtășesc: se lasă la macerat vreo două săptămîni urzicile și după aceea se clătește părul înainte de șamponare cu această soluție. Vă garantez că acest remediu contra căderii părului este mult mai eficient și mai puțin costisitor decît multe altele cărora li se tot face reclamă”, ne-a mai spus Chiriac.
Un mare amator de urzici gătite s-a arătat a fi și președintele CNSLR Frăția, Gheorghe Huluță. El a spus din start că nimeni din familie nu stă să le culeagă și că cea mai simplă cale de a ajunge în farfuria lui o constituie un drum la piață. „Uneori le mai spăl și eu, chit că pișcă al naibii, dar cică sînt bune la reumatism, așa că mă alin cu gîndul acesta. Cunosc un singur fel de mîncare, aia, cum se cheamă, cu hrean”, a spus Huluță. El recunoaște că nu știe de tradiția celor nouă mese cu mîncare de urzici și spune că dacă ar fi fost mai mult timp pînă la Paște, probabil că ar fi încercat s-o respecte. „Dar așa, acum deja nu mai este timp, iar urzicile sînt mult prea mici, nu au timp să crească pînă atunci”, a mai adăugat Gheorghe Huluță. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns