• Oficiul European de Luptă Anti – Fraudă anchetează cinci grei ai PSD din Bacău, pe care îi bănuiește de corupție • străinii îi arată cu degetul pe Viorel Hrebenciuc, Corneliu Iacobov, Sergiu Sechelariu, Dumitru Sechelariu și Dorinel Umbrărescu că ar fi pus stăpînire pe județ și că toate afacerile ar fi controlate de ei • Uniunea Europeană suspectează că moartea omului de afaceri Gheorghe Haidău „a fost înscenată” și adaugă că cel găsit mort „se afla în competiție cu familia Sechelariu”
Oficiul European de Luptă Anti – Fraudă (OLAF) a înaintat Corpului de Control al primului-ministru din România un document în care se cere declanșarea unei anchete interne împotriva unor figuri celebre ale PSD și a unor oameni de afaceri apropiați acestora. Potrivit documentului, renumitul grup de la Bacău – al cărui lider neîncoronat este considerat Viorel Hrebenciuc, vicepreședintele al Camerei Deputaților și vicepreședinte al PSD – se află în centrul unei anchete declanșate acum doi ani de OLAF. Documentul de la OLAF, care a intrat în posesia ziariștilor de la cotidianul „Evenimentul Zilei”, arată clar că județul Bacău este stăpînit de clanul format din Viorel Hrebenciuc, frații Dumitru și Sergiu Sechelariu, Corneliu Iacobov și Dorinel Umbrărescu. Adevăratul cutremur îl reprezintă afirmațiile făcute de străini, în premieră, cu privire la moartea învăluită în mister a omului de afaceri Gheorghe Haidău. Se vorbește aici de „o înscenare a morții celui care se afla în competiție cu familia Sechelariu”.
Potrivit „Evenimentului Zilei”, cercetările oficialilor europeni vizează dezvoltarea unei „mafii a gulerelor albe în Bacău”, controlul strict pe care „cîteva personaje presupus corupte” îl dețin asupra investițiilor cu bani publici și europeni, existența unui cartel în zona Bacăului, presupusul monopol deținut de familia Sechelariu asupra afacerilor din județ și posibila „înscenare” a morții omului de afaceri băcăuan Gheorghe Haidău. În derularea anchetei, OLAF a cerut sprijinul Corpului de Control al primului-ministru, condus de un alt vicepreședinte al PSD, Victor Ponta.
OLAF a declanșat ancheta în 2002. Anul trecut, pe 13 mai, OLAF a sesizat Corpul de Control al primului-ministru – partenerul din România al OLAF – și a cerut ajutor pentru finalizarea anchetei. Nici pînă acum, însă, cercetările n-au dus la o concluzie, cel puțin nu în sensul cerut de Oficiul European de Luptă Anti – Fraudă. Se poate spune acum că nici măcar forurile internaționale nu reușesc să pătrundă suficient de adînc în afacerile și interesele grupului de la Bacău. Iată cum suna sesizarea trimisă de OLAF Corpului de Control al primului-ministru:
„Se presupune că, datorită unei relații strînse cu autoritățile publice românești, un număr de cîteva personaje corupte ar ține sub control strict un număr de investiții publice, unele sprijinite de Comisia Europeană prin programele SAPARD, PHARE și RICOP, altele de către finanțări/donații din partea FMI sau a Băncii Mondiale. Deși menite beneficiului public, ținta reală a acestor investiții ar fi aceea de a „îmbogăți prietenii”, adică acele companii dispuse să plătească un comision autorităților publice implicate. Fiecare companie care dorește să supraviețuiască în arena afacerilor trebuie să plătească mită. Proiectele esențiale și necesare au fost în mod regulat ignorate, iar cele inutile au fost privilegiate. Mai mult decît atît, pentru a servi mai bine interesele „prietenilor”, costurile au fost în mod constant și artificial umflate”, atrage atentia OLAF.
Cine sînt vinovații?
„Personaje corupte care se bănuiesc a fi Viorel Hrebenciuc, fost prefect de Bacău, privit ca un „foarte apropiat” al președintelui României și „regizor” al afacerilor aflate în derulare, Sergiu Sechelariu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor și proprietar al renumitei companii „Conimpuls”, Dumitru Sechelariu, primar al Bacăului din 1996 și frate al lui Sergiu Sechelariu, privit ca proprietar al întregului Bacău și al împrejurimilor, inclusiv al singurei fabrici de hîrtie din România care produce hîrtie pentru ziarele românești, Corneliu Iacobov, un magnat aflat în strînsă legătură cu personajele menționate mai sus, care se presupune că ar fi condus finanțarea campaniei PSD din anul 2000 și care ar fi deținătorul, printre alte proprietăți substanțiale, a două rafinării de petrol, dintre care una (RAFO Onești) a cumpărat-o la un pret de chilipir, Dorinel Umbrărescu, un om de afaceri aflat în strînsă legătură cu familia Sechelariu, care controlează „de facto” prin intermediul cîtorva companii, întreținerea drumurilor în județul Bacău”.
Moartea lui Haidău, din nou în discuție
Potrivit tot „Evenimentului Zilei”, actul trimis de instituția europeană vorbește, în premieră, despre un caz care a zguduit Bacăul în iulie 2002, dar care a rămas învăluit într-un mare mister. Este vorba despre moartea prosperului om de afaceri Gheorghe Haidău, care a fost găsit mort în camera unui hotel din București. Verdictul dat de anchetatorii din țară a fost că Haidău s-a sinucis. Străinii lansează acum o altă idee, cum că moartea acestuia ar fi fost înscenată. Cert este că în mașina lui Gheorghe Haidău, lăsată în parcarea hotelului, s-a găsit o sumă foarte mare de bani. Iată cum sună referirea la această poveste în cotidianul central: „Ultimul lucru asupra căruia OLAF atrage atenția Corpului de Control al primului-ministru este «episodul raportat în decupajele de ziar atașate, ambele sugerînd posibila „înscenare” a sinuciderii lui Gheorghe Haidău, un om de afaceri proeminent, presupus a se fi aflat în competiție cu familia Sechelariu».
Lasă un răspuns