Somnul este pentru organism la fel de util precum apa sau alimentația. Atunci când dormim, organismul rămâne totuși activ asigurând funcționarea normală a creierului și sprijinind sănătatea generală a organismului. Dar, beneficiile unui somn odihnitor sunt mult mai numeroase indiferent de vârstă sau de sex.
Dacă pentru copii somnul este responsabil de buna creștere și de dezvoltarea normală a creierului, la maturitate orele de somn au un rol esențial în desfășurarea fiecărei activități de peste zi.
De fapt, putem considera starea de somn ca fiind o a doua instanță a organismului uman, similară cu cea în care suntem activi și conștienți. Mai mult, somnul va influența în mod direct starea activă și invers. Așadar, este și normal ca atunci când nu ne odihnim suficient de mult să fim irascibili, stresați, ineficienți și predispuși la îmbolnăvire.
Beneficiile somnului odihnitor pentru organismul uman
Susține sănătatea emoțională
Somnul este cel care pregătește creierul pentru perioada de activitate, cea în care se transmit atât de multe conexiuni cu restul organelor care ne asigură existența zilnică. Pe timp de noapte creierul elimină stresul acumulat și se luptă cu urmele lăsate de stările depresive sau de anxietate.
Somnul ajută creativitatea, procesele de învățare și de luare a deciziilor. E un bun adjuvant și în susținerea sănătății aparatului reproducător și, pentru bărbați, are efecte similare precum în cazul unor administrării de pastile potență.
Stimulează imunitatea
Un organism care este bine odihnit este un organism mai puternic. Acesta va asimila mai bine vitaminele și nutrienții, se va recupera mai rapid după perioadele stresante sau solicitante și va fi mai bine pregătit în fața factorilor de risc, așa cum sunt bacteriile și microbii.
Reglează greutatea corporală
Studii recente au demonstrat că persoanele care dorm mai puțin de 6 ore pe noapte sunt mai predispuse la obezitate decât cele care se odihnesc corect. Astfel, este recomandat să se respecte necesarul de somn, în funcție de vârstă:
- Pentru copii – între 10 și 11 ore de somn;
- Pentru adolescenți – între 8 și 9 ore de somn;
- Pentru persoane adulte – între 7 și 9 ore de somn.
Crește apetitul sexual
Un somn care nu este suficient de odihnitor va influența în mod direct intimitatea de cuplu. Atât femeile cât și bărbații care dorm puțin vor avea un libido scăzut și un apetit sexual sub limitele normale.
În plus, pentru bărbați, lipsa somnului poate agrava anumite disfuncții erectile sau probleme ale aparatului reproducător, ducând chiar și la apariția așa numitei impotențe psihogene, cea care este cauzată de stările de anxietate sexuală. Alături de un somn bun și de o alimentație corectă se mai pot administra și suplimente, așa cum este mierea uPotent.
Stimulează fertilitatea
Atunci când somnul nu este odihnitor, producerea de hormoni va fi redusă de organism. Așadar, perioadele lungi în care odihna nu este corectă pot cauza scăderea fertilității și, implicit, a șanselor de a rămâne însărcinată.
Menține sănătatea generală a organismului
Somnul este responsabil cu reglarea funcțiilor vitale în organism. Se crede că fiecare interval de timp aferent nopții este responsabil cu regenerarea celulară a organelor umane. Astfel, dacă orele de somn nu sunt respectate s-ar putea să apară anumite afecțiuni de sănătate. În plus, un organism obosit nu va putea face față provocărilor din viața de zi cu zi, ceea ce poate cauza atât deteriorarea relațiilor sociale cât și degradarea stărilor emoționale individuale.
Pentru o viață sănătoasă și echilibrată fiecare persoană trebuie să acorde importanță orelor de somn. Desigur, nu trebuie să uităm că avem nevoie de o alimentație variată, bogată în nutrienți și vitamine. Sportul este și el esențial pentru buna funcționare a organismului și pentru creșterea speranței de viață.
Să acordăm atenție organismului nostru pentru că sănătatea este cel mai important atu în fața problemelor zilnice.
Lasă un răspuns