• patru spitale din județ mai au de primit aproape 40 de miliarde de lei de anul trecut, pentru serviciile realizate în plus față de contractul finanțat de CJAS • unitățile medicale vor primii banii în funcție de sumele care rămîn din nerealizarea serviciilor din acest an
Patru spitale din județ mai au de primit bani de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) din Bacău în contul serviciilor efectuate anul trecut. Aceste unități medicale au furnizat în 2003 mai multe servicii decît cele decontate de CJAS Bacău, care astfel au rămas neplătite. Suma totală pe care Casa trebuie să o mai dea celor patru spitale este de aproape 40 de miliarde de lei. Cei mai mulți bani îi are de primit Spitalul Județean Bacău, pentru care Casa de Sănătate mai are de achitat 25,8 miliarde de lei. Spitalul din Moinești are de primit 8,3 miliarde de lei, Oneștiul 3,7 miliarde de lei, iar Pediatria 1,7 miliarde de lei. „Raportările pe primele două luni ale spitalelor arată că numărul cazurilor rezolvate este sub contractul de finațare acordat în primul trimestrul al anului”, ne-a declarat Ciprian Țimiraș, purtător de cuvînt la CJAS Bacău. După statisticile Casei, Spitalul din Bacău și-a realizat parametrii în întregime, în schimb, de la spitalul moineștea rămîn ca nerealizare din serviciile medicale oferite asiguraților 11 procente, de la Pediatrie zece procente, iar de la Spitalul din Onești șapte procente. „Am cerut acordul Casei Naționale de Sănătate și din aceste sume care rămîn vom achita serviciile realizate în 2003 peste valoarea contractului de finanțare, pe care le-am cuantificat și nu le-am plătit. Aceste sume vor fi achitate parțial, în măsura în care ne vor rămîne bani din contract”, a precizat Ciprian Țimiraș. Prima tranșă de bani pentru spitale ar urma să sosească în cursul acestei luni sau la începutul lunii aprilie, cînd spitalele vor depune raportările de trimestru.
Directorii de spitale nu sînt însă de acord cu socotelile CJAS Bacău. Ei spun că în luna ianuarie au fost mai puțini pacienți, dat fiind și sărbătorile, dar că pînă la sfîrșitul trimestrului vor rezolva cazuri peste numărul contractat cu Casa de Sănătate. „Nu o să rămînă nici un leu din contract. E drept că pe ianurie a fost o nerealizare, că nu s-a lucrat cinci zile, dar la sfîrșitul lunii martie vom avea mai mult ca sigur o depășire de contract de trei sau patru procente. Casa ne e datoare peste opt miliarde de anul trecut”, ne-a declarat doctorul Adrian Cotîrleț, directorul Spitalului din Moinești.
Nici conducerea Spitalului de Pediatrie Bacău nu crede că vor rămîne bani necheltuiți din cazurile internate în spital. „Conform contractului de finanțare noi avem planificate lunar 518 cazuri de rezolvat. În ianuarie am realizat 464, în februarie 555, deci ar rămîne pentru luna martie 535 de cazuri pentru a fi exact în plan. Dar sîntem siguri că vom atinge și chiar vom depăși această cifră, așa că nu cred că vor rămîne zece procente. Casa nu ne-a decontat serviciile din decembrie anul trecut decît la nivelul cazurilor contractate. Mai trebuie să primim 1,7 miliarde de lei șim din cauza lipsei acestor banim nu am achitat al treisprezecelea salariu angajaților”, ne-a declarat Gheorghe Gînac, director economic la Spitalul de Pediatrie. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns