Singurul băcăuan care a ajuns în fotbalul arab este Nelu Mangeac, goal-keeper-ul divizionarei A din perioada 1979-1987, acum antrenor de portari. Șansa lui Manga a fost Marian Bondrea, antrenor cu care a colaborat la Astra Ploiești. Se zvonise că Mangeac era „timpanul” lui Bondrea în lotul ploieștean. Faptul că olteanul a apelat la băcăuan pentru a colabora într-o țară străină, unde sînt excluse intrigile de vestiar, arată că lucrurile nu stau chiar așa. Dincolo de banii pe care îi cîștigă din septembrie 2003 la Al Hilal – „cam la nivelul unui jucător bun din România” – Mangeac este încîntat de experiența de viață pe care i-a oferit-o Arabia Saudită, o țară fabulos de bogată, în care modernismul construcțiilor a fost grefat pe o structură socială și pe obiceiuri arhaice.
Țara decenței absolute
În Arabia Saudită, Coranul ține loc de constituție. Poligamia este permisă bărbaților. Pedepsele pentru orice infracțiune (și adulterul intră la acest capitol) sînt deosebit de aspre, mergînd pînă la mutilări corporale și decapitări. Hoție, droguri și prostituție nu există, iar prohibiția la alcool e totală. Femeile umblă acoperite din cap pînă în picioare, doar cele străine avînd dreptul să își arate chipul. Bărbaților le este interzis să vorbească cu o femeie pe stradă, dacă nu sînt rude de gradul I cu ea. Doar în spitale au voie să muncească reprezentantele sexului frumos, care n-au dreptul la avort sau contracepție. Îmbrăcămintea cea mai îndrăzneață pentru un bărbat este pantalonul trei-sferturi și tricoul fără mîneci. Sînt interzise podoabele, cum ar fi cerceii, brățările, inelele. În Mecca, orașul sfînt al mahomedanilor, nu a călcat niciodată picior de creștin. Suporterul saudit de fotbal nu este ușă de biserică, dar jucătorii dau dovadă de un fair-play absolut.
Arhitectura petrolului
„Țara asta e ghidată de americani”, spune Nelu Mangeac. „Ei construiesc totul și conduc efectiv marile companii. Se circulă aprope numai cu automobile americane și japoneze, niște limuzine uriașe, făcute la comandă. Zgîrie-norii și palatele apar te miri unde, în deșert, iar orașele au o arhitectură futuristă, greu de imaginat în România”. Cetățenii arabi primesc bani de la stat, munca fiind apanajul străinilor. Lucrul brut este făcut de pakistanezi, indieni, filipinezi, egipteni, palestinieni, libanezi sau sirieni; pentru înalt calificate sînt preferați americanii, japonezii sau europenii. Arabia importă toate produsele de care are nevoie. Mîncarea, mai puțin carnea de porc, se găsește din abundență în mall-uri și este ieftină. Doar pe stradă simți căldura de 40-45 de grade, în rest a fost introdus peste tot aerul condiționat.
Campionatul prinților
Toate cele 12 echipe din prima ligă saudită sînt patronate de rude ale regelui Fahd Abdulazziz, care, deținînd Mecca, are titlul onorific de „calif al lumii musulmane”. Recompensele pentru jucători și antrenori se înscriu în sfera opulenței. Antrenorii vin din străinătate: Brazilia, Germania, Belgia, Serbia, România… În schimb, aproape toți fotbaliștii sînt autohtoni. Al Hilal îi aparține nepotului regelui, prințul Bandher. Cîștigarea campionatului, a Cupei Golfului sau a Cupei Asiei sînt obiective de orgoliu pentru toate cluburile. Sezonul regulat s-a încheiat cu Al Nasr pe primul loc, urmată de Al Hilal. În play-off, vor juca o dublă manșă ocupantele locrurilor 3 și 4; învingătoarea va juca tur-retur cu Al Hilal, din cele două alegîndu-se adversara lui Al Nasr din finala campionatului. Cupa Golfului la tineret va începe pe 1 august, de aceea Mangeac și restul echipei tehnice așteaptă ordin de întoarcere, pentru a pregăti competiția. 7 jucători din echipele de juniori ale lui Al Hilal sînt convocați la lotul olimpic, iar 2-3 la prima reprezentativă.
Lasă un răspuns