Alături de bucatele tradiționale, pe masa de Paști își vor găsi locul și
sticlele cu vin sau cu tărie. Consumate cu măsură, nu pot decît să
încălzească sufletul și să îi îndemne la vorbă pe cei care se adună
în jurul mesei. În plus, țuica face poftă de mîncare iar vinul, pe lîngă
savoarea dată în combinație cu alimentele, are și virtuți terapeutice.
Săbătatea poate fi pusă însă în pericol dacă vinul sau țuica au fost
contrafăcute. Evitați să cumpărați vin de la cramele de cartier,
pentru că riscul îmbolnăvirilor este maxim. Creșterea semnificativă a vînzărilor acestui produs în perioada sărbătorilor de Paști a fost
speculată de numeroși afaceriști care au pus în vînzare cantități
impresionante de vin contrafăcut. Cea mai bună soluție pentru
desfacerea pe piață a acestor produse a fost găsită prin
deschiderea unor așa-zise crame, sau, mai nou, case de vinuri.
Majoritatea unităților de profil ascund, însă, mari carențe igienico-
sanitare și vînd produse a căror compoziție nu are nimic de-a face
cu vinul. Cei care apelează la cramele de cartier își riscă sănătatea,
întrucît licoarea comercializată aici are în compoziție numeroase
substanțe interzise pentru consumul uman, printre care se numără
și acidul citric, aditivii și bonificatorii sintetici. Într-o concentrație mai
mare, aceștia pot cauza diferite boli ale aparatului digestiv. Pentru
salvarea aparențelor, se folosesc îndulcitori chimici și diferite
esențe sau arome sintetice care dau vinului contrafăcut o culoare și
un miros deosebit. De exemplu, pentru obținerea gustului și
mirosului de Muscat Otonel se folosește coriandrul, iar pentru
vinurile roșii sînt folosite, în special, esențele de trandafir. Cel mai
sigur reper în identificarea vinurilor contrafăcute îl reprezintă prețul.
Prețul real al unui vin original poate ajunge la 75.000 de lei/750 ml
pentru vinuri de producție recentă și la cîteva milioane de lei pentru
o sticlă de vin de colecție. În plus, fiecare sticlă trebuie să poarte o
etichetă care să cuprindă următoarele informații: tipul vinului (sec,
demisec), lotul din care a fost produs, data îmbutelierii, numele și
adresa producătorului, tăria alcoolica. În aceste condiții, aveți toate
șansele ca, în interiorul bidoanelor de plastic sau sticlelor
neetichetate corespunzător să găsi numai vin contrafăcut.
(Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns