• de cînd au fost preluate de consiliile locale, în bibliotecile școlare au intrat foarte puține cărți • în majoritatea bibliotecilor de la țară nu au mai fost cumpărate cărți de ani de zile • elevii nu mai găsesc nici măcar marii clasici ai literaturii române
Consiliile Locale din satele și orașele județului Bacău sînt total dezinteresate de soarta dotării bibliotecilor din școli. Concluzia aparține inspectorilor de limba română din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Bacău și a fost formulată după realizarea unei statistici care evidenția intrările de carte în bibliotecile școlare în primele nouă luni ale acestui an.
După anul 1998, cînd și bibliotecile școlare au intrat în grija comunităților locale, numărul de cărți cumpărate pentru a fi lecturate de elevi a fost din ce în ce mai mic. Cărțile pot ajunge în prezent în bibliotecile din școli pe trei căi: să fie cumpărate din veniturile proprii ale unităților de învățămînt, care sînt obligate prin lege ca 10% din veniturile realizate să le direcționeze spre acest capitol, să fie achiziționate de comunitățile locale care finanțează unitățile de învățămînt, sau să fie donate ori cumpărate cu bani de sponsorizări.
Potrivit datelor furnizate de bibliotecarii de la școlile din județ, în primele nouă luni ale acestui an, în cele 311 biblioteci din județ cele mai multe volume au intrat din donații și sponsorizări. Aproape 700 de volume de carte au fost cumpărate de școli din veniturile realizate, circa 1.500 au fost cumpărate de comunitățile locale, iar aproximativ 9.000 de volume au ajuns în rafturile bibliotecilor din școli în urma donațiilor sau sponsorizărilor. Faptul că din donații sau sponsorizări au intrat în biblioteci de patru ori mai multe cărți decît au cumpărat în nouă luni toate cele 87 de primării din județ demonstrează dezinteresul manifestat de comunitățile locale față de nevoia de lectură a elevilor. Cu toate acestea, numărul mare de volume donate de cei care își fac curat în locuințe și consideră că nu mai au nevoie de cărți nu este un motiv de bucurie pentru profesorii care încearcă să le redeschidă elevilor apetitul pentru lectură. „Cărțile intrate în școală din donații sau sponsorizări sînt însemnate cantitativ, nu însă și calitativ. Numărul mare al donațiilor demonstrează că intrarea de carte este întîmplătoare, și nu direcționată spre nevoile copilului. Spre exemplu, din donații pot ajunge pe rafturile bibliotecilor cărți despre cum se cresc ciupercile sau se ară pămînturile, lucru care nu îi interesează pe copii”, spune Eugen Budău, inspector de limba română în cadrul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Bacău.
Majoritatea școlilor de la țară nu au cumpărat nici o carte
Evidențele realizate de ISJ Bacău referitor la intrările de cărți în bibliotecile școlare arată că în majoritatea unităților de învățămînt din județ nu a intrat absolut nici o carte. Inclusiv la oraș, profesorii și elevii resimt lipsa volumelor de carte școlară, Liceul Pedagogic Bacău, Școala George Bacovia Bacău, Școala 5 Buhuși, Școlile 4 și 6 Comănești, 2 și 3 Slănic Moldova sau Școala Profesională Tîrgu Ocna numărîndu-se printre cele în care dotarea bibliotecilor ține de istorie. Cît privește școlile din medul rural, lista este mult mai lungă. La școli precum cele din Ardeoani, Balcani, Blăgești, Buhoci, Căiuți, Luizi Călugăra, Dămienești, Dofteana, Lespezi, Gîrleni, Gura Văii, Letea Veche, Huruiești, Mănăstirea Cașin, Măgura, Oncești, Orbeni, Pîncești, Pîrjol, Plopana sau Răcăciuni nu au primit nici în aceste an vreun volum de carte școlară. Chiar dacă în majoritatea cazurilor aspectele care sînt consemnate în legătură cu dotarea bibliotecilor sînt negative, există totuși și unități unde îmbunătățirea fondului de carte al bibliotecilor ocupă locul meritat. Școala 4 Moinești este, în acest an, liderul detașat în topul intrării volumelor, unitatea transferînd de la o schelă de petrol din zonă care și-a încetat activitatea volume de literatură pentru tineri.
Cafele și secretariat
Potrivit inspectorului Eugen Budău, care coordonează și activitatea bibliotecarilor din școli, un rol foarte important în ce privește dotarea bibliotecilor îl au și bibliotecarii. În funcție de statutul pe care aceștia îl au în școală și intrarea de carte este sau nu mulțiumitoare. La școli precum Miron Costin din Bacău, Colegiul Vasile Alecsandri din Bacău, colegiile Moisil și Cantemir Onești sau școala George Enescu din Moinești, bibliotecarii au căpătat un statut foarte bine definit în școală, activitatea lor fiind considerată foarte bună. Există însă și foarte multe școli la care există angajați bibliotecari cu normă întreagă care nu fac altceva decît să scrie condicele, să facă muncă de secretariat sau cafele pentru directori și profesori. Un alt aspect de care este strîns legată dotarea cu volume noi a bibliotecilor ține de modul cum conducerea școlii înțelege biblioteca în rolul școlii. „Bibliotecarii trebuie să dea permanent conducerilor de școli liste bibliografice și să colaboreze cu profesorii și învățătorii pentru a-i atrage pe copii spre literatură, nu numai cea obligatorie. Dar, din păcate, există foarte mulți bibliotecari care nu fac altceva decît să gestioneze fondul de carte”, a mai spus Eugen Budău.
Nici marii clasici ai literaturii române nu se mai găsesc în biblioteci
Faptul că pentru bibliotecile școlilor nu mai cumpără nimeni cărți reprezintă o mare problemă. Specialiștii spun că apetitul pentru literatură al tinerilor se formează încă din băncile școlii, însă șansele ca elevii să renunțe la jocurile pe calculator în favoarea unui roman sînt foarte mici în condițiile în care nu există cărți în bibliotecă. Cum cele care există deja sînt rufuite și ar fi trebuit de mult timp casate, iar achizițiile se realizează din an în Paște, elevii au surpriza să nu găsească în biblioteci nici măcar operele marilor clasici ai literaturii române, care se studiază la clase. „Bibliotecile au fond de carte învechit, depășit din toate punctele de vedere, inactual. Nici măcar volume ale lui Eminescu, Caragiale, Creangă ori Sadoveanu nu se mai găsesc acum în unele biblioteci. Ba, mai mult, autori moderni, care se studiază la clasă, nu se regăsesc în biblioteci”, afirmă Eugen Budău.
Dacă în cazul elevilor de la oraș există alternativa bibliotecii județene, mai bine dotate decît cele școlare, în cazul elevilor de la țară astfel de variante nu există. Pentru ei, singura soluție o reprezintă bibliotecile școlare, care sînt din ce în ce mai puțin dotate, ba chiar pe cale de dispariție. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns