• județul nostru este printre primele zece în ce privește moartea nou-născuților • în 2003, în județ au murit aproape 160 de bebeluși • pînă acum, doctorii se plîngeau că femeile nasc acasă • multe dintre el merg acum la spital, iar copiii nu mai mor acasă, ci în maternități
Mortalitatea infantilă în județul nostru crește alarmant. Statisticile Direcției de Sănătate Publică (DSP) din Bacău arată că anul trecut au murit mai mulți nou-născuți decît acum doi ani. „Mortalitatea infantilă este în creștere în județul nostru, mai ales în mediul rural. Anul trecut, ne-am situat peste media pe țară, cu un procentaj de 21,5”, ne-a declarat doctorița Cornelia Cojocaru, director la DSP Bacău.
În tot județul nostru au murit, în 2003, 159 de copii cu vîrste între zero și un an. Numărul deceselor a fost cu 1,7 procente mai mult decît acum doi ani. Acest lucru este îngrijorător, dacă ținem cont că, la nivel național, media este de circa 18 procente, iar la Bacău 21,5. Mortalitatea infantilă este crescută mai ales în mediul rural. „Din totalul cazurilor de deces, 111 au fost în mediul rural și 48 în orașe. Copiii au murit din cauza unor afecțiuni respiratorii, afecțiuni produse imediat după naștere și malformațiile congenitale”, a mai spus doctorița Cojocaru.
Comunele care conduce din acest punct de vedere sînt Corbasca, Colonești, Filipeni, Nicolae Bălcescu, Gîrleni, dar și orașul Buhuși. În schimb, în orașele Comănești, Tîrgu Ocna și Moinești, rata mortalității infantile a scăzut sub media pe țară. Majoritatea copiilor decedați provin din familii sărmane, cu venituri foarte scăzute. „Rata mare a mortalității infantile este dată și de numărul redus de nașteri. La Filipeni au murit anul trecut doi copii, din care unul ca urmare a unei malformații din naștere. Raportînd cifra la cele 19 sarcini, atunci într-adevăr rata mortalității este mare. În sat sînt multe familii nevoiașe și, atunci, inevitabil apar problemele”, ne-a declarat medicul de familie din Filipeni, Irina Bălăiță.
Copiii nu mai mor acasă, ci în maternități
Un lucru încurajator este acela că decesul bebelușilor la domiciliu a scăzut considerabil. Cele mai multe decese sînt la grupa de vîrstă zero și șase luni și se petrec în maternitate. Decesele copiilor acasă au scăzut foarte mult. „Sînt situații cu afecțiuni de sezon, cum ar fi virozele respiratorii care pot trece prin placentă de la mamă la copil, sau cazuri de malformații care duc la moartea copilului. O altă problemă sînt afecțiunile mamelor. Femeile nu țin legătura cu medicii, nu știu că suferă de anumite afecțiuni și așa se poate ajunge la decesul copilului. Din aceste cauze, numărul deceselor în maternități este mai mare”, ne-a declarat doctorul Valdimir Corneleac, directorul Maternității Bacău.
La Gîrleni, de exemplu, au murit anul trecut patru bebeluși, dar nici unul acasă, ci toți în maternitate. „La noi în comună nu a mai murit un bebeluș acasă de foarte mult timp. Cele patru cazuri au fost înregistrate în maternitate, iar bebelușii nu sînt trecuți în fișele noastre. În plus, acum și mamele sînt altfel, mult mai atente și ne anunță imediat cum apare vreo problemă”, ne-a spus doctorița Dorina Pavel.
Un alt factor care a dus la sporirea numărului de decese în rîndul nou-născuților îl reprezintă și lipsa de personal medical. În tot județul sînt 221 de cadre medicale medii, dintre care 181 sînt specializate pe medicină generală, 24 sînt asitenți medicali pe pediatrie și doar 16 asistenți medicali au calificare în obstetrică și ginecologie. Aceștia din urmă nu reușesc să acopere toate cele 79 de comune existente în județ. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns