Bursa de Valori a evoluat, saptamina trecuta (17 – 21 noiembrie), asa cum ne-a obisnuit de la inceputul anului. Analistii de la Intercapital au observat ca bursa este supusa in continuare stirilor negative din economie si societate. Astfel, si acum indicii BET si BET-C au inregistrat o scadere de 7,68, respectiv 6,44%, in timp ce BET-FI a scazut cu 6,35%. Lichiditatea medie s-a depreciat cu 58,55%, pina la 10,13 milioane de lei pe zi, in timp ce capitalizarea bursiera a scazut cu 6,38%, pina la 44.597 de miliarde de lei. Titlurile Titan (MPN) domina topul cresterilor de pret, cu o apreciere de 22,61% a cotatiei, in timp ce urmatoarele doua locuri sint ocupate de actiunile Aerostar Bacau, care au inregistrat o crestere de 12,5% , si Mechel Targoviste.
Petrom si Impact Developer au fost cei mai tranzactionati emitenti, in timp ce, raportat la numarul total de actiuni, Impact a inregistrat cel mai mare volum de tranzactionare, fiind urmata de titlurile Broker. Urmatoarele doua pozitii ale acestui top – au notat analistii de la Confident Invest – sint ocupate de actiunile Oltchim, cu o depreciere de 30,13%, si de titlurile Romcarbon, a caror cotatie a scazut cu 28%. In cazul Oltchim, ca evenimente recente ar fi de amintit aminarea privatizarii reducerea activitatii cu pina la 40% in luna noiembrie, astfel incit sa se evite acumularea de pierderi. In primele 9 luni ale anului, combinatul a raportat o pierdere de 27,68 de milioane, pe fondul majorarii pierderii financiare. Totodata, compania va supune aprobarii contractarea unui credit de maxim 100 de milioane de euro pentru finantarea achizitionarii activitatii de petrochimie de la Arpechim Pitesti si asigurarea capitalului de lucru. Romcarbon Buzau a cunoscut, de asemenea, o reducere a rezultatului net, in cursul acestui an, profitul inregistrat la finalul trimestrului al treilea fiind cu 46% mai mic decit cel raportat in perioada similara a anului trecut.
De la inceputul anului, indicii BET si BET-C au scazut cu 70,6, respectiv 67,96%, in timp ce BET-FI se afla cu 82.74% sub nivelul inregistrat la sfirsitul anului 2007. Cei mai tranzactionati emitenti au fost SIF-urile, BRD-GSG si Banca Transilvania in timp ce ponderile cele mai mari in capitalul societatilor le-au avut tranzactiile cu Amonil Slobozia, SIF Moldova Bacau, SIF Oltenia, Broker Cluj-Napoca si Zimtub Zimnicea. (Petru DONE)
Lasă un răspuns