• Sucursala Buhuși a BCR umblă prin justiție să recupereze aproape 80 de miliarde de lei, credite date în decursul anului 2002 firmei Nutrivit • acționarii societății erau, la momentul împrumuturilor, Gheorghe Haidău, cunoscutul om de afaceri mort în vara anului trecut, în condiții suspecte, la București, și Eugen Melinte
Banca Comercială Română, prin sucursala sa din Buhuși, a cerut în instanță deschiderea procedurii reorganizării și falimentului societății Nutrivit din Buhuși pentru o datorie de 77,3 miliarde de lei, reprezentînd credite nerambursate, în valoare de 60,5 miliarde de lei, și dobînzi. Procesul a fost declanșat în acest an și judecătorul sindic a admis planul de reorganizare propus de actualul administrator al societății. Este însă greu de crezut că firma va mai putea să-și reia vreodată activitatea, atîta vreme cît, doar pentru începerea activității cu producția de nutrețuri combinate și concentrate proteice este nevoie de 4.000 de miliarde de lei. Adică aproximativ 100 de milioane de euro.
Societatea Nutrivit avea ca obiect de activitate la data contractării împrumuturilor producerea nutrețurilor combinate și concentrate proteice și creșterea păsărilor, iar ca acționari pe Gheorghe Haidău, deținător al pachetului majoritar de acțiuni, pe Eugen Melinte și Dumitru Melinte. Potrivit datelor existente în dosarul de faliment, BCR arată că, în cursul anului 2002, firma a contractat, de la sucursala BRC Buhuși, 11 împrumuturi în valoare de 112 miliarde de lei, din care a rămas nerambursată suma de 60,5 miliarde de lei. Din suma împrumutată, doar 40 la sută a fost înapoiat. Prin trei credite, în februarie, s-au luat cu împrumut nu mai puțin de 65 de miliarde de lei. Toate creditele au fost garantate cu bilete la ordin sau file cec emise de Cerealcom VS Piatra Neamț și Romgrain SRL Vaslui.
Acesta a fost începutul sfîrșitului pentru firma Nutrivit, deoarece Cerealcom VS nu și-a achitat nici biletele la ordin, nici cec-urile, iar Nutrivit a rămas datoare la bancă cu aproape toate împrumuturile, inclusiv cu cele luate după luna februarie. Deși s-au înregistrat restanțe imediat după acordarea acestor împrumuturi pe termen scurt, la fel ca și în cazul Băncii Transilvania, BCR a continuat să crediteze Nutrivit, pînă cînd mai bine de jumătate dintre sumele împrumutate au rămas neachitate în totalitate. Cel mai mare credit neplătit provine dintr-un contract de la sfîrșitul lunii februarie 2002, care a fost garantat printr-un contract de scont prin care BCR urma să încaseze, în calitate de beneficiar, banii pe care Nutrivit trebuia să-i primească din trei bilete la ordin, în valoare de 15, 13 și 5 miliarde de lei, emise de SC Cerealcom VS din Piatra Neamț. Potrivit clauzelor contractului, „în cazul în care la scadență Cerealcom nu-și achită biletele la ordin, BCR se îndreaptă împotriva debitorului principal”, adică Nutrivit. Iar Cerealcom VS nu și-a achitat biletele la ordin, astfel că, din cele 33 de miliarde de lei împrumutate de Nutrivit, cea mai mare sumă de pînă atunci, au rămas neplătite 28 de miliarde de lei. Apoi, pe rînd, au urmat și alte împrumuturi din care patronii firmei buhușene nu au mai reușit să achite nici un leu. Dintre acestea se mai remarcă alte două contracte de împrumut, în valoare de 17,2 miliarde și 14 miliarde de lei, garantate cu cec-uri emise tot de Cerealcom VS și Romgrain SRL Vaslui. Și aceste împrumuturi au fost efectuate tot în luna februarie a anului 2002. CEC-urile aveau scadență la începutul lunii martie 2002 și, la fel ca și biletele la ordin, nu au fost onorate niciodată de Cerealcom VS.
