• o asociație ecumenică va finanța construcția de locuințe, ce vor fi ridicate chiar de viitorii lor proprietari, pe bază de voluntariat • 74 de comăneșteni au depus deja cereri și urmează să treacă printr-un filtru de selecție
Criza de locuințe, mai ales în cazul familiilor cu posibilități financiare reduse, este o problemă spinoasă, care la Comănești are toate șansele să fie rezolvată, într-o anumită măsură, în următorii ani. Mai exact, în localitate va demara un program în acest sens ce aparține celor de la Habitat pentru Umanitate Internațional (HPUI). Asociația HPUI, înființată în 1976, în SUA, este o mișcare creștin ecumenică non-profit, care construiește și renovează locuințe pentru cei defavorizați, pe bază de voluntariat. Respectivele case nu se constituie ca un dar, deoarece familiile plătesc contravaloarea acestora în cursul unei perioade cuprinse de la 7 la 20 de ani, în rate lunare, fără dobîndă. Ulterior, banii proveniți din rate vor fi folosiți la ridicarea altor locuințe. Programele HPUI sînt conduse de voluntari și tot voluntarii reprezintă, în cea mai mare parte, forța de muncă la construcții. Pe lîngă aceștia, familiile – pertener vor efectua între 500-1.250 de ore de activitate atît la propria casă. cît și la cele ale altor persoane aflate în aceeași ipostază. Conform statisticii prezentate, pînă în prezent, HPUI a construit în acest mod peste 150.000 de case în 87 de țări, inclusiv România.
În următorii doi ani, 45 de noi case în Comănești
Recent, la Comănești au fost puse bazele filialei locale a Asociației Habitat. Este a doua din Moldova după aceea constituită la Rădăuți în urmă cu un an și a șaptea din întreaga țară, celelalte ființînd în Beiuș, sediul central, Arad, Cluj-Napoca, Dej și Pitești. «La început, anul acesta, ne-am propus să ridicăm în orașul nostrui un număr de șapte case pentru familiile tinere, cu vîrste pînă la 40 de ani. Costul unei astfel de locuințe îl estimăm la aproximativ 12-13 mii de dolari, sumă ce va fi plătită în rate timp de 20 de ani. Avem nu speranțe, ci certitudini că pînă în anul 2006 să reușim a oferi celor doritori, în total, cel puțin 45 de spații locative de acest gen. Concomitent, în vederea unui trai decent, vom amenaja băi la casele ce nu beneficiază de acest minim confort», ne-a declarat Gheorghe Baciu, președintele filialei HPUI Comănești. De asemenea, cei de la Habitat au demarat discuții cu administrația publică locală, care s-a arătat receptivă, pentru materializarea unui alt proiect. „În semestrul doi al anului în curs vom demara pregătirea documentației ce privește mansardarea unor blocuri. Prin urmare, în următorii doi ani, ne-am propus să dăm în folosință cel puțin 80 de mansarde ce vor avea minimum de utilități”, a afirmat Daniel Mîrza, unul dintre directorii filialei.
De menționat că cererilor depuse în programul HPUI li se va da curs după o selecție. Alegerea proprietarilor de case se va baza pe nivelul necesității, cel al dorinței de a deveni parteneri voluntari, dar și al capacității de a restitui împrumutul. Pînă în prezent, un număr de 74 de comăneșteni au depus cereri în acest scop. Pentru viitorul apropiat, intenția Filialei HPUI Comănești este de a-și extinde sfera de activitate și în alte localități din zonă, iar primele două vizate sînt municipile Onești și Moinești. (Mihai VIERIU)
Lasă un răspuns