• locatarii unui bloc din Onești stau ca pe ace, pentru că la parterul imobilului funcționează un depozit de azotat de amoniu, adică exact substanța care a produs tragedia de la Mihăilești • locatarii spun că marfa este manipulată cu neglijență, cea ce ar putea produce oricînd o nouă tragedie • la temperaturi înalte, azotatul de amoniu se comportă ca o adevărată bombă
După evenimentul tragic de la Mihăilești, o situație cu potențial exploziv tulbură liniștea oneștenilor care locuiesc pe strada Cireșoaia, situată la intrarea dinspre Bacău a municipiului Onești. La parterul unui bloc cu patru etaje, într-un spațiu comercial, este amplasat un depozit care comercializează îngrășăminte azotoase. Pe sacii de culoare albă se poate citi inscripția „azotat de amoniu”, adică exact substanța care a proocat tragedia din județul Buzău. Depozitul aparține SC Crist Prest Impex SRL din Tîrgu Ocna, al cărei patron nu am reușit să-i aflăm identitatea. Mai multe telefoane primite la redacție ne-au sesizat faptul că azotatul de amoniu comercializat acolo poate fi o adevărată bombă pentru întreaga zonă. „De cînd cu accidentul tragic, aproape că nu mai putem dormi noaptea. În fiecare zi, noi, locatarii, stăm și veghem asupra depozitului pentru a nu se întîmpla vreo nenorocire. Oamenii care cară sacii sînt mai mereu cu țigările aprinse. Sacii sînt depozitați unii peste alții, chiar la intrare în magazin, astfel că oricine poate face o glumă proastă. În zilele călduroase, nici nu poți ține mîna pe sacii ținuți afară, pentru că degajă o temperatură puternică. Că pînă la catastrofa asta nu am știut că e atît de periculos”, ne-au declarat locatarii din zona cu pricina.
Într-adevăr, la fața locului se pot vedea sacii, unii dintre ei lăsați în soare, pentru a putea fi mai ușor observați de potențialii clienți. Doi muncitori, dintre care unul cu țigara aprinsă, se chinuiau, urcați pe un maldăr imens de saci, să monteze un tavan fals. Vînzătoarea nu ne-a dat nici un fel de relație, însă am discutat cu un anume domn, care după ce și-a aprins o țigară, și ne-a luat la rost în privința identității, a ținut să ne asigure că nu e nici un fel de pericol. „Comercializăm de opt ani azotat și nu s-a întîmplat nimic. Lumea e dezinformată și nu este nici o lege care să ne interzică să comercializăm acest produs. Toată lumea cară cum poate azotat, cu mașini mici, mari. La Mihăilești a fost doar un accident de circulație”, ne-a explicat, ferm, domnul în cauză.
Condiții stricte de depozitare a azotatului de amoniu
Conform normativelor de depozitare și transport a substanței menționate, azotatul de amoniu este o substanță solidă, cristalină, incoloră, solubilă în apă sau în acetonă, combustibilă și puternic oxidantă, care explodează la temperaturi mai mari de 200 de grade Celsius. Se ambaleaza în saci de polietilenă sau în saci dubli (polietilenă și polipropilenă) marcați obligatoriu cu inscripția „inflamabil”. Depozitarea și transportul se fac în stive de maximum 20 de rînduri pentru sacii de 50 kg și de trei rînduri pentru sacii de 500 kg sau de 1.000 kg. Substanța trebuie ferită de orice sursă de căldură.
Transportul se face la temperaturi cuprinse între -10 și 30 de grade
Celsius. Azotatul de amoniu intră în reacție cu metale, precum
nichelul sau plumbul, descompunîndu-se energic. Reacția cu alte
substanțe chimice poate duce la explozii. Contactul cu substanțe
organice, precum uleiul, lemnul de stejar, uleiul de compresoare,
carton sau hîrtie poate afecta stabilitatea azotatului de amoniu.
În caz de incendii, este recomandată stingerea acestei substanțe cu
apă. Persoanele care intervin în stingerea acestei substanțe
deosebit de periculoase trebuie să cunoască pericolele
la care sînt expuse și modul în care trebuie să acționeze pentru a
nu se expune efectelor eventualelor explozii. Astfel, se recomandă
ca, în caz de incendiu sau pericol de extindere a flăcărilor,
inundarea să se facă cu instalații fixe de stingere acționate de la
distanță, pentru o protecție cît mai bună. Pompierii sau personalul
angajat în astfel de activități trebuie să fie dotat cu măști de gaze și
costume anticalorice, din cauza cantităților mari de fum și caldură
care se degajă pe timpul arderii. (Măriuca BOBOȘA, Cătălin BUZINCHE, Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns