• ajutoarele de stat pentru încălzire au luat forma bonurilor valorice • drumul banilor respectivi de la stat și pînă la omul simplu ar putea fi însă destul de lung și complicat • reglementările vizează cel puțin 30.000 de băcăuani
Bonurile valorice pentru încălzirea locuinței reprezintă, de anul acesta, modalitatea unică de acordare a ajutorului de stat pentru iarnă către familiile nevoiașe din județ, a anunțat ieri, într-o conferință de presă, conducerea Direcției de Dialog, Familie și Solidaritate Socială (DDFSS) din Bacău. „Prin modificarea legislației vechi, ajutoarele destinate încălzirii cu energie termică în sistem centralizat sau gaze naturale se vor distribui pe viitor sub formă de bonuri valorice în cuantum fix, nominale, securizate și valabile pe o perioadă anume. Pe baza noilor reglementări, ajutoarele pentru căldură se adresează familiilor ale căror venituri, per membru de familie, nu depășesc lunar valoarea unui salariu minim pe economie, adică 2,8 milioane de lei”, a precizat directorul DDFSS, Teodor Agachi. Conform spuselor sale, aceste ajutoare variază, pentru energie termică, în funcție de veniturile familiale: între 1.855.000 de lei (acordat doar în sezonul rece) respectiv 770.000 (acordat tot timpul anului) și 270.000 (în sezonul rece), respectiv 115.000 (tot anul). De asemenea, pentru gaze naturale, între un milion și 150.000 de lei.
Cît despre denumirea de „noua cuponiadă”, expresie folosită chiar de șeful Direcției Muncii, ea este justificată de procedura de înregistrare și plată, mai nou atribuție exclusivă a Direcției, care este una destul de complicată și care poate foarte bine da naștere la neînțelegeri. „În primă instanță, vom cere furnizorului de energie lista beneficiarilor de ajutoare de căldură pe 2003, iar asociațiilor de proprietari, listele lor de locatari. De asemenea, așteptăm și de la primării listele cu beneficiarii de ajutor social, care urmează să primească bonuri de o valoare cu 20% mai mare. Asta pînă la începutul lui septembrie. Apoi, direcția va trimite prin poștă tuturor beneficiarilor documentele necesare pentru completat, precum și un plic în care aceștia să poată trimite înapoi la noi, gratuit, actele completate. În paralel, vom trimite plicuri în alb la asociații, în cazul în care mai apar beneficiari de care nu știam. Termenul de expediere este 15 septembrie”, a mai explicat Teodor Agachi. Într-o ultimă etapă, programată pentru intervalul 15 octombrie – 1 noiembrie, Direcția va trebui să proceseze plicurile primite de la titulari și să demareze deja distribuirea bonurilor, operație în care vor fi implicate și asociațiile.
„Este vorba de măsuri complexe care trebuie aplicate în scurt și pentru care sperăm la un sprijin de personal și suport informatic de la centru și la o bună colaborare din partea primăriilor și asociațiilor. De asemenea, oricine are neclarități poate telefona pentru informații la sediul nostru, la numerele 510.082 sau 510.083”, a încheiat reprezentantul DDFSS.
La o primă evaluare, numărul de persoane ce vor beneficia de ajutoare pentru încălzire se ridică, la nivel de județ, la peste 30.000. Familiile sărmane vor primi, astfel, bonuri valorice de culoare maro dacă se încălzesc cu energie termică sau de culoare albastră dacă utilizează gaze naturale. Cît despre cei care folosesc lemne, cărbuni ori combustibili petrolieri, pentru ei se va distribui un ajutor unic, de circa 430.000 de lei. Exotic, în fine, la noua lege, este faptul că și concubinii au posibilitatea să beneficieze de ajutor pentru căldură, dacă îndeplinesc condițiile legate de venit și figurează nominal la plata întreținerii. (Alin LEANCĂ)
Lasă un răspuns