• inspectorii OJPC au retras de la vînzare definitiv 78 kilograme din produse din carne, iar alte aproape 500 de kilograme preparate și conserve din carne au fost oprite temporar de la vînzare • amenzile aplicate comercianților prinși cu deficiențe se ridică la 80 de milioane de lei
Preparate din carne trecute de termenul de consum, conserve fără etichete sau conserve pe care scria una și în compoziție era alta, salam și parizer suspect, toate acestea au fost descoperite de inspectorii de la Oficiului Județean pentru Protecția Consumatorului (OJPC) din Bacău, în urma unui amplu raid în județ. „Inspectorii noștri au verificat uniform întreg județul, atît în zonele rurale, cît și cele urbane. În toate zonele au fost depistate abateri care au fost sancționate ca atare”, ne-a declarat Sorin Elisei, director executiv la OJPC Bacău. În vizorul organelor de control au intrat 29 de agenți economici. La societatea Elasis SRL Bacău, unitate cu profil de producție și comerț, s-a găsit salam de vară avînd compoziție neuniformă, la parizer pasta era grosieră în secțiune și în compoziție s-au regăsit bucați mari de șoric și pete de coloranți. Societatea Gedoman SRL Bacău vindea salam franțuzesc și „Victoria”, kaiser cu termenul de valabilitate depășit. Produse expirate s-au mai găsit și la firmele Vetracom SRL Răcăciuni (salam de porc, crenvuști porc, cîrnați Harghita) și la SC Efrata SRL Buhuși (crenvuști pui, șuncă York și tobă). Probleme au fost depistate și în ceea ce privește modul de depozitare al produselor din carne. Elasis SRL depozita aceste preparate în saci, direct pe podeaua camerei frigorifice și nu pe paleți, așa cum este legal și sănătos pentru consumator. Deficiențele găsite au continuat și la modul de informare al consumatorilor. La Leocaty SRL Onești, Chimalcom SRL Onești, Lotus Com SRL Moinești, Nicodav SRL Pîncești, Minisong SRL Tîrgu Ocna lipseau principalele elemente de identificare privind marca produselor, ingredientele folosite și data fabricației produselor de carne scoase în vitrine la vînzare. Societatea Koket SRL Vaslui producea „parizer curcan” fără să menționeze în lista de ingrediente existența cărnii de curcan în compoziția parizerului.
Inspectorii OJPC Bacău au găsit, în urma verificărilor, și conserve din carne cu probleme. „Nu s-au găsit conserve din carne expirate, dar s-au găsit abateri de la modul de informare al consumatorului”, a mai spus Sorin Elisei. Conserva din carne tocată „Daralthus” de 400 grame, importantă din Ungaria, conservele de pui „Labianca” din Olanda nu aveau menționat pe etichetă numele și adresa importatorului. Conservele de carne „Chef”, importate din Olanda, și „Mortadello” nu aveau etichetele traduse în română. Pateul „Mandi” de curcan nu avea menționat în lista de ingrediente aditivul alimentar folosit și nici adresa producătorului. Pateul de gîscă fabricat de Scandia SA Sibiu nu era de fapt de gîscă. În compoziția înscrisă pe etichetă erau trecute doar 5% de ficat de gîscă și 19% de ficat de porc.
În urma verificărilor s-au aplicat amenzi în valoare de 80 de milioane de lei. „Cuantumul amenzilor a fost între două și cinci miloane de lei. La societatea Elasis s-a aplicat o amendă de zece milioane de lei, dat fiind și descoperirea mai multor deficiențe”, a precizat directorul executiv de la OJPC Bacău. Produsele din carne care nu ofereau informații sufieciente consumatorilor au fost oprite temporar de la comercializare. Inspectorii de la Protecția Consumatorului au scos de la vînzare circa 500 de kilograme de preparate din carne și conserve, în valoare de 45 de milioane de lei. Patronii vor putea pune marfa în vitrine cînd etichetele vor conține toate informațiile. De la vînzare au fost retrase definitiv 78 kilograme din preparate din carne, în valoare de 6,7 milioane de lei. Conducerea OJPC Bacău atrage atenția băcăuanilor să verifice marfa și condițiile în care este comercializată înaite de a o achiziționa, mai ales că în această perioadă oamenii sînt cuprinși de febra cumpărăturilor pentru Paște. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns