Carmen Negoiță, fosta directoare de la sucursala din Bacău a Băncii Transilvania, a acordat în doar două zile credite în valoare de aproape cinci miliarde de lei, fără să existe măcar cereri de credite din partea societăților, fără analize, fără să fie întocmite contracte de credit, fără garanții și fără acordul comitetului de credit. Practic, administratorii unor societăți s-au trezit cu sume imense în conturi, fără să fi solicitat banii, dar, ulterior, au utilizat sumele fără remușcări.
Bîlciul creditelor
Ziua de sîmbătă, 18 august 2001, a fost extrem de fructuoasă pentru trei societăți din grupul „alcool” din dosarul „Transilvania”. Societății Kinoti i-a fost făcut cadou un credit în valoare de 1,2 miliarde de lei, fără să existe nici măcar o banală cerere de credit din partea administratorului de la acea vreme al firmei, Ovidiu Petrescu. Într-un raport al Băncii Naționale a României (BNR), prin care s-a verificat activitatea de creditare a sucursalei băcăuane a Băncii Transilvania în anul 2001, se menționează că „aceste credite au fost înregistrate pe conturile clienților de către Carmen Negoiță, conform informațiilor salvate de sistem în urma utilizării dischetei de acces în rețea a doamnei Negoiță, care avea, conform deciziei proprii, drepturi depline de acces în rețeaua de calculatoare a sucursalei”. Acesta a fost primul credit acordat și, conform datelor din calculatoare, a fost înregistrat la ora 13.55, cu codul operatorului Carmen Negoiță. Creditul a ajuns de la societatea Kinoti la Amapolla, iar de aici la societatea Transax, care avea de rambursat un credit de exact aceeași valoare, pe care îl primise cu o lună mai devreme. Acest credit luat de societatea Transax a fost virat chiar în ziua acordării lui la societatea Amapolla, care îi era datoare cu această sumă.
Creditele s-au acordat din cinci în cinci minute
La ora 14.00, la doar cinci minute de la acordarea primului credit către societatea Kinoti, Carmen Negoiță mai efectuează o altă operațiune, tot pe baza codului personal de acces în rețeaua de calculatoare, de data asta către societatea Monkin, al cărei administrator era la acea vreme Florentina Mindirigiu. Creditul a fost acordat în aceleași condiții de mai sus: fără cerere de credit, fără analize, fără să fie întocmite contracte de credit, fără garanții și fără acordul comitetului de credit. Drumul banilor a fost relativ scurt: de la Monkin la Amapolla, și, de aici, la Weltex, societate care, la rîndul ei, avea de achitat un credit pe care îl luase tot în urmă cu o lună.
Cîteva minute mai tîrziu, societatea Miraben, al cărei administrator era pe atunci Petru Marcel Rusu, se trezește și ea cadorisită cu 1,2 miliarde de lei de fosta directoare, pentru că suma a fost acordată în exact aceleași condiții ca și la celelalte două societăți. Creditul a fost utilizat pentru un virament inițial la societatea Provinum, iar aceasta, la rîndul ei l-a virat către firma Liv Proiect, care luase un credit pe termen scurt cu două luni mai devreme.
Și fostul director de la M-Invest a beneficiat de bani dintr-un astfel de credit
Ultimul credit acordat de Carmen Negoiță fără să respecte prevederile bancare a fost pe 24 august, într-o vineri, la prînz. Beneficiara a fost societatea Fermlux, al cărei administrator era la vremea acordării creditului Codrin Mindirigiu. Valoarea creditului a fost tot de 1,2 miliarde de lei. Spre deosebire de celelalte cazuri, aici există o cerere de credit. Numai că nu s-au făcut analize economico-financiare asupra societății clientului, nu există semnăturile sucursalei pe contractul de credit și nici aprobarea comitetului de credit. Drept garanție pentru obținerea acestui împrumut, firma Fermlux a depus un autoturism. Inspectorii bancari au descoperit în urma verificărilor efectuate că societatea Fermlux a virat banii în contul societății Amapolla, de aici au ajuns în contul societății Libra Impex, iar de aici la firma EP MAN, de unde au fost folosiți de Eugen Poenaru, fostul administrator al societății M-Invest, societate care a fost preluată de Rafo Onești. Eugen Poenaru a fost unul dintre oamenii apropiați ai lui Corneliu Iacobov, fiind cel care, pe 26 octombrie 2001, a semnat în numele lui Iacobov preluarea de la APAPS a societății Rafo Onești. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns