• la BRD Bacău, funcționarii susțin că dobînda este confidențială, deși Centrala de la București a anunțat-o public • ca să-și cumpere o casă, o familie trebuie să cîștige cel puțin 10 milioane de lei net • CEC nu mai acceptă persoanele plătitoare aduse de solicitanți
Obținerea unei locuințe rămîne pentru cei mai mulți dintre români un vis frumos, dar aproape imposibil de realizat. Culmea, cei mai mulți doritori de case sînt tinerii, dar tocmai ei au cele mai puține șanse. Motivul este arhicunoscut: salariile prea mici față de prețurile locuințelor. Singura soluție pare a fi creditul, dar numai familiile care cîștigă lunar cel 10 milioane de lei pot rambursa împrumuturile pentru cumpărarea unei case, credite de regulă mai mari de 5.000 de dolari. Împrumuturile de la bănci au devenit totuși ceva mai accesibile după ce dobînzile au scăzut progresiv, media fiind acum de 30 la sută. Totuși, mărimea dobînzii nu este neapărat un criteriu de alegere a băncii de unde se contractează creditul, deoarece comisioanele percepute de unitățile bancare pot constitui un factor prohibitiv, ca și costurile de administrare a creditelor. Deși destul de greoaie, obținerea împrumutului nu este cel mai dificil lucru, pentru că greul abia apoi începe. Stresul ratelor lunare și pericolul pierderii locului de muncă îi fac pe mulți să renunțe să se mai împrumute de la bănci. Neplata mai multor rate poate să aducă o multitudine de complicații, dintre care cea mai apăsătoare este pierderea garanțiilor ipotecare. Pentru băcăuanii care s-au împrumutat pentru o locuință, anul 2002 pare să nu fi fost foarte greu. CEC-ul, instituția bancară care este cel mai mult solicitată pentru împrumuturi, nu a fost nevoită anul trecut să apeleze la instanțele judecătorești pentru recuperarea creditelor. Carmen Sălăvăstru, șef birou Acordare credite persoane fizice de la CEC Bacău, spune că „anul trecut nu am fost nevoiți să apelăm la executări silite, iar, în cel mai rău caz, am apelat și la somarea giranților, dar de fiecare dată nu au plătit aceștia, ci titularii de contracte”. Sălăvăstru spune că și în 2001 situația a stat asemănător, o singură dată apelîndu-se la executare silită. Faptul că, în general, împrumutații își plătesc la timp creditele contractate nu este de mirare, deoarece condițiile impuse de bănci nu lasă prea mult loc de întors. Solicitanții trebuie să aibă slujbe bine plătite și, în plus, dosarul pe care îl depun la bănci este analizat și în funcție de istoricul împrumutatului (alte credite, modul în care le-a returnat), vechimea în muncă etc. „Parcă mergem pe sîrmă de cînd ne-am luat casa”, ne-au destăinuit soții Andreea și George Cosmescu. Ei și-au cumpărat în 2000 un apartament cu bani de la CEC. „Pe atunci lucram la o firmă de telefonie mobilă, iar eu și soția eram bine plătiți și am solicitat un credit de la CEC. Starea financiară a dus la aprobarea destul de rapidă a dosarului și ratele stabilite nu ne împovărau deloc. Nici nu simțeam că dăm bani din casă. Anul trecut ne-am schimbat locurile de muncă amîndoi. Deși nu ne plîngem, nu mai cîștigăm așa de bine. Foarte greu îmi rup din buget ratele la apartament, dar n-am ce face. Girant e nașul nostru și cu salariul, și cu casa lui, deci nu vreau să-i fac vreo boacănă”.
Un alt motiv pentru care creditele au devenit mai suportabile este scăderea dobînzilor, la toate băncile, ceea ce face și împrumuturile mai atractive.
Lasă un răspuns