O moarte suspectă
La aproximativ două luni de la derularea acestor operațiuni bancare, Gheorghe Haidău, mai cunoscut băcăuanilor prin afacerile derulate prin firma Infobac și clubul de dans sportiv Distinct, a fost găsit spînzurat într-un hotel bucureștean. Omul de afaceri băcăuan, în vîrstă de 40 de ani, a fost descoperit mort în după-amiaza zilei de marți, 9 iulie 2002, în baia camerei 640 a Hotelului „Turist” din Capitală. Potrivit unui raport întocmit de Direcția Generală a Poliției București, Gheorghe Haidău s-a spînzurat cu un cablu electric, în cameră anchetatorii găsind mai multe bunuri personale, 105 dolari, 140 de euro și 15 milioane de lei. De asemenea, în autoturismul SAAB al omului de afaceri, aflat în parcarea hotelului, s-au descoperit 150.000 de euro, peste 41 de milioane de lei și acte ale firmei Dogamus, la care Haidău era administrator.
„Ziarul de Bacău” a consemnat la acea vreme că una dintre ultimele persoane care au discutat cu Gheorghe Haidău părea să fie Eugen Melinte, asociatul lui. Acesta spunea atunci că a plecat luni dimineață împreună cu Haidău la București, pentru a pune la punct unele afaceri. Dimineața s-au despărțit, urmînd să se întîlnească seara, pentru a se caza la un hotel. Cum nu s-a mai întîlnit cu Haidău, Melinte s-a cazat la un hotel, iar a doua zi a pornit în căutarea acestuia prin București. Melinte spunea că a început să-și caute asociatul la hotelurile Lebăda și Flora, unde „trăgea de obicei”. Pentru că nu l-a găsit, a luat hotelurile „la rînd” și, la ora 11.00, i-a văzut mașina în fața hotelului Turist. La recepție a aflat că Haidău se cazase aici cu o zi înainte, în intervalul dintre orele 14.00 și 15.00. Imediat a fost anunțată Poliția.
Melinte povestește că a urcat la cameră împreună cu polițiștii: „Ușa era încuiată pe dinăuntru de două ori și cheia era în ușă. După ce ușa a fost spartă, cineva a intrat și a împins cu degetul ușa de la baie. Corpul era pe jos, căzuse din laț. Avea bustul dezbrăcat și cămașa era pe patul din dormitor. Era îmbrăcat numai în pantalonii de oraș. Am constatat ulterior că din mașină nu luase nimic”. Eugen Melinte nu avea la vremea aceea nici o explicație pentru moartea asociatului său. „Mi-aș da viața să aflu de ce a făcut asta. Datorii n-avea la nimeni. În afaceri eram ca niște frați, dar nu mi-a zis nimic”, spunea fostul asociat al lui Gheorghe Haidău, uitînd să amintească de datoriile pe care le avea la bancă și de faptul că toată situația se datorează Cerealcom VS, care nu și-a onorat biletele la ordin și CEC-urile.
Eugen Melinte susține acum că firma buhușeană, considerată de Haidău „afacerea vieții”, s-ar putea relansa. „Societatea Nutrivit are peste 110 clienți, și din ianuarie 1999 pînă la 31 martie 2002, nu a înregistrat credite sau dobînzi la BCR. Cerealcom VS, principalul client al Nutrivit, este în faliment, iar cec-urile, precum și biletele la ordin emise de ea, nu au fost onorate și sînt trecute la restanțe. În prezent, Cerealcom VS are o datorie la Nutrivit de 70 de miliarde de lei. Pentru începerea activității cu producția de nutrețuri combinate și nutrețuri proteice, SC Nutrivit ar avea nevoie de 4.000 de miliarde de lei”, recunoaște Melinte. El nu poate preciza, însă, cînd va da înapoi banii datorați la BCR. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns