• un metru cub de fag încă netăiat a ajuns pînă la 1.400.000 de lei.
Prima mare licitație de exploatare a lemnului din pădurile publice – organizată zilele trecute de Direcția Silvică -, a ajuns o bătălie în toată regula, purtată mai ales acolo unde se găsește fag. Nu mai puțin de 80 de firme au fost admise în competiție, dar au fost prezente doar 73. Lupta pentru adjudecarea unora dintre partizi a fost crîncenă. Prețurile metrului cub de masă lemnoasă pe picior (care nu este încă tăiat) a ajuns în unele situații la 1.400.000 de lei, ceea ce este mult peste real.
Peste 70 de firme s-au luptat pentru dreptul de exploatare a lemnului din pădurile publice
Conform metodologiei de lucru, după ce ministerul de resort stabilește volumul de masă lemnoasă ce poate fi exploatat la nivelul pădurilor publice din fiecare județ în anul care urmează, direcțiile silvice organizează două mari licitații pentru adjudecarea acestora. În cazul județului Bacău, prima din acestea s-a desfășurat zilele trecute. Din cei 475.000 de metri cubi de lemn care au undă verde pentru exploatarea de către agenții economici la nivel de județ, s-au pus în joc nu mai puțin de 197.000 de mc. La licitație au fost admise 80 de firme din toate județele Moldovei, dar în finală s-au prezentat doar 73.
Pentru firmele care exploatează și prelucrează lemn, județul Bacău are cîteva puncte atractive. În primul rînd, pădurile publice au o pondere însemnată – peste 250.000 de ha -, care nu se va reduce semnificativ după retrocedări. Deci posibilitățile de a obține cantități mari de masă lemnoasă rămîn, practic, aceleași. În alte județe, cum sînt cele din Ardeal, suprafețele s-au reîntors aproape în totalitate la proprietari, care pot fi năzuroși cînd vînd ce-i al lor. În al doilea rînd, există destule zone împădurite accesibile, unde sînt și drumurile necesare. Aceste condiții au dus la înființarea multor firme de exploatare și prelucrare, atît primară cît și avansată, la nivel de județ. Reversul medaliei este bătălia care se duce pentru a adjudeca dreptul de a tăia lemnul din pădurile băcăuane.
Fagul a ajuns la fel de rar ca iarba de leac
Licitația de masă lemnoasă organizată de Direcția Silvică a semănat aproape cu o luptă în arenele de gladiatori. Numărul mare de firme solicitante a făcut ca la unele ocoale silvice să fie și 15 competitori pentru o singură partidă de exploatare. Cele mai crîncen disputate au fost suprafețele unde predomină fagul. În condițiile descrise, nu este de mirare că prețurile s-au dus puternic în sus.
Cauzele acestei situații sînt mai multe și creează o conjunctură relativ complexă. Anul 2002 a fost total nefavorabil pentru agenții economici care exploatează și prelucrează lemn în Moldova. Capriciile meteorologice din 2001 au dus la apariția unor mari suprafețe unde copacii au fost culcați la pămînt de furtuni, vijelii și alte asemnea fenomene. Zonele cele mai afectate au fost cele în care se găseau rășinoase, dispuse în două județe care erau mari furnizoare de lemn, adică Suceava și Neamț. Drept urmare, piața a fost invadată de rășinoase, dispărînd, în schimb, fagul, teiul și alte specii de interes. Problema este că pentru fabricanții de mobilă, de exemplu, fagul este lemnul cel mai căutat. Pe de altă parte, direcțiile silvice din județele afectate au scos la licitație întîi suprafețele cu doborîturi, pentru că și copacii respectivi pot fi exploatați. Una peste alta, s-a creat un dezechilibru serios pe piața de profil. Așa că acum multe firme au ajuns în criză de materie primă și s-au luptat să obțină dreptul de exploatare pentru anul care urmează. Altele urmăresc să-și asigure aprovizionarea ritmică și își iau măsuri din timp.
Licitația s-a desfășurat cu miliarde de lei pe masă
Lupta pentru a obține dreptul de exploatare a lemnului din pădurile județului a fost crîncenă. În cazul partizilor pe picior, începutul a fost relativ calm, pentru că primele ocoale silvice vizate au fost cele din zona de munte, Agăș, Comănești, Moinești și Dărmănești. Deși au în general mari suprafețe exploatabile, accesul este îngreunat de conformația terenului, așa că prețurile nu sar chiar atît de mult. Ca exemplu, o partidă de la Comănești, unde predomină fagul și se pot exploata 2.441 mc de lemn, a fost adjudecată la doar 518.000 de lei/mc, la un preț de pornire de 470.300 de lei/mc.
Bătălia s-a încins acolo unde pădurile sînt mai ușor accesibile. Chiar la prima partidă din Ocolul Livezi – de 2.800 mc, cu predominanță fag, preț de plecare de 525.800 de lei/mc -, doi dintre cei opt competitori (CPL Cleja și Forestar) s-au luptat strașnic pentru a o adjudeca. A avut cîștig de cauză Forestar, care a oferit nu mai puțin de 1.327.000 de lei/mc. Cu alte cuvinte, cîștigătorul are de dat peste 3,7 miliarde de lei. La alte partizi au fost înscriși și 15 doritori, dar în mai toate cazurile în final doar doi s-au luptat pînă la capăt. Cel mai mare preț a fost adjudecat de firma CPL Cleja, care a licitat pînă la 1.403.000 de lei metrul cub de masă lemnoasă pe picior pentru la o cantitate totală de 1.882 mc aflate în Ocolul Traian. Ce-i drept, și prețul de plecare a fost de 803.000 de lei/mc.
Prețurile foarte ridicate la partizile cu fag i-a făcut pe oficialii Direcției silvice să atragă atenția participanților că, în caz de neachitare a sumei de adjudecare, se poate ajunge la suspendarea agentului economic din licitație.
Un metru cub de cireș fasonat de vinde cu aproape cinci milioane de lei
Tot în această licitație s-a vîndut și lemn fasonat, adică buștean scos la drum auto sau aflat în depozite și furnir. Cel mai mare preț la această licitație a fost oferit pentru 20 de mc de bușteni de cireș, pentru care Silvalemn a dat 4.714.000 de lei/mc. Pentru șapte mc de cireș furnir estetic, CPL Cleja a oferit 4.402.000 de lei/mc (preț de pornire, 2.250.000 de lei/mc). La 10 mc de fag pentru furnir estetic, prețul de adjudecare a fost 3.500.000 de lei/mc, cu 800.000 de lei mai mult decît cel inițial. La lemnul fasonat, cantitățile licitate sînt mai mici, de aceea competiția nu este chiar atît de încrîncenată. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns