Menținerea taxelor vamale la importurile de care are toate șansele să sufoce crescătorii autohtoni de animale, fie industriali sau producători individuali. Deși în declarațiile oficiale de acum cîteva zile reprezentanții Guvernului au spus că se va introduce o taxă de salvgardare de 45% cel puțin pentru relațiile cu Polonia, totul a rămas la acest nivel. Nu s-a întîmplat nimic concret de atunci, așa că lucrurile sînt ca și pînă acum. „Nu există nici un act normativ în acest sens, cel puțin pînă în acest moment – a spus președintele Agricola Internațional, Gheorghe Antochi -, iar fără acesta, orice declarație nu înseamnă nimic. Fără o hotărîre sau un ordin publicat în Monitorul Oficial, taxele vamale rămîn cele de pînă acum”.
Ceea ce a stîrnit nemulțumirea aproape generală a celor care cresc animale și a procesatorilor integrați, de tipul Agricolei – care are și complexe zootehnice, și abatoare și rețea de comercializare – este faptul că produsele din import vin în țară cu prețuri mici din cauza susținerii în statul de proveniență. Nici una dintre promisiunile legate de majorarea taxelor vamale la importurile din carne, în special pe relația țărilor CEFTA, nu s-a materializat. La începutul lunii iulie, a existat o singură modificare, în sensul că prețurile cărnii provenite din Uniunea Europeană au suportat o modicare a taxelor, de la 20% la 45%. În schimb, cele din țările CEFTA au crescut cu numai 5%. Or, în această perioadă, Polonia subvenționează puternic exportul din cauza necesității îndeplinirii condițiilor de aderare la UE. Așa că produsele poloneze ajung la prețuri considerate de dumping, adică foarte mici, care pur și simplu sufocă producătorii autohtoni. „Sîntem într-un moment critic nu pentru că nu sîntem buni manageri – a declarat supărat președintele Agricolei -, ci pentru că în acest moment ne ucid prețurile la furaje. Nu putem face față în aceste condiții unei concurențe care numai loiale nu este”.
Ponderea furajelor în creșterea animalelor este însemnată, iar prețurile sînt usturătoare. Chiar dacă există un contingent de porumb scutit de taxe vamale, nici aceste prețuri nu sînt cu mult mai mici ca la intern, unde produsul aproape nu se mai găsește pe piața liberă. De aceea, cei care au complexe zootehnice au cerut aproape la unison introducerea de taxe vamale majorate la toate sortimentele de carne de import. Dar, deocamdată, nu s-a luat o astfel de măsură. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns