Un absolvent de clasa a XII-a de la un liceu bacauan a surprins comisia dintr-un centru de evaluare din judetul Bacau prin modul inedit prin care acesta a abordat subiectele din cadrul unei probe scrise la examenul de Bacalaureat, sesiunea iunie – iulie 2012.
Teza care trebuia corectata a fost la obiectul „chimie anorganica”, proba sustinuta de candidat, la alegere. Despre „inedita” rezolvare a subiectelor la materia aleasa de catre elev, a povestit, in cadrul unei conferinte de presa organizata la sediul unitatii de invatamint marti, 17 iulie, directorul Colegiului National „Vasile Alecsandri” Bacau, profesor Vasile Cautis.
„Pe teza – care era la materia chimie anorganica, scria: «Buna ziua, va multumesc anticipat pentru ca sint sigur ca-mi veti da un cinci, ca sa-mi iasa media generala sase»”, a amintit Cautis, care a fost presedinte de centru de evaluare in cadrul sesiunii de vara a examenului de Bacalaureat.
Acesta a apreciat ca una dintre cauzele principale pentru care rata de promovare a examenului de Bacalaureat din ultimii ani este in scadere o reprezinta lipsa de interes pentru carte a elevilor. In ceea ce priveste subiectele la matematica din acest an la examen, atit pentru M1 cit si pentru M2, directorul unitatii de invatamint amintite, in calitate de profesor de matematica, a apreciat ca acestea au fost accesibile si ca cel putin subiectele I si II de la M2 puteau fi rezolvate lejer de catre elevi de clasa a VIII-a, nivel mediu.
Reprezentantul Colegiului National „Vasile Alecsandri” Bacau a mai spus ca „in acest an Bacalaureatul a fost bine organizat” si ca nu vede in existenta camerelor de luat vederi vreo piedica pentru elevi in promovarea examneului. Alte cauze care stau la baza inregistrarii de rezultate slabe la Bacalaureat in ultimii ani sint, crede Cautis, lipsa de perspectiva a elevilor, dar si sistemul defectuos de invatamint, in permanenta schimbare. (M. Rotaru)
koko a zis
Daca dumnealui avea de rezolvat aceste subiecte „usoare” …cat lua d-l Cautis?