• aceasta și problematica dezvoltării economiei românești au fost analizate, din perspectiva aderării la UE, într-o reuniune la Slănic Moldova
Președinții camerelor de comerț și industrie din România, împreună cu președinții patronatelor județene și specialiști în drept, economie, relații interne și internaționale s-au întîlnit, săptămîna trecută, la Slănic Moldova. Ei au dezbătut problematica privind integrarea în Uniunea Europeană, dar și necesitatea reformării sistemului camerelor de comerț și industrie din România. Participanții susțin – printr-un comunicat de presă – că au programat această reuniune fiind sesizați de agenții economici pe care îi reprezintă în cadrul dezbaterilor anuale care au avut loc în primul semestru al anului 2004 și s-au arătat îngrijorați de starea mediului economic din județele lor și din România.
Referitor la integrarea în Uniunea Europeană, participanții au avut în vedere statutul de economie funcțională de piață, armonizarea legislației comerciale și cunoașterea efectivă a cerințelor acesteia de către mediul de afaceri, pentru evitarea unui impact nefavorabil în condițiile aderării. Pentru reformarea sistemului camerelor de comerț și industrie, s-a convenit elaborarea și adoptarea unei legi proprii care să corespundă cerințelor de dezvoltare a industriei și comerțului și armonizarea acesteia cu principalele legi ale Camerelor din Uniunea Europeană.
În cadrul reuniunii s-a făcut o informare reciprocă asupra cerințelor rezultate din adunările generale ale operatorilor economici din perioada aprilie – iunie 2004 și s-a constatat starea de incertitudine privind obținerea statutului de economie funcțională de piață în procesul de aderare a României la Uniunea Europeană, criza economică, legislația comercială adeseori ambiguă, instabilă și nearmonizată cu aceea a Uniunii Europene, dar și fiscalitatea excesivă și lipsa preocupărilor de eliminare a acesteia, ca și lipsa de informare și de pregătire a mediului economic privind procesul de integrare.
De asemenea, participanții au luat act asupra preocupărilor generale ale camerelor de comerț și industrie care reglementează domeniul economic în general în cele mai importante state europene: Franța, Italia, Olanda, Spania, Austria, Germania dar și din Ungaria, Polonia, Cehia, Grecia, prin comparație cu cel românesc actual și cel din perioada interbelică. Astfel, a fost formulat un apel adresat Guvernului și Parlamentului României și altor factori reprezentativi, pentru luarea unor măsuri urgente în ceea ce privește procesul de integrare și de stabilitate economică. S-a dezbătut și aprobat o schiță de proiect al legii camerelor de comerț și industrie în condițiile armonizării cu legislația europeană. (Petru DONE)
Lasă un răspuns