• Gripa, guturaiul, sensibilitatea la răceli
Siropul de cătină face în această categorie de afecțiuni adevărate minuni, întărind în primul rînd capacitatea naturală a organismului, apoi prevenind complicațiile gripei, prin efectele sale bactericide. Se iau preventiv 4-5 lingurițe de sirop de cătină pe zi, pe stomacul gol, în cure de trei săptămîni minimum. Odată afecțiunea declanșată, se iau pînă la 10-12 lingurițe de sirop de cătină pe zi, pentru a hrăni organismul și a-l ajuta să se apere eficient.
• Hepatita, ciroza hepatică
Efecte miraculoase are sucul de cătină administrat proaspăt, o jumătate de pahar pe zi. În absența sucului proaspăt, un substitut foarte bun este și siropul, din care se ia o lingură de 3-4 ori pe zi, înainte de mesele principale. Tratamentul cu ambele tipuri de preparate de cătină se asociază cu un regim vegetarian strict.
• Anemia
Se ia pulbere de cătină, cîte o linguriță rasă de 3-4 ori pe zi, în cure de cîte o lună
• Enterita, colita de putrefacție
Se consumă suc proaspăt în amestec cu morcov (combinate în proporțiile indicate mai sus), 5-6 doze pe zi. Efecte foarte bune are și pulberea luată pe stomacul gol înainte de masă: 1 lingură rasă de trei ori pe zi, în cure de cîte o săptamînă.
• Ateroscleroza, fragilitate vasculară
Pulberea de cătină, 1 linguriță administrată de patru ori pe zi pe stomacul gol, ajută la menținerea sănătății, a elasticității și a integrității vaselor de sînge. Cele mai spectaculoase efecte se obțin cu un preperat format dintr-o linguriță de pulbere de cătină, una de polen și una de miere. Se iau 4 lingurițe pe zi din această combinație. Persoane care aveau, de pildă, fragilitate capilară pronunțată au eliminat acest neajuns după două luni de tratament cu acest preparat. De asemenea, pacienții care aveau sechele după accidente vasculare s-au recuperat foarte rapid cu ajutorul acestui remediu.
• Adjuvant în bolile grave (cancer, leucemie, scleroză în plăci)
Pulberea de cătină, luată cîte 1/2 – 1 linguriță înainte de masă, mărește apetitul, puterea de digestie, stimulează rezistența și capacitatea de regenerare a organismului. Mai ales bolnavii care suferă de intoxicație medicamentoasă, care țin regimuri alimentare restrictive ar trebui sa ia acest preparat.
• Alcoolism și tabagism
Studii făcute în Rusia, țara în care tabagismul și mai ales alcoolismul sînt un adevărat flagel, au pus în evidență că tratamentul cu cătină face mai ușoară dezobișnuirea de aceste droguri și ajută la îndepărtarea sechelelor intoxicațiilor cu ele. De pildă, s-a constatat la alcoolicii care au făcut tratament cu cătină în timpul curei de dezintoxicare că probleme cum ar fi tremuratul mîinilor, nervozitatea, ieșirile violente sînt mult estompate față de cei care nu urmează acest tratament. Se țin cure de cîte trei luni, timp în care se iau 3-4 lingurițe de pulbere de cătină pe zi.
• Adjuvant în bolile psihice
Administrarea regulată a cătinei mărește în timp nivelul de serotonină din creier, au concluzionat cercetătorii din Germania și Statele Unite. Serotonina este un neurotransmițător care induce o stare de curaj calm, foarte util celor care se confruntă cu depresii sau stări de teamă. Creșterea nivelului serotoninei prin tratamentele cu cătină micșorează simțitor numărul recidivelor bolilor psihice, dar și al sinuciderilor, al actelor antisociale, etc. Se fac cure îndelungate (6 luni) cu pulbere de cătină: 1 linguriță de patru ori pe zi.
Aplicații externe ale cătinei
• Eczeme infecțioase
Se zdrobesc fructele proaspete de cătină și se aplică direct pe zona afectată, unde se lasă vreme de jumătate de oră. În final se clătește zona tratată și se lasă să se zvînte în aer liber. Pe eczemele uscate se aplică în final și un strat protector de ulei de cătină.
• Revigorarea tenului obosit
Se aplică direct pe piele siropul de cătină (al cărui mod de obținere a fost prezentat mai sus) și se lasă vreme de 20 de minute. Se spală apoi pielea cu un tampon de vată înmuiat în infuzie de mușețel. Tratamentul se face de 2-3 ori pe săptămînă.
Lasă un răspuns