In saptamina 21 – 25 iulie, indicii Bursei de Valori BET si BET-C au inregistrat o crestere de 2,11, respectiv 1,44%, in timp ce BET-FI a scazut cu 5,68%. Lichiditatea medie s-a depreciat cu 39,12%,pina la 20,25 de milioane de lei pe zi, in timp ce capitalizarea bursiera a crescut cu 2,78%, pina la 108,97 de miliarde de lei. „Comparativ cu saptamina precedenta – au observat comentatorii de la Confident Invest -, in ultimele cinci sedinte de tranzactionare nu numai ca volatilitatea nu a mai fost una atit de ridicata, dar nici directia nu a fost foarte clara, piata incercind mai degraba o stabilizare. Urmind pietele internationale care au salutat scaderea puternica a pretului barilului de petrol, precum si interventia in forta a guvernului american de a sustine, prin ajutor financiar, o parte importanta a pietei ipotecare, indicii BVB au incheiat usor peste nivelul inregistrat cu o saptamina in urma”.
Electroaparataj a crescut cel mai mult, si a cistigat, in primele trei zile de tranzactionare, maximul posibil, de 50%. Societatea listata odata la categoria de excelenta a BVB, a hotarit diminuarea capitalului social pina la aproximativ 1,5% din cel anterior. SIF Oltenia (SIF5), Banca Transilvania si BRD au fost cei mai tranzactionati emitenti. Cel mai mult au scazut actiunile Electroputere, cu 18,27%, urmate de cele ale SIF Oltenia, cu 13,33%, si de cele ale Transilvania Constructii, cu 12,50%. SIF-urile au scazut si ele, dar SIF Moldova a fost singura, din aceasta categorie, cu scadere zero. In sectorul bancar, Erste Bank a avansat cu 8,69%, in condtiile unei lichiditati de 5,4 milioane de lei, in timp ce BRD sau Banca Transilvania (ambele cu rulaje de aproximativ 10,5 milioane de lei), au cistigat 5,56%, respectiv 2,78%. Societatile din sectorul petrolier au inregistrat aprecieri. Petrom Bucuresti (SNP) a recuperat o parte din pierderile de saptamina 14 – 18 iulie, actiunile fiind cotate la 0,4370 lei (plus 6,85%), pe o lichiditate de 11,5 milioane de lei (a doua din piata, dupa SIF Oltenia).
In saptamina 28 iulie – 1 august – spun analistii de la Confident Invest -, inidicii autohtoni vor urma cel mai probabil directia dictata de aceleasi doua variabile – cotatia barilului de petrol si randamentele pietelor internationale, influenta unor indicatori macro importanti pentru economia SUA, precum PIB, rata somajului sau sentimentul consumatorilor. Analistii de la Intercapital Invest cred ca ne putem astepta la o stabilizare a cotatiilor si la eventruale aprecieri, pe fond speculativ la anumiti emitenti, ca urmare a rezulktatelor financiare semestriale. (Petru DONE)
Lasă un răspuns