• un băcăuan de 49 de ani ar putea să moară din cauza unei substanțe necunoscute pe care a băut-o odată cu alcoolul • rinichii blocați de otravă i-au fost supliniți de aparatele de dializă, dar ficatul bolnavului ar putea ceda în orice moment • pentru salvarea ficatului său ar exista un tratament care costă 5.000 de euro
O petrecere cu prietenii udată din plin cu rachiu cumpărat de la bar, dar și cu țuică preparată în casă, a adus un băcăuan în vîrstă de 49 de ani pe patul de spital. Băutura l-ar fi putut duce pe Vasile Repede chiar la groapă, întrucît alcoolul pe care l-a băut este suspectat că a conținut o substanță otrăvitoare. La scurt timp după ce a petrecut alături de prieteni, Repede s-a simțit foarte rău, dar pentru că primele simptome erau de hepatită, bărbatul a stat internat cîteva zile în secția de Boli Contagioase-adulți. „Ficatul reacționează la fel și la otravă și la viruși. De aceea el a fost internat pentru o formă de hepatită fulminantă. Ulterior, a apărut și blocajul renal și s-a ajuns la concluzia că bărbatul este de fapt intoxicat. Substanța otrăvitoare este necunoscută și se pare că a ingerat-o odată cu alcoolul băut. Pentru blocajul renal, pacientul a fost trecut pe hemodializă, dar pentru blocajul ficatului trebuie să așteptăm reacția la tratament. Bolnavul este într-o stare gravă pentru că substanța toxică i-a afectat mai multe organe. În acest moment starea lui este critică din cauza blocajului hepatic, care îi pune chiar viața în pericol”, ne-a declarat dr. Leonard Roșu, director al Spitalului Județean.
Bărbatul aflat la un pas de moarte din cauza intoxicației cu o substanță necunoscută spune că nu știe care dintre băuturile consumate la ultima întîlnire cu prietenii a conținut otravă. „M-am întîlnit cu prietenii după mai multe luni petercute în Botoșani, la casa părintească. Am mers mai întîi într-un bar de pe lîngă autogară și am băut aproape 200 de grame de vodcă la pahar, iar apoi unul dintre băieți a spus că are o țuică de casă. Am băut toți din ea, dar numai eu m-am simțit rău după aceea”, povestește Vasile Repede.
Pentru cadrele medicale care îl îngrijesc acum în secția de Hemodiliază a Spitalului Județean este prea tîrziu să mai descopere ce substanță anume i-a provocat bărbatului blocajul renal și hepatic. „Ce este mai grav este faptul că pacientul ar putea avea nevoie și de o ședință de ficat artificial, nu numai de dializă. Acest tratament se face numai la Iași și costă 5.000 de euro. Pentru că este atît de scump, clinica din Iași nu acceptă pacienții decît după ce se epuizează toate celelalte variante de tratament. Dacă pacientul nu va răspunde la tratamentul pe care i l-am dat acum vom fi nevoiți să-l transferăm la Iași pentru o ședință de ficat artificial”, a mai spus doctorul Roșu. Internat de aproape o săptămînă, Vasile Repede nu a depășit încă momentele critice. Pentru salvarea rinichilor și ficatului pacientului din Bacău, spitalul cheltuiește mai multe milioane de lei zilnic. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns