• Adrian Craiovan a avut o vreme în care făcea curățenie în trei gospodării • Gheorghe Huluță nu s-ar duce în ruptul capului la bătut covoarele • Vasile Buțurcă și-a dat seama despre ce înseamnă exploatarea omului de către om abia după ce a fost pus de soție la bătut covoare
Cu mînecile suflecate, fiecare gospodină care ține morțiș să aibă casa lună de Paște, se apucă temeinic de dereticat. Unele doamne apelează la o femeie și, contra sumei de 150 – 200.000 de lei își păstrează intactă manichiura, altele fac totul singure, după principiul „ca mine nu face nimeni”. Există printre noi femei privilegiate, care au alături soți ce nu crîcnesc atunci cînd li se pune în mînă bătătorul, covorul pe umăr și castronașul cu apă și detergent. Un astfel de bărbat demn de toată isprava este Adrian Craiovan, directorul RAGC Bacău. În fiecare an, în apropierea Paștelui, de Crăciun, și ori de cîte ori stăpîna casei decide că este nevoie, Adrian Craiovan, smulge dintr-o mișcare colțurile covoarelor din casă, le face sul, le pune pe umăr și aleargă cu ele la bătătorul din spatele blocului. Dacă se mai întîmplă ca în ziua respectivă directorul Craiovan să fi avut vreun conflict cu cineva, firicel de praf nu mai rămîne în covoarele din casă după ce scapă de sub bătător. „Cînd eram mai tînăr a fost o vreme, cînd, de Paști, scuturam covoarele, pe rînd, la mine acasă, la mama mea și la mama soacră. Între timp, elanul mi-a mai scăzut și las aceste lucruri mai mult pe seama băiatului meu”, spune directorul Craiovan. Asta nu înseamnă că vecinii nu îl mai văd din cînd în cînd pe directorul de la RAGC ținînd rînd la bătător.
Și Margareta Nistor, se poate lăuda, printre vecine, colege și prietene că soțul deputat Vasile Nistor nu a uitat de treburile casnice. În ceea ce îl privește pe Gheorghe Huluță, președintele Filialei Bacău a CNSLR-Frăția, acesta preferă să discute depre meci sau despre politică oriunde altundeva numai nu în fața bătătorului de covoare. Dacă la datul cu aspiratorul nu se dă în lături, Gheorghe Huluță nu ți-ar pune mîna pe bătăror nici să îl pici cu ceară. „Am pe cineva care se ocupă de curățenia în casă și care ne ajută atunci cînd avem treburi mai grele de făcut. Sînt de părere că timpul pe care îl pierzi bătînd covoarele poate fi fructificat și în alte moduri, cu mult mai plăcute. Fac orice. Meșteresc aparatură electrocasnică, fac piața, ajut în casă la spălat vase, dar să nu fiu pus să bat covaoare, că nu le bat”, spune mai mult decît convins Gheorghe Huluță.
Om mai înțelept și cu fiere de păr alb în cap, Vasile Buțurcă, directorul Direcției de Spații Verzi și Salubritate din cadrul Primăriei Bacău, și-a dat seama că nu e bine să te pui rău cu nevasta, așa că o ajută la treburile gospodăriei cu tot ce îi stă în puteri. Elanul de la început i-a mai scăzut, însă, cu vîrsta. „În primii ani de căsătorie, frecam podelele în fiecare săptămînă, de aveam bătături la genunchi. După cîțiva ani, mi-am data seama că asta sună deja a exploatare, așa că am mai lăsat și pe altă dată să fac unele treburi care mai suportau amînare”, spune, cu tîlc, directorul Buțurcă. (E.SOLOMON)
Lasă un răspuns