• Sechelariu încearcă să se descurce singur în campanie • Sechelariu a început să umble noaptea pe străzi și să îi întebe pe băcăuani ce ar fi trebuit să le mai facă pentru ca să îl voteze • „Ce bine-mi pare că ai luat țeapă; Ce bine-mi pare că ai pierdut”, „Lasă-ne, lasă-ne”, fredonează pe străzi băcăuanii care se pregătesc să sărbătorească detronarea lui Sechelariu
Agonie în tabăra PSD la Bacău. După bobîrnacul pe care l-a primit la aceste alegeri de la necunoscutul, pînă mai ieri, Romeo Stavarache, municipala Bacău a PSD pare să nu își mai
regăsească detașarea și siguranța de pînă acum. Neîmpăcat cu
ideea de a se da deoparte mai devreme decît și-a propus de pe
scaunul de primar, Dumitru Sechelariu încearcă acum să
recupereze tot timpul pe care l-a pierdut făcînd campanie pentru alții. Vreme de aproape o lună de zile, cît a durat campania electorală, Sechelariu a fost purtat prin întreg județul pentru a transfera din imaginea sa candidaților social democrați la
primăriile comunale. Acum, după anunțarea rezultatelor neprevăzute obținute la algerile din 6 iunie, PSD se dovedește a fi nepregătit pentru a face față unei situații în care tocmai liderul are probleme. Sechelariu este lăsat să se descurce singur tocmai de către tinerii promovați de primarul încă în funcție al Bacăului. Nimeni nu poate spune acum care ar fi fost situația dacă în partid ar mai fi fost păstrați mai experimentații lideri Apostol, Brăneanu sau Lupu, însă rezultatele înregistrate acum de formațiunea politică aflată, încă, la guvernare dau naștere la tot felul de interpretări. Întruniți mai tot timpul prin ședințe în tot cursul zilei de ieri, liderii locali ai PSD au păstrat doar pentru ei strategia pe care urmează să o adopte pentru promovarea imaginii liderului lor politic.
Mai pragmatic, Dumitru Sechelariu nu a mai așteptat ca staff-ul partidului să întocmească un plan de bătaie, așa că a ieșit singur pe străzi să își facă campanie. „Sînt singurul vinovat pentru acest rezultat”, spune Sechelariu, care a început, încă de luni noaptea, să umble pe străzi și să îi întrebe pe băcăuani ce ar fi trebuit să le mai facă pentru ca să îl voteze. „Am asfaltat străzi, am pus borduri, am montat becuri, ce ar mai fi trebuit să fac ca să mă votați?”, îi întreba Dumitru Sechelariu pe băcăuanii care s-au nimerit pe străzile din centrul orașului luni seara, pe la ora 22.00, sau marți, încă de la primele ore ale dimineții.
Pregătiri pentru sărbătorirea detronării lui Sechelariu
Starea de bulversare care domnește printre apropiații lui Dumitru
Sechelariu nu este, însă, împărtășită și de băcăuani. Ieri dimineață,
după ora 9.00, la nici un chioșc nu se mai găseau ziare centrale
sau cotidianele locale considerate de opoziție. Întreaga suflare a Bacăului nu vorbește acum decît despre bobîrnacul pe care necunoscutul, pînă mai ieri, Romeo Stavarache a reușit să i-l dea lui Dumitru Sechelariu. „Descătușare”; ‘Dictatura lui Sechelariu se apropie de sfîrșit”; ‘Dă-l încolo! Și-a umplut destul buzunarele, să mai lase și pe alții”. Cam astea sînt vorbele pe care și le spun toți cei care credeau, pîna acum, că Dumitru Sechelariu nu poate fi dat jos de nimeni de pe scaunul de primar al Bacăului. Mulți dintre cei care mai poartă prin buzunare o parte din banii primiți din mîna primarului în zilele de audiențe încep să cîrcotească pe la colțuri și să spună oricui are urechi să aculte că Bacăul are nevoie de o schimbare. Prin piețe încep să se spună bancuri cu primarul
Sechelariu, tinerii să fredoneze noul șlagăr al formației Spitalul de
Urgență, „Lasă-ne, lasă-ne” sau mai vechiul refren al băieților de la Cassa Locco: „Ce bine-mi pare că ai luat țeapă; Ce bine-mi pare că ai pierdut”. Pe străzi și prin parcuri pensionarii încep, deja, să viseze la vremurile cînd se vor duce și își vor cumpăra cîteva kilograme de cartofi cu banii pe care îi vor economisi dacă Stavarache va micșora taxele și impozitele locale, iar bărbații care au fost, măcar o dată, la un meci de fotbal își pun întrebarea dacă, pe viitor, stadionul municipal se va mai numi tot „Dumitru Sechelariu”. „Se simte un aer de libertate și descătușare în oraș, cum nu a mai fost decît la Revoluție. În sfîrșit, s-au deșteptat și băcăuanii. Au dat dovadă că nu mai sînt mămăliga rece și pleoștită de care își bătea joc întreaga țară. Am un cumnat la Timișoara care, ori de cîte ori venea prin Bacău, mă lua peste picior că nu sîntem în stare să ieșim din dictatura unui om ca Sechelariu. Eu sînt femeie de 56 de ani. La vîrsta mea mai trag nădejde că o să fie, în sfîrșit, respectați copiii care au făcut o școală în România și se duceau să frece podelele prin străinătate că nu mai aveau loc de cei care abea reușeau să lege ca lumea două vorbe dar țineau orașul sub talpă”, ne spunea ieri Elena Albu.
Stavarache le promite băcăuanilor calea spre normalitate
„Am intrat în cursa asta ca să cîștig. Nu am de gînd să mă dau atît
de ușor dat deoparte. Sînt convins că peste două săptămîni Bacăul
va avea un alt primar și că le voi putea oferi băcăuanilor drumul spre normalitate”, ne-a declarat ieri Romeo Stavarache. La rîndul său, Gabriel Berca, vicepreședintele județenei Bacău a Partidului Umanist din România, ne-a declarat că, după succesul reputat în fața primarului Sechelariu, formațiunea politică din care face parte nici nu se gîndește acum să schimbe strategia de campanie. „S-a dovedit că a dat rezultate, nu văd ce să ne schimbăm modul în care am lucrat pînă acum”, ne spunea ieri Gabriel Berca. El ne-a mai declarat că nu au fost luate pînă acum în calcul alianțe politice sau înțelegeri cu alte partide pentru cîștigarea mai multor voturi în contul candidatului PUR la primăria Bacăului.
PSD a pierdut mai bine de jumătate din locurile de consilieri
Spre deosebire de vechiul mandat, cînd a dominat clar vechiul
Consiliul Local Bacău cu 19 reprezentanți din totalul celor 31 de
aleși locali, PSD nu a reușit acum să își adjudece în municipiul
reședință de județ decît 30% din posturile de consilieri. Asta înseamnă că din cel 22 de membri pe care îi va avea viitorul Consiliu Local al Bacăului, opt vor fi membri PUR, alți opt vor reprezenta PSD, patru PNL, doi PD și doar unul singur va reprezenta partidul condus de Corneliu Vadim Tudor. În această situație, indiferent de cine va fi viitorul primar al Bacăului, nu îi va fi deloc ușor să își promoveze proiectele de hotărîre în fața unui consiliu atît de colorat. În plus, mulți dintre reprezentanții celor cinci formațiuni politice care au reușit să își trimită membri în fruntea administrației publice băcăuane reprezintă nume grele în mediul de afaceri băcăuan. Greu de crezut, în aceste condiții, că proiectele de hotărîre ce vor viza alocarea unor bani din bugetul local pentru executarea unor lucrări ce vor avea costuri discutabile, vor mai trece atît de ușor prin consiliul local așa cum s-a întîmplat pînă acum. Tot la fel de greu de crezut este și faptul că, în situația în care Dumitru Sechelariu va putea să îl depășească pe Stavarache în cel de al doilea tur de scrutin și se va așeza, din nou, în fotoliul de primar al Bacăului, își va mai permite să își mai verse furia și nervii pe membrii consiliului local așa cum s-a întîmplat pînă acum.
Lecția vechiului Consiliu Local ar trebui învățată de viitorii consilieri
O bună parte din proiectele de hotărîre atît de contestate acum, de genul transferului de terenuri din centrul orașului, schimbarea denumirii stadionului municipal sau vestita Tombolă a Constituției au fost promovate de foștii consilieri locali. Pînă în urmă cu cîteva luni, cînd au început să apară primele discuții legate de Tombola Constituției, Dumitru Sechelariu se punea zid în fața aleșilor care au fost de acord să îi cadorisească pe băcăuanii care aveau să iasă din casă pentru a vota Constituția cu cîte un televizor. Acum, cînd legalitatea acestei tombole este serios pusă în discuție, Dumitru Sechelariu începe să se spele pe mîini. „Sînt eu vinovat pentru Tombolă? Nu am participat la acea ședință de consiliu și nici nu apare numele meu pe vreun proiect de hotărîre legat de acest lucru”, se justifică acum Dumitru Sechelariu. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns