• trei pensionari și veterani de război din Bacău au primit de la mai mulți medici de familie și specialiști rețete gratuite și compensate pe bandă rulantă • un calcul sumar arată că fiecare dintre cei trei a înghițit într-o lună peste o mie de pastile
Știrile despre încercări de suicid cu un singur tub de sedative înghițit dintr-un foc vor avea de astăzi înainte un motiv în plus să fie considerate un gest teatral. Și asta după ce trei bătrîni din Bacău au dovedit negru pe alb că poți rămîne în viață, fără să intri în comă medicamentoasă, dacă înghiți într-o singură zi aproape 350 de pilule, toate pentru afecțiuni cardio-vasculare. Incredibilul record este autentificat de acte serioase: rețete parafate de medici de familie și specialiști, raportări ale farmaciștilor că rețetele au fost eliberate pacienților în cauză și chiar posibilitatea ca valoarea lor să fie suportată de Casa de Asigurări de Sănătate(CAS).
Cei trei pacienți descoperiți la un control amănunțit al rețetelor compensate și gratuite prescrise de medici și eliberate de farmaciștii băcăuani în ultimele patru luni ale anului 2002 sînt persoane onorabile: un pensionar și doi veterani de război. Primul a beneficat de rețete compensate, iar ceilalți doi de rețete gratuite. Fiecare dintre cei trei a primit într-o lună cîte 8 și 9 prescripții de medicamente pentru afecțiuni cardiovasculare. „Fiecare dintre rețetele compensate și gratuite eliberate de farmacii și decontate de Casă sînt verificate în calculator pe baza numelui pacientului și a codului numeric personal. La verificările din lunile septembrie, octombrie și noiembrie am descoperit că în topul asiguraților care au beneficiat de cantități foarte mari de medicamente într-o singură lună se situează trei persoane. Este vorba de trei bărbați în vîrstă care au primit de la mai mulți doctori cîte opt sau nouă rețete într-o singură lună și ale căror valori variază între 13 și 21 de milioane de lei.
În octombrie 2002, pensionarul Ioan S., din Bacău, a primit opt rețete de la doi medici de familie, după care în luna următoare a mai solicitat încă patru rețete”, ne-a explicat Oana Chelaru, președinte al CAS. În top urmează, în ordine, doi veterani de război. Pe numele lui Mihai H., tot din Bacău, cinci medici au emis în luna septembrie opt rețete, în valoare de 13 milioane de lei. „Medicamentele prescrise pe toate rețetele din luna septembrie ale veteranului sînt pentru o afecțiune cardiovasculară. Conținutul tuturor cutiilor de medicamente prescrise acestuia într-o singură lună se ridică la 1.028 de pastile. Aceasta ar putea fi una dintre explicațiile pentru care medicamentele compensate și gratuite nu ajung pentru toți pacienții, deși nu putem nega faptul că fondurile alocate acestui capitol nu sînt suficiente.
Însă primul în top este un alt veteran, pentru care un singur medic de familie a prescris în luna noiembrie 2002 nouă rețete gratuite, a căror valoare este de 21 de milioane de lei”, a continuat Oana Chelaru.
Dacă ar fi să socotim toate pastilele primite pe acele rețete, pacienții ar fi trebuit să înghită în fiecare zi din luna respectivă 350 de pastile pe zi. „Nu vreau să mă pronunț asupra acestor cantități imense de pastile recomandate unui singur pacient într-o lună. Este de competența medicilor de specialitate să stabilească dacă așa ceva este posibil. Pentru a-i judeca în mod corect pe medicii care au dat atîtea rețete pentru un singur pacient vom cere ajutorul Colegiului Medicilor”, a mai spus președinta CAS. Reprezentanții Casei de Asigurări nu exclud însă posibilitatea ca pe numele pacienților cu pricina, fără știrea lor, medicii respectivi să fi recomandat rețete compensate și gratuite pentru alți asigurați. „Șmecheriile pot fi făcute și de pacienții care merg în aceeași lună la mai mulți doctori și primesc rețetă de la fiecare, dar și de medicul care folosește dreptul unui pacient pentru avantajele altuia”, a încheiat Chelaru.
Cazurile ieșite din comun ale căror personaje sînt asigurații din județul Bacău nu se opresc aici. Anul trecut, un alt veteran de război din Odobești s-a dus la medicul de familie, de la care a primit o rețetă gratuită. Numai că omul era declarat mort de poliție, încă din 1993. Datele referitoare la decesul asiguratului ajunseseră și la CAS. Așa s-a întîmplat ca reprezentanții CAS să-l ia pe medic la întrebări. Atunci s-a descoperit că, de fapt, medicul n-avea nici o vină, pentru respectivul înregistrat mort în evidențele poliției, trăia bine-mersi. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns