A început goana după carne de miel
• ca și anul trecut, carnea de miel costă, în Bacău, între 100.000 – 120.000 de lei pe kilogram • în piețe se va vinde numai carne de miel verificată și ștampilată de Direcția Sanitar Veterinară (DSV)
Nu există familie de român care să nu își dorească să aibă pe masă, de Paște, tradiționala friptură de miel, o sticlă de vin, cozonac și ouă roșii. Dacă săptămîna trecută comercianții te îmbiau să zăbovești mai mult în fața galantarelor în care se aflau expuse tot felul de alte preparate din carne de miel, oaie, berbec sau berbecuț, imediat după duminica Floriilor, băcăuanii au început să alerge prin piețe pentru cumpărăturile tradiționale de Paște. Ovidu Băncilă, directorul Adiministrației Piețelor din cadrul Primăriei Bacău, ne-a declarat că vînzările de carne sînt supravegheate tot timpul, astfel încît cumpărătorii să nu aibă nici o clipă dubii că au cumpărat cine știe ce alt animal. „Carnea de miel se vinde numai în spațiile special amenajate din Piața Sud și din Piața Centrală, sub directa supraveghere a unui reprezentant al DSV”, a mai dat
asigurări Ovidiu Băncilă. Față de anul trecut, cînd, cu cîteva zile
înainte de Paște, carnea de miel s-a vîndut cu maxim 100.000 lei pe kilogram, majorarea de preț prognozată pentru acest an este de
20%-25%. Dacă acum kilogramul de carne de miel nu costă mai
mult de 100.000-120.000 kilogramul, este de așteptat ca, începînd de astăzi, la acest preț să se mai adauge în fiecare zi cel puțin cîte cinci-zece mii de lei pe kilogram. Ca în fiecare an, însă, băcăuanii amînă pînă în prejma sărbătorilor de Paște să facă tradiționalele cumpărături. „Este prea devreme să cumpăr carne de miel. Am să merg în piață vineri sau sîmbătă, pentru a cumpăra carne proaspătă”, spune Vasile Airinei, din Bacău. Trebuie cunoscut faptul că, potrivit cerințelor Ministerului Agriculturii Alimentației și Pădurilor, toți mieii sacrificați, vor fi marcați prin ștampilare. Un miel sub 12 kilograme va avea doar o singură ștampilă, pe șira spinării. Oile vor trebui marcate cu două ștampile, una pe spată și alta pe una dintre pulpe. La ovinele tăiate în piețe, ștampila va fi rotundă, cu diametrul de 4,5 centimetri. În partea superioară a ștampilei va fi înscrisă circumscripția sanitar-veterinară de care aparține, în centru numărul de identificare al medicului veterinar care a efectuat verificarea cărnii, iar în partea inferioară va fi trecută specificarea „controlat sanitar veternar”.
Ștampilarea animalelor sacrificate în abatoare se va face în aceași modalitate ca și în cazul celor tăiate în piețe, singura diferență constînd în modelul ștampilei. În abatoare, animalele ce urmează a fi sacrificate vor fi admise doar dacă sînt sănătoase și însoțite de
documentele corespunzătoare. Comercializarea mieilor în viu se va
face numai în tîrguri și piețe autorizate care au spații amenajate
conform normelor sanitar-veterinare în vigoare.
Cum recunoașteți carnea proaspătă de oaie sau miel
Carnea proaspătă are un miros specific și nu trebuie să se lipească
de degete cînd este pipăită. Termenul de valabilitate pentru carnea
proaspătă este de 72 de ore. Carnea moale în care intră degetele,
care este jilavă și lipicioasă, este de proastă calitate și provine de
la un animal bolnav sau care este prea veche. O astfel de carne nu
trebuie cumparată. Dacă totuși cumpărați un astfel de produs, faceți
o taietură în bucata de carne și mirosiți. În cazul în care în
profunzime nu prezintă miros modificat, de mucegai, de încins,
stătut sau alterat, puteți să o consumați , dar foare bine fiartă sau
prăjită. Dacă mirosul este modificat la suprafață, nu riscați
consumarea ei, oricît de bine fiartă sau condimentată. Carnea de
oaie trebuie să fie roșcată și nu prea grasă, rezistență la pipăit dar nu prea tare. Grăsimea este tare, albă, uscată, mai consistentă decît cea de vită, sfărîmicioasă. Mirosul cărnii de oaie este specific, ușor amoniacal. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns