– majoritatea reprezentantilor asociatiilor profesionale agricole, dar si secretarul de stat Adrian Radulescu, s-au retras din comitetele de initiativa – fermierii nu cred ca termenul „septembrie” penru alegeri in camere mai poate fi respectat
Reprezentantii organizatiilor profesionale in Comitetul National de Initiativa pentru infiintarea camerelor agricole, dar si secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Adrian Radulescu, au parasit acest organism si au acuzat atit politizarea sistemului, cit si lipsa de fonduri pentru a duce la bun sfirsit intregul proces. Alegerile pentru camerele agricole trebuia sa aiba loc in luna iunie, dar acestea au fost aminate, pentru a doua oara, noul termen fiind luna septembrie.
Cei cinci dintre cei sapte reprezentanti ai agricultorilor in Comitetul National sint presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), organizatie care are o filiala si in judetul Bacau, Nicolae Sitaru, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR), Ilie Van, presedintele Federatiei Crescatorilor de Ovine si Caprine din Romania „Romovis”, Ionica Nechifor, presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine, Claudiu Franc, si presedintele Colegiului Medicilor Veterinari din Romania, Viorel Andronie. „As fi facut acest pas inaintea tuturor – ne-a declarat reprezentantul agricultorilor din judetul Bacau in comitetul de initiativa pentru alegerile locale in camerele agricole, Laurentiu Baciu. Dar la Bacau nu s-a mai tinut nicio sedinta a comitetului judetean, prin urmare, oficial, nu am putut actiona”.
Teatru de comedie la formarea camerelor agricole
Presedintele Comtitetului National de Initiativa este deputatul PDL de Bacau Mihai Banu. Demisionarii din comitet i-au adresat, de curind, o scrisoare deschisa, in care se acuza intirzierea alegerilor pentru camerele agricole, dar, in primul rind, a modificarii Legii privind infintarea camerelor pentru agricultura, silvicultura si dezvoltare rurala. „Ceea ce se intimpla la noi – a opinat Laurentiu Baciu – este demn de teatrul de comedie. Adica s-a adoptat o lege, care trebuia modificata conform noilor realitati, dar ordonanta de guvern pentru modificarea legii nu a aparut nici astazi, desi normele de aplicare a legii au fost deja publicate. Despre ce lege vorbim noi si despre ce modificare?”. Iar agricultorii considera chiar sfidatoare aceasta situatie.
Feude politice pentru PDL
Semnatarii scrisorii deschise mai acuza modul de reprezentare a organizatiilor profesionale in ComitetuI National si in comitetele regionale si judetene, care nu le permite sa decida ei, cei pentru care ar trebui sa se infiinteze aceste camere agricole. Fermierii mai acuza lipsa, din textul legii, a oricaror surse de finantare pentru plata specialistilor si a functionarii camerelor, care va duce la imposibilitatea aplicarii si functionarii legii. „Iar politizarea excesiva din partea tuturor formatiunilor politice a acestei legi si imixtiunea politicului in functie de interesele acestuia in delimitarea camerelor zonale, in functionarea comitetelor judetene si nationale, in defavoarea organizatiilor profesionale, nu vor duce decit la crearea unor camere nefunctionale si nu in folosul agricultorilor romani” – se mai arata in scrisoare. Laurentiu Baciu crede ca exemplul judetului Bacau, in acest sens, este elocvent: „Daca in judetele din sudul tarii, unde agricultura este o forta, au fost propuse spre infiintare doar cite sase-sapte camere agricole, in Bacau s-a ajuns la 21 de camere. Adevarate feude politice, pentru PDL-ul aflat la putere, in vederea viitoarelor alegeri locale si generale. Noi am reclamat acest aspect inca de la infiintarea Comitetului Regional de Initiativa Nord-Est, dar noi am spus, noi am auzit”.
Alegeri „la Sfintu’ asteapta”
Oricum, reprezentantii fermierilor in comitetele de initiativa spun ca vor reveni in aceste organisme numai dupa rezolvarea gravelor deficiente ale legii, dar sint speptici ca alegerile pentru camerele agricole vor mai avea loc. „Oare cind sa mai aiba loc – a mai opinat Laurentiu Baciu -, daca ar trebui organizate pe 25 septembrie, la numai trei saptamini de la revenirea parlamentarilor din vacanta. Alegerile trebuie pregatite. Trei saptamini nu sint suficiente, mai ales ca, pun pariu, mai bine de 90 la suta dintre agricultori inca nu au auzit de asa ceva”.
Lasă un răspuns