• cinci familii din Tîrgu Ocna au fost scoase dintr-o casă naționalizată, pentru ca în locul ei să se construiască un bloc ANL • cei 18 locatari evacuați trăiesc acum din mila societății Edilitar din Tîrgu Ocna
Cinci familii nevoiașe din Tîrgu Ocna așteaptă de mai bine de o lună să fie racordate la rețeaua de curent electric. Nimeni însă nu pare dispus să-i ajute, fiindcă nu au nici un act de proprietate sau de chirie.
Cele cinci familii au locuit pînă acum o lună într-o casă naționalizată din oraș. Aceasta a fost însă demolată, iar locatarii au fost scoși din imobil. În această situație s-a ajuns pentru că, pe locul unde era amplasată casa, se construiește un bloc pentru tineret finanțat de Agenția Națională a Locuințelor (ANL). Oamenii rămași fără acoperiș deasupra capului s-au adresat Primăriei, care a găsit o soluție de compromis. Cei 18 locatari evacuați au fost mutați într-o altă casă, fără lumină și apă, ce aparține societății Edilitar Tîrgu Ocna. Fiecare familie a primit cîte două camere, dar nu în condiții egale. Așa se face că unele familii s-au înghesuit în cîțiva metri pătrați, în timp ce altele s-au instalat destul de confortabil. Cetățenii spun că ei și-au zugrăvit singuri locuința, din puținii bani pe care-i aveau. Apa curentă nu au, iar pompa din curte nu merge. Oamenii s-au tot plîns pe la ușile Primăriei, pînă cînd au fost racordați la rețeaua de apă a orașului. Problemele nu s-au oprit însă aici.
În casa în care stau acum nu este curent electric. De fapt, imobilul este racordat, dar Renel refuză să le facă actualilor locatari un contract în regulă, care le-ar permite să se branșeze la rețeaua de energie electrică. „Casa respectivă aparține societății Edilitar din Tîrgu Ocna. Noi îi lăsăm să stea aici provizoriu, nu-i punem să plătească nici un leu la chirie, dar nu putem să le facem contract de închiriere. Dacă s-ar întîmpla așa, locatarii devin automat chiriași cu acte în regulă. Noi vrem să-i ajutăm pe acești oameni, dar nu vrem să dăm imobilul. Mai este și posibilitatea ca, după ce le facem contract de închiriere, chiriașii să nu plătească facturile, și atunci cine dă banii?”, ne-au declarat reprezentanți ai SC Edilitar. Temerile șefilor acestei firme sînt justificate într-o oarecare măsură, dacă ținem cont că membrii celor cinci familii nu lucrează și nu au venituri lunare sigure.
Problema de fond nu este însă de ce nu le încheie societatea Edilitar contract de închiriere. Firma, practic, ajută niște nevoiași benevol. Responsabilitatea pentru cei scoși afară cade, mai curînd, în sarcina primăriei din localitate. Cu atît mai mult cu cît cei 18 indivizi reprezintă cazuri sociale grave, fără venituri și locuri de muncă. Și unde mai pui că administrația locală a dispus demolarea casei în care stăteau acești amărîți. Funcționarii le-au promis cetățenilor locuințe în blocul ANL, dar, pînă atunci, tot cei care i-au scos în stradă ar trebui să le asigure condiții decente de trai. (M.B.)
Lasă un răspuns