• dobînzi și penalizări de întîrziere pentru nerespectarea termenelor limită • declarația privind venitul global se depune pînă la 30 aprilie
Direcția Generală a Finanțelor Publice (DGFP) Bacău a dat publicității calendarul obligațiilor fiscale ale contribuabililor pe anul 2003, referitoare la aplicarea Ordonanței Guvernului (OG) nr. 7/2001 privind impozitul pe venit. Maricel Radu, purtător de cuvînt al DGFP Bacău, apreciază că mare parte dintre termenele impuse acum sînt aceleași aferente anului trecut, dar „nerespectarea acestora este supusă sancțiunilor contravenționale”. De asemenea, în unele cazuri, cum ar fi plățile anticipate, nerespectarea aduce după sine „dobînzi, penalizări de întîrziere și chiar executări silite”. Conform DGFP, termenele limită pe care agenții economici sînt obligați să le respecte sînt următoarele:
• pînă acum, toți salariații ar fi trebuit ă-și înștiințeze în scris angajatorii despre realizarea altor venituri de natura celor care se globalizează. Este vorba despre angajații permanenți care au realizat în anul fiscal 2002 și alte venituri, din salarii, altele decît cele de la funcția de bază, venituri din activități independente, venituri din cedarea folosinței bunurilor.
• 31 ianuarie: depunerea „Cererii pentru opțiunea de a determina venitul net în sistem real” și „Declarația privind venitul estimat din activități independente”. Această obligație le revine contribuabililor care care optează pentru determinarea venitului net în sistem real, din categoria celor care cîștigă din:
– activități independente, impuși pe bază de norme de venit, cu excepția persoanelor fizice care exercită activitatea de taximetrie;
– cultivarea și valorificarea florilor, legumelor și zarzavaturilor, în sere și în solarii, precum și a arbuștilor, plantelor decorative și ciupercilor, din exploatarea pepinierelor viticole și pomicole și altele asemenea;
– drepturi de proprietate intelectuală.
• 31 ianuarie: depunerea „Cererii pentru renunțarea la opțiunea de determinare a venitului net în sistem real”. În situația în care au fost impuși în sistem real anul trecut, contribuabilii care renunță la opțiunea pentru determinarea venitului net in sistem real sînt cei care obțin venituri din:
– activități independente, impuși pe bază de norme de venit, cu excepția persoanelor fizice care exercită activitatea de taximetrie;
– drepturi de proprietate intelectuală.
• 28 februarie: agenții economici trebuie să transmită fișele fiscale 1 (FF1) și 2 (FF2) atît angajaților cît și unității fiscale de pe raza unde se află sediul sau domiciliul sau unde este luat în evidența fiscală. Plătitorii de salarii, care au înregistrat potrivit raportării din 30 iunie 2002 mai mult de zece salariați, vor transmite fișele fiscale pe suport magnetic.
• 28 februarie: comunicarea către organul fiscal competent a informațiilor cu privire la calculul impozitului reținut pentru fiecare beneficiar de venit. Maricel Radu precizează că, în acest scop, se va completa declarația informativă privind impozitul reținut pe veniturile obținute în anul 2002 din drepturi de proprietate intelectuală, consignatie, contract de agent, comision sau mandat comercial, pe beneficiari de venit, prin utilizarea formularului stabilit de Ministerul Finanțelor Publice (MFP). Această operațiune le revine plătitorilor de salarii.
• 15 martie: Asociațiile fără personalitate juridică trebuie să depună la organul fiscal, în a cărui rază teritorială își au sediul, „Declarația anuală de venit pentru asociațiile fără personalitate juridică”. Acest document cuprinde venitul net/pierderea realizat/realizată pe asociație, precum și distribuția venitului net/pierderii pe fiecare asociat. Neapărat, o copie de pe această declarație se transmite fiecărui asociat. Pe baza acestei copii, asociații vor cuprinde în declarația de venit global venitul net/pierderea ce le revine din activitatea asociației.
• 15 martie: contribuabilii care realizează venituri din activități independente și din cedarea folosinței bunurilor trebuie să facă plățile anticipate aferente trimestrului întîi din 2003. Plățile anticipate se efectuează în baza deciziilor de impunere emise de organul fiscal. La impunerile efectuate după expirarea termenelor de plată, sumele datorate pentru trimestrele respective se stabilesc la nivelul trimestrului IV al anului precedent.
• 30 aprilie: contribuabilii care realizează venituri supuse globalizării, cu excepția celor care cîștigă numai din salariul de bază, trebuie să depună la organul fiscal teritorial declarația de venit global, precum și declarația specială pe fiecare sursă de venit impozabil. Este vorba despre cîștigurile obținute pe întregul an fiscal (1 ianuarie – 31 decembrie la același angajator).
• 15 iunie: contribuabilii care realizează venituri din activități independente și din cedarea folosinței bunurilor trebuie să facă plățile anticipate aferente trimestrului II din 2003.
• 30 iunie: plătitorii de venituri cu regim de reținere la sursă, alții decît plătitorii de venituri din drepturi de proprietate intelectuală, consignație, contract de agent, comision sau mandat comercial, trebuie să comunice Fiscului informațiile cu privire la calculul impozitului reținut pentru fiecare salariat.
• 30 iunie: cei care cîștigă din cultivarea și valorificarea florilor, legumelor și zarzavaturilor, în sere și în solarii, precum și a arbuștilor, plantelor decorative și ciupercilor, din exploatarea pepinierelor viticole și pomicole și altele asemenea, au de depus la Finanțe „Declarația de impunere pentru veniturile din activități agricole”.
• 1 septembrie: contribuabilii enumerați mai sus trebuie să plătească anticipat 50 la sută din impozitul pe venit.
• 15 septembrie: cei care obțin venituri din activități independente și cedarea folosinței bunurilor au de făcut plata anticipată a impozitului aferent trimestrului al III-lea.
• 15 noiembrie: pînă la această dată, trebuie achitată diferența de 50 la sută din impozitul pe venitul din activitățile agricole, la organul fiscal competent.
• 15 decembrie: plătitorii de salarii sau venituri asimilate salariilor trebuie să solicite de la organul fiscal, pentru anul următor, formularul tipizat al fișelor fiscale. Această datorie o au numai angajatorii care nu conduc pe calculator evidența personalului și a salariilor.
• 15 decembrie: cei care obțin venituri din activități independente și cedarea folosinței bunurilor trebuie să facă plata anticipată aferentă trimestrului al IV-lea din 2003.
• 31 decembrie: plătitorii dividendelor neachitate pentru anul trecut trebuie să calculeze, să rețină și să vireze impozitul pe aceste venituri. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